Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Toen de laatste Elfstedentocht werd gereden in 1997 beschikte nog niet iedereen over internet. Dat is nu wel anders. Hoewel het nog onzeker is of de tocht der tochten zal doorgaan, wordt de elfstedenkoorts op internet naar hartenlust beleefd. Wie dicht bij de route woont, ontpopt zich tot ‘de verslaggever ter plaatse’ en een ijscontroleur die door het ijs zakt, is plotseling ‘breaking news.’

Op Twitter is het thema Elfstedentocht al sinds vorige week prominent aanwezig. Het nieuws dat de rayonhoofden zondagavond voor het eerst bij elkaar zouden komen was in geen tijd ‘trending topic’ en dat wereldwijd. Elk nieuw weetje verspreidt zich via Twitter als een lopend vuurtje. 

Belevingsnieuws

Tussen alle tweets is het lastig zoeken naar echt nieuws. Via het twitteraccount Elfstedentocht 2012 uit Leeuwarden kun je puur Elfstedennieuws volgen met een hoog ‘wij-zitten-er-bovenop’-gehalte. De tip om deze account te volgen, is afkomstig van een bewoner die langs de route woont en zegt: “Het meeste dat je ziet en leest is toch meer belevingsnieuws, echte nieuwtjes vind je niet of nauwelijks.” Ook een aanrader om te volgen is Elfstedentweets omdat via deze account alleen relevante en actuele berichten worden geplaatst. 

Wel een verademing voor iedereen die het nieuws graag volgt maar ook het hoofd koel wilt houden, want de Elfstedentocht houdt momenteel iedereen bezig, van Leeuwarden tot Maastricht, van Amsterdam tot Nijmegen en alles daar tussen in. Maar de Friezen laten zich niet gek maken, dus vind je tussen alle tweets ook af en toe een sneer vanuit het noorden, zoals de tweet van tochtdertochten vandaag: “Wij beslissen zelf wel of die tocht er komt.”

Ook weermannen én journalisten rollen over elkaar heen in hun zoektocht naar de dikte van het ijs of het aantal boekingen bij hotels in Leeuwarden en verre omstreken. En alles belandt op Twitter. Veel televisie- en krantenredacties gebruiken Twitter ook in hun zoektocht naar mensen die in het bezit zijn van een geldig startbewijs voor een reportage of interview.

Bekende schaatsers

Verder kun je natuurlijk alle bekende schaatsers volgen op Twitter. Een beetje professioneel (ex-)schaatser heeft in tegenstelling tot vijftien jaar geleden behalve een eigen website ook een twitteraccount. Zo ook Erben Wennemars die niet kan wachten tot hij zijn schaatsen kan onderbinden en de tocht start. Hij is al dagen volop aan het trainen. In Friesland.

Gisteren nog op televisie en vanmorgen alweer op het ijs in Friesland. Erben Wennemars kan niet wachten tot het startschot wordt gegeven en verklaarde zichzelf op Twitter vandaag helemaal Elfstedenfit: ‘Goedemorgen, gewicht 77.7 kg, lengte 182.5 cm , temperatuur -16… #elfstedenfit.’

Bart Veldkamp liet dan weer via Twitter weten dat ALS het doorgaat, hij zal meerijden voor het goede doel. ‘Donaties per kilometer zijn meer dan welkom.’ De opbrengst, zo laat Bart nog weten, gaat naar Right To Play, een organisatie die zich inzet om het leven van kinderen te verbeteren via sport.

Sociale media en opkomst

Ook de commissaris van de koningin in Friesland, John Jorritsma, beseft dat er nu helemaal ander wordt gecommuniceerd dan in 1997. Hij denkt dat als de tocht doorgaat er dankzij de sociale media heel wat meer toeschouwers zouden kunnen opdagen dan in het pre Twitter- en Facebook tijdperk. Dat zei hij gisteren in de uitzending van De Wereld Draait Door.

Handel in startbewijzen

Op Marktplaats zoeken mensen sinds een paar dagen naarstig naar startbewijzen. Zo zou er gisteren al 1750 euro zijn geboden voor een startbewijs. In het algemeen zouden er al geldbedragen zijn geboden die liggen tussen de 500 en 1000 euro.

De handel in startbewijzen wordt door de Vereniging Friesche Elfsteden nauwlettend in het oog gehouden en momenteel worden advertenties waarin de startplaatsen worden aangeboden verwijderd van de veilingsite. Wie toch een startbewijs aanbiedt via de zwarte markt, wordt onmiddellijk geschrapt als lid en kan deelname in de toekomst verder vergeten.

Elfstedenbarometer

Waar het natuurlijk allemaal om draait, dé grote hamvraag, is of de Elfstedentocht doorgaat en zo ja wanneer? Een app kon dus niet uitblijven. Sinds enkele dagen is er de Chocomel Elfstedenbarometer. Via deze app kun je zien zien hoe groot de kans is dat die Elfstedentocht er daadwerkelijk komt.

Primeur?

Bij de website endandit.nl wisten ze het vanmorgen al zeker. “We kunnen niet zeggen hoe we hier aankomen…. Maar onze bron is goed. Dus we brengen u het nieuws zoals we dat zojuist te horen hebben gekregen. De Elfstedentocht gaat door. En wel op maandag 13 februari aanstaande. Vlak voor de dooiaanval.” Dezelfde website beweerde enkele dagen eerder nog dat het ‘uitgesloten’ was dat er dit jaar een Elfstedentocht zou worden gereden. Verwarrend.

Misschien dan toch beter een website raadplegen van een Fries die vorig jaar al de domeinnaam 11-steden-tocht registreerde en sinds enkele dagen updates geeft over de toestand van het ijs. Arjan Renkema heeft gisteren nog zelf een deel van de tocht gereden om zich te oriënteren.

Ook vanmorgen is hij nog even het ijs op gegaan. “Vanochtend heb ik even langs de Bonkevaart de finish van de Elfstedentocht gereden om een indruk te krijgen hoe het er hier voor staat. Hier werd op dat moment net een meting van het ijs gedaan. In het midden van de Bonkevaart is het ijs 14 cm dik. Aan de schaduwkant is het ijs 15 cm dik en aan de zonkant 13 cm.”

‘Sleattemer mar’

Geen problemen dus op de Bonkevaart, maar hoe zit het met het ‘Sleattemer Mar,’ het meer waar de schaatsers tijdens de Elfstedentocht twee keer moeten passeren en zoals wel vaker de flessenhals van de route. Het meer vriest meestal relatief laat dicht en zowel klunen als ijstransplantatie zijn er onmogelijk.

Bij het Slotermeer hebben medewerkers van de website wintergek.nl postgevat om je op de hoogte te houden. Op de website krijg je de laatste stand van zaken in verband met de dikte van het ijs van ‘een verslaggever ter plaatse.’ Die stelde gisteren bij De Luts, het riviertje met aansluiting op het Slotermeer, zelf vast dat het ijs daar nog maar vier centimeter dik was. 

Brekend Nieuws

Dezelfde reporter zag ook met eigen ogen hoe een ijscontroleur met ijsschuiver en al door het ijs zakte, nadat een dag eerder al een ijscontroleur op het Slotermeer door het ijs was gegaan. ‘Brekend nieuws,’ lezen we op de website. “Dit nieuws had men graag geheim gehouden, maar wij waren erbij.” De bijbehorende foto’s leveren het bewijs. Eerst zie je een foto van een nietsvermoedende ijsmeester die het ijs veegt, daarna volgt een foto van een groot gapend gat in het ijs.

Als we dus een conclusie kunnen trekken, is het dat de burgerjournalistiek deze dagen hoogtij viert en iedereen jaagt op die ene primeur: het nieuws dat het doorgaat. Ondertussen worden we op de hoogte gehouden van alle weetjes en fait-divers.

Belevingsjournalistiek, dus. Niks mis mee.