De negenjarige Hailey Fort vindt dat iedereen recht heeft op een veilig en droog onderkomen. Daarom bouwt ze momenteel een mobiel huisje met een dak, ramen en speciaal isolatiemateriaal. Ze hoopt dit jaar nog minstens twaalf schuilhuisjes te kunnen maken. Het is niet haar eerste project om daklozen te steunen. Al vier jaar levert ze groenten uit haar eigen groentetuin. “Ik wil later filantroop worden,” aldus Hailey, “iemand die andere mensen helpt.”

Met een boormachine en hamer in de hand is de negenjarige Hailey al weken in de weer om haar eerste huisje af te kunnen leveren aan Edward, een lokale dakloze die er een veilige en droge slaapplaats aan zal hebben. De jonge activiste wordt gesteund door haar ouders en de stad Bremerton in de staat Washington.  

Edward
Hailey kreeg het idee toen ze als vijfjarige samen met haar moeder de dakloze Edward ontmoette op de parkeerplaats bij de supermarkt. Hij was zijn baan kwijtgeraakt en de beide dames gaven hem een broodje. Hailey vond echter dat ze meer kon doen om Edward te helpen. Ze besloot groenten te gaan telen om daklozen aan voedsel te helpen. Via haar Facebook-pagina Hailey’s Harvest houdt ze iedereen op de hoogte. Daarnaast levert ze regelmatig verzorgingsproducten aan daklozen die ze inmiddels haar vrienden noemt. 

Hailey’s moeder dacht dat haar dochter er al snel de brui aan zou geven, maar tot haar verbazing houdt haar dochter het al vier jaar vol. Sterker nog, de jonge Hailey besloot haar activiteiten dit jaar nog verder uit te breiden. Van palletten bouwt ze nu haar eerste slaap-schuilplaats om er later dit jaar nog een stuk of twaalf te kunnen afleveren.  
“Het is wel eens overweldigend,” zegt Miranda Fort, Hailey’s moeder en rechterhand. Volgens Miranda ziet haar dochter altijd overal het goede van in. “Soms zijn ook de daklozen die mijn dochter benadert een beetje overdonderd als er plotseling een klein meisje in hun wereld opduikt dat zegt: “Hoe kan ik jullie helpen?”

Fondspagina
Hailey en haar ouders krijgen de steun van particuliere geldsponsors en kregen al het bouwmateriaal voor de helft van de prijs, maar Hailey wil dit jaar nog een hoop nieuwe schuilhuisjes bouwen en dus opende ze een fondspagina op internet, waar in meer dan een week tijd al bijna 20.000 dollar op werd gestort. Dat betekent dat Hailey de hele zomer kan doorgaan met timmeren en bouwen.

Wil je meer weten over Hailey Fort, bezoek dan haar Facebook fanpage Hailey’s Harvest of bekijk onderstaand filmpje.