Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Toen de Amerikaanse auteur Jonathan Rauch in 2003 zijn essay Caring for Introvert publiceerde was de respons overweldigend. Nog jaren was zijn pleidooi voor meer introversie het meest gelezen artikel op de site van Atlantic Magazine. Verwacht wordt dat het nieuwe boek Quiet – The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking van Susan Cain hetzelfde teweeg zal brengen. In haar boek gaat Cain in tegen de heersende werkcultuur dat teamwerk, brainstormen en groepsdenken zaligmakend zijn. Volgens haar is er vaak juist veel eenzaamheid nodig om met innovatieve en creatieve ideeën voor de dag te komen.

Jonathan Rauch maakte destijds in zijn artikel al direct duidelijk dat introvert-zijn niets te maken heeft met verlegen zijn. Volgens hem vindt een introverte persoon sociale interactie eerder vermoeiend en eenzaamheid juist oppeppend. Voor extraverte mensen geldt precies het tegenovergestelde. In haar net verschenen boek Quiet stelt Susan Cain dat het je alleen terugtrekken cruciaal is voor creativiteit, omdat inspiratie vaak pas komt bovendrijven in stilte.

Alles moet ‘out in the open’

Uit onderzoek is volgens Cain al gebleken dat brainstormen in groepsverband niet altijd werkt. Ook de ‘open office workspace’, waarbij iedereen in dezelfde open ruimte werkt, leidt in de praktijk vaak alleen maar tot een hogere bloeddruk en conflicten.

Volgens Cain is het één ding om samen aan een oplossing te werken – waarbij iedereen de stukjes van de puzzel in elkaar probeert te leggen – maar een ander ding om werknemers te verzuipen in eindeloze vergaderingen. Ook kun je je na al die vergaderingen niet eens meer onttrekken aan de starende blikken én het gepraat van sommige collega’s, want we zitten allemaal in één open ruimte.

Kwestie van persoonlijkheid

Natuurlijk zijn er ook voldoende studies die de voordelen van samenwerken hebben aangetoond, maar volgens Cain zijn we teveel doorgeschoten in de ‘alles-samen-doen’-werkcultuur. Hierbij wordt er bovendien geen enkele rekening meer gehouden met het feit dat nut van wel of niet samenwerken een kwestie is van persoonlijkheid, met andere woorden: de ene werknemer is er meer geschikt voor dan de andere.

En daar wringt het schoentje, want in de praktijk hebben de extraverte mensen het momenteel voor het zeggen op de werkvloer, stelt Cain. Extraverte mensen functioneren het beste in de heersende cultuur van werken in teamverband en zij zijn degenen die het hierdoor ook vaker tot manager schoppen en dus uiteindelijk ook de manier van werken op kantoor bepalen.

Mediagoeroe’s

Nu ook bedrijven zich steeds meer werpen op internet en sociale media is de opmars van ‘openbaarheid’ en ‘alles delen’ niet meer te stuiten. Er staan talloze nieuwe mediagoeroe’s op die ervoor pleiten dat mensen zich over de angst van het verlies van privacy moeten heen zetten en al die openbaarheid juist moeten omarmen. Voorstanders van een meer discreet leven kom je momenteel niet tegen in het circuit van conferenties over deze thema’s. Hierdoor wordt extravertheid voortdurend beloond en in de kijker gezet en introvertheid niet.

De enige uitzondering hierop is online brainstormen, omdat introverte mensen hier achter hun scherm kunnen blijven zitten en dus een zekere afstand hebben. Ook het feit dat mensen online nog even hun standpunt corrigeren voordat ze op de knop ‘send’ drukken, geeft introverte werknemers iets meer tijd en ruimte om hun standpunten naar voren te brengen.

Geen flauw idee

Worden introverte mensen verder dan niet of nauwelijks gehoord op de werkvloer? Jonathan Rauch haalde in zijn artikel destijds een belangrijk punt aan waar extraverte bazen volgens hem veel te weinig bij stilstaan. Volgens Rauch begrijpen introverte mensen namelijk perfect wat er omgaat in extraverte mensen, maar omgekeerd is dat niet het geval. Dat komt omdat extraverte mensen veel tijd besteden aan het verduidelijken van hun standpunten, waar door de uitgebreide sociale interactie op kantoor moeilijk aan te ontsnappen valt.

Omgekeerd hebben extraverte mensen volgens Rauch geen flauw idee wat er omgaat in introverte mensen. Extraverte mensen kunnen zich niet voorstellen dat mensen zich liever terugtrekken en introverte mensen helpen niet omdat ze zich hier niet over uitspreken.

Als je dus als extraverte manager enkele introverte werknemers aanstuurt, moet je er dus vanuit gaan dat je geen flauw idee hebt wat deze werknemers denken en vinden. En dat betekent dat al die brainstorm-sessies in de vergaderzaal niet altijd de beste manier zijn om antwoorden te vinden.

Kwaliteiten

Dat is jammer, want introverte mensen hebben kwaliteiten in huis die nu onbenut blijven. Zo nemen zij de tijd en ruimte om te reflecteren en zijn ze niet bang voor stiltes. Ze beschikken vaak ook over de gave om goed naar anderen te kunnen luisteren en open te staan voor vragen en problemen.

Ook horen ze beter wat er tussen de regels door wordt gezegd. Bovendien beschikken introverte mensen dikwijls ook over een rijk innerlijk leven, hebben ze vaak een goede intuïtie en zijn ze in staat zich te verplaatsen in de gevoelens van de ander. Een ander pluspunt van introverte mensen is dat zij vaak uitstekend in staat zijn hoofdzaken te onderscheiden van bijzaken.

Het boek Quiet – The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking van Susan Cain is te bestellen via haar website The Power of Introverts.  

Het artikel ‘Caring for Introvert’ van Jonathan Rauch in Atlantic Magazine. 

*Foto Susan Cain.