De documentaire Ai Weiwei: Never Sorry over de roemruchte Chinese kunstenaar Ai Weiwei opent dit najaar in Nederland de Movies that Matter On Tour. De documentaire, winnaar van de Jury Award op het Sundance Film Festival, is een persoonlijk portret van de kunstenaar die aanhangers over de hele wereld inspireert en kunst en activisme samenbrengt.  

 

Ai Weiwei is internationaal de bekendste Chinese kunstenaar én tegelijkertijd ook de meest uitgesproken criticus van het Chinese regime. Hij spreekt zich openlijk uit tegen de strenge censuur en de wetgeving in zijn moederland.
Represailles van de Chinese autoriteiten bleven niet uit. Zijn blog werd geblokkeerd, hij werd opgesloten, mishandeld en het werken werd hem onmogelijk gemaakt. ??

Dissident
Ai Weiwei: Never Sorry is het verhaal van een dissident in het digitale tijdperk, die mensen over de hele wereld inspireert. De bekroonde documentaire volgt de Chinese kunstenaar en activist, bekend om zijn ambitieuze postmoderne kunstwerken en politieke provocaties, gedurende drie tumultueuze jaren. De film laat de unieke combinatie zien van kunst en activisme waarmee deze ‘luis in de pels van de Chinese staat’, ondanks aanzienlijke risico’s, onophoudelijk pleit voor vrijheid van meningsuiting.
De film die dit jaar de Special Jury Prize won op het Sundance Festival 201 zal vanaf 2 oktober worden vertoond in 14 filmtheaters in Nederland. Movies that Matter toont maandelijks films die ogen openen, gevolgd door een gesprek met gasten uit binnen- en buitenland. Never Sorry zal Movies that Matter On Tour openen dat al voor het zevende seizoen zal plaatsvinden.

Wie de documentaire Never Sorry over Ai Weiwei liever in huis haalt, kan hem vanaf 25 oktober 2012 op dvd bestellen via Living Colour Entertainment. 

Foto: Living Colour Entertainment.