Vanaf 1 november worden alle mannen opgeroepen om een snor te laten groeien met als doel: aandacht vragen voor de strijd tegen prostaatkanker. Het idee komt van Movember, een Australische beweging die sinds 2003 ludieke acties voert in de maand november. Dit jaar doet ook België voor het eerst mee. En ook kledingmerk Café Costume – bekend van de maatpakken – zet de schouders én snor onder deze campagne.

In België wordt ieder jaar bij meer dan 8.800 mannen prostaatkanker vastgesteld, dat is één diagnose per uur. Jaarlijks overlijden 1.400 patiënten aan de gevolgen van deze ziekte. Kortom, prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij de Belgische mannen. Helaas zijn die niet altijd voldoende geïnformeerd over deze aandoening. En dat terwijl prostaatkanker des te beter kan worden behandeld als men er op tijd bij is.

?Movember

In 2003 kwam een groep vrienden in Melbourne op het idee om een sensibiliseringscampagne te lanceren rond prostaatkanker. Met een originele actie wilden ze de ziekte onder de aandacht brengen én geld inzamelen voor het broodnodige onderzoek. De mannen besloten om één maand lang, namelijk in november, hun status te veranderen van ‘gladgeschoren’ in ‘besnord’.

Mo Bros

De eerste Movembercampagne – een samentrekking van de woorden ‘moustache’ en ‘november’ – was een feit. Met deze gezichtsverandering wilden de ‘Mo Bros’, de afkorting van ‘Mo Brothers,’ de aandacht vestigen op prostaatkanker.??

Zeven jaar later zijn er 30 Mo Bros in een tiental andere landen over de hele wereld. Gesteund door de ‘Mo Sistas’ – partners, zussen, moeders, tantes en nichten – groeide hun clubje uit tot meer dan 445.000 leden in 2010. Sinds 2003 werd al meer dan 120 miljoen dollar ingezameld.  

Meedoen? 

Wil je medoen aan deze actie? Scheer je dan op 1 november nog een keer glad en laat dan voor de rest van je maand alles lekker groeien. Als nieuwe ‘Mo Bro’ kun je je vervolgens inschrijven op de website van Movember. Je krijgt op deze website een persoonlijke webpagina, waar je jouw engagement kunt toelichten, maar ook foto’s kunt plaatsen van je snor. Op de Facebookpagina ‘Movember Belgium’ kun je de Belgische Mo Brothers van dag tot dag volgen.

Je krijgt verder de opdracht om, met de steun van hun ‘Mo Sistas’ giften in te zamelen in hun omgeving of sponsors warm te maken voor hun zaak. Het geld dat in België wordt ingezameld, zal worden gebruikt voor projecten en onderzoek die het globaal actieplan van Movember ondersteunen.  

Ook Café Costume zet de schouders onder de actie van Movember. Zo organiseren ze in samenwerking met Jameson meerdere whisky tastings om mannen bewust te maken ban prostaatkanker. Verder zal er actief geld worden ingezameld via collectebussen in de verschillende Café Costume-vestigingen in Antwerpen, Brussel en Gent. Op het einde van de maand zal Café Costume een prijs uitreiken aan de persoon die het meeste geld heeft ingezameld voor Movember.