In Syrië gaan 2,8 miljoen kinderen niet meer naar school en zijn naar schatting 2 miljoen kinderen getraumatiseerd door oorlogservaringen. Dat geldt ook voor Jamil en Jamila die in het Syrische vluchtelingenkamp Bab as Salaam wonen. Elsbeth de Jager en Esther van der Ham lanceren deze maand een boek over hen. Het boek Jamil & Jamila helpt de kinderen in vluchtelingenlampen hun trauma’s te verwerken en zorgt ervoor dat ze op educatief niveau een stap verder komen. Jij kunt hierbij helpen.

Jamil en Jamila wonen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Jamil komt er net aan, Jamila woont er al wat langer. Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog. Jamila wil graag vrienden worden met Jamil. Maar waarom geeft hij zo vaak geen antwoord? En wat lastig dat hij voor zoveel dingen bang is … Als Jamila iets moet doen waarvoor ze eigenlijk het liefst weg wil lopen, is het Jamil die haar helpt.

Educatieve ondersteuning
Dit boek is gebaseerd op waargebeurde situaties. Door het beschrijven van voor de kinderen herkenbare situaties leren zij nadenken en praten over wat er gebeurd is en over hoe zij hun toekomst weer vorm kunnen geven. Het boek Jamil & Jamila   is dus geschreven en geïllustreerd om op de scholen in de vluchtelingenkampen te gebruiken. Dit op verzoek van een organisatie voor vluchtelingen in Syrië. Deze organisatie zorgt voor hulpverlening en wederopbouw in Syrië waaronder de start van de scholen in de vluchtelingenkampen. De structuur en regelmaat die het schoolleven biedt, vermindert de kans op een blijvend trauma en zorgt voor een beter toekomstperspectief. Het boek is zo geschreven dat het kinderen ondersteunt bij wat voor hen belangrijk is, zoals het leren en onthouden van hun eigen achternaam, de cijfers en de kleuren. Dingen die voor kinderen in Europa heel vanzelfsprekend zijn, maar die zij zijn vergeten. Kinderen in Europa kunnen door het lezen van het boek meer begrip krijgen voor leeftijdgenootjes in de vluchtelingenkampen.

Boeksponsoring
Dit boek is het eerste deel in een serie. Auteurs hebben belangeloos meegewerkt aan de totstandkoming van dit boek. Het wordt gratis uitgedeeld aan de kinderen in de Syrische vluchtelingenkampen. Met de aankoop van het boek in Nederland worden de kinderen gesteund die slachtoffer zijn van de Syrische burgeroorlog: Jij een boek, zij een boek. Kopers van het boek sponsoren een tweede deel van het boek voor de kinderen in de vluchtelingenkampen. Ook dit tweede deel helpt de kinderen hun trauma’s te verwerken en zorgt ervoor dat ze op educatief niveau een stap verder komen.

Praktisch 
De illustraties in Jamil & Jamila zijn gemaakt door Esther van der Ham. Het boek,  geschreven voor kinderen van zes tot acht jaar, verschijnt ook in het Engels en Frans. Uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij Breda, verkoopprijs € 12,50 – 48 pagina’s zwart-wit, verkrijgbaar bij alle (online) boekwinkels (ISBN: 978-94-91886-17-1).