Op aarde lopen en zwemmen er zeventien pinguïnsoorten rond waarvan de meeste bedreigd zijn. Dat is voornamelijk te wijten aan overbevissing en olievlekken en komt dus door toedoen van de mens. Precies om die reden werkt de ZOO van Antwerpen aan de ‘ZOO van morgen’ en dat is er eentje met respect voor haar eigen geschiedenis, maar ook voor die van dieren. Komend voorjaar zullen er daarom alvast zo’n dertig zwartvoetpinguins hun opwachting maken in de dierentuin waarvoor de voorbereidingen nu al van start gaan.

Vlak naast de rotondevolière, met de flamingo’s als buren, zullen de pinguïns hun intrek nemen in een eigen verblijf met zwembad. Want de zwartvoetpinguïn komt uitsluitend voor in Zuid-Afrika en aan de subtropische kusten van Namibië. Dus, in tegenstelling tot hun meeste soortgenoten, zijn ze niet gewend aan diepvriestemperaturen en houden ze hun zwarte voetjes graag een beetje warm.

De reden dat de grappige beestjes vanuit heel Europa naar Antwerpen zullen afzakken, is om er een nieuwe kolonie te vormen en nieuwe gezinnetjes te stichten. Daarom zullen er, naast het openluchtzwembad, ook broedheuvels worden voorzien in hun nieuwe thuis.

Voor de Antwerpse ZOO is dit trouwens nog maar het begin want de volgende jaren zal de dierentuin een ware facelift ondergaan waarbij de grandeur van weleer in ere hersteld zal worden, rekening houdend met de nieuwe inzichten van vandaag. En dat wil zeggen: grotere dierenverblijven en meerdere diersoorten samen. Gezellig.

Foto van twee pinguïns©Paul Mannix, bovenaan.