Op zondag 26 januari zal REused het Leuvense Openbaar Entrepot voor de Kunsten innemen voor de eerste editie van TRASH deluxe, een upcycling festival dat duurzaam, uniek, betaalbaar en creatief hergebruik wil promoten. Met een markt, workshops, een expo, Repair Café en dj-sets belooft het alvast een goedgevuld programma te worden.

Nog niet iedereen weet precies wat ‘upcycling’ wil betekenen en daar wil het platform REused graag verandering in brengen. Dat doen ze met de ondersteuning en promotie van creatief hergebruik van bestaand materiaal. Of zoals ze zelf zeggen: Van zogenaamde brol iets funky maken en zo een tweede leven geven aan voorwerpen die gedoemd waren tot de afvalberg.

Op deze eerste editie van TRASH deluxe slaan REused en Repair Café de handen in elkaar en dat wil zeggen dat je die stoel met een losse poot of je kapotte broodrooster kunt meenemen om de boel ter plekke te repareren. Materiaal en gereedschap zijn aanwezig en deskundigen zullen je helpen bij je reparaties.

Verder wordt er ook een workshop georganiseerd waarop je leert om van koffieroerstaafjes en kippengaas een unieke designerlamp te fabriceren en is er een expositie van gevonden voorwerpen die werden getransformeerd tot ware kunst. Voor een appel en een ei kun je trouwens ook eigenaar worden van één van deze meesterwerken.

Omdat een upcycling festival natuurlijk geen upcycling festival mag heten zonder de Minister van Upcycling, zal Evy Puelinckx haar nieuwe boek ‘Upcycling. Afval wordt design’ (Manteau) komen voorstellen. In dat boek toont Evy hoe je op eenvoudige wijze zelf design kunt maken van de meest alledaagse materialen.

Uitrusten doe je die dag aan de bar uit gerecupereerd palettenhout waarbij je meteen een bio-hapje kan bestellen of kunt smullen van het dessertenbuffet. Opgeluisterd door een dj-set van Brett Summers. Allen naar Leuven dus!

Praktisch

TRASH delux vindt plaats op zondag 26 januari in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK), Vaartkom 4 in Leuven. De inkom is gratis. Meer info vind je op de website van REused.