Nederlanders dragen het grootste aantal jeans per hoofd van de bevolking. We hebben er zelfs een eigen woord voor: spijkerbroek.Tijd voor een tentoonstelling over de jeans, vond men bij het Centraal Museum Utrecht.

 

Hoewel bij de spijkerbroek vrijwel meteen gedacht wordt aan cowboys, mijnwerkers en de goldrush, valt er veel meer over te vertellen. Tijdens Blue Jeans komen onderwerpen aan bod zoals denim in de 17de eeuw, het DNA van de spijkerbroek, innovatie, duurzaamheid, jeans couture en natuurlijk streetwear.

Yves Saint Laurent heeft het vaak herhaald: “Ik wou dat ik de spijkerbroek had uitgevonden: het meest spectaculaire, meest praktische en het meest nonchalante kledingstuk dat er is. Het heeft de sex-appeal, eenvoud, bescheidenheid en expressie die ik in al mijn ontwerpen zoek.”

De spijkerbroek onderscheidt zich van andere kledingstukken door de stof, binding, stiksels, zakken, kleur, sluiting etc. Maar wat maakt een spijkerbroek nu eigenlijk tot een spijkerbroek? Archeologische jeans uit de mijnen van Californië laten al de belangrijkste kenmerken zien, die tot op de dag van vandaag het uiterlijk van de broek bepalen. De voornaamste toevoeging waren de klinknagels, of rivets, die nog steeds op bijna alle spijkerbroeken zitten. Het patent hiervoor werd in 1873 aangevraagd door Jacob Davis en Levi Strauss, die doorgaans als ‘uitvinders’ van de spijkerbroek worden beschouwd.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook het boek Blue Jeans. 350 jaar, hét boek over de geschiedenis van de jeans. Met bijdragen van onder anderen Ninke Bloemberg, Anneke Beerkens, Lynsey Dubbeld, en Georgette Koning. Te koop in de museumwinkel en de boekhandel.  

Meer info op de website van het Centraal Museum Utrecht.