Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

De spraakmakende en aangrijpende expositie 400 women van de Britse kunstenares Tamsyn Challenger opent vanaf vandaag de deuren in Halfweg, bij Amsterdam. 400 Women is een kunstproject van 200 portretten van vermoorde of vermiste vrouwen uit Ciudad Juarez in Mexico, waar in 14 jaar tijd meer dan 1000 vrouwen werden vermoord. 400 Women toont vooral het gezicht en verhaal van 200 van deze vermoorde of vermiste vrouwen via indringende portretten. Een van de geportretteerde meisjes is de Nederlandse Hester van Nierop, die in 1998 op 28-jarige leeftijd vermoord werd teruggevonden in een hotelkamer in Ciudad Juárez… Vanaf vandaag 4 mei tot en met volgende week woensdag 16 mei kun je 400 Women bezoeken in Sugar City.

 

“Het is belangrijk voor mij dat deze kunstinstallatie, want dat is het, goed wordt begrepen. Het is ook geen campagne, maar een kunstwerk dat de gezichten van deze vrouwen toont en hun verhalen als het ware vertelt,” legt Tamsyn Challenger ons uit. 

Het is een indrukwekkend kunstwerk, een massale kreet om aandacht. Tamsyn Challenger heeft het werk van bijna 200 internationale kunstenaars bij elkaar gebracht, waaronder Paula Rego en Maggi Hambling, Fiona Michie, Jane Archer en Nederlandse kunstenaars als  Tisna Westerhof, Wim Heldens, Be Van Der Heide en Nan Mulder.

Een foto van Julieta

Hoewel 400 Women geen politieke campagne is, is het wel een reactie op de brute verkrachting en moord van duizenden vrouwen in de Mexicaanse industriestad Ciudad Juárez in het bijzonder en op geweld tegen vrouwen in het algemeen.

Het idee voor 400 Women werd geboren in 2006 toen Tamsyn Challenger naar Mexico reisde en daar in contact kwam met de families van vermiste en vermoorde vrouwen. Challenger werd in het bijzonder geraakt door haar ontmoeting met Consuelo Valenzuela, wiens toen 17-jarige dochter Julieta sinds 2001 wordt vermist. Consuelo deelde overal fotokaarten van Julieta uit en een van die kaarten drukte ze Challenger in de hand.

Tamsyn Challenger herinnert zich: “Julieta’s gezich dat opkeek naar mij vanaf een zeer slechte en vage foto. Het was een reproductie van een ‘snapshot,’ maar wazig en vaag. Ze had eigenlijk geen ogen meer en haar neus was ook helemaal verbleekt tot een vlek. Ik dacht alleen: ik wil dit meisje haar gezicht teruggeven.”

Aanklacht
Tijdens de lange vlucht naar huis ontstond het idee voor 400 Women. De kracht van het kunstwerk ligt volgens Tamsyn Challenger in de samenhang van het grote geheel waarin elke kunstenaar een vermoorde vrouw vertegenwoordigt die zorgvuldig voor hem of haar is uitgekozen. “Ieder portret brengt een vrouw tot leven en iedere beeltenis moet worden gezien als een aanklacht tegen het wereldwijde geweld tegen vrouwen.”

Retablo
Tamsyn Challenger heeft de foto’s van vrouwen die worden geportretteerd gekregen via de Mexicaanse afdeling van Amnesty International, de Esther Chavez collection van de universiteit van New Mexico, de groep Nuestra Hijas de regreso a casa  en de Casa Amiga Rape Crisis Centre in Ciudad Juárez.

Van sommige vrouwen was geen foto beschikbaar. In die gevallen heeft Tamsyn Challenger de betrokken kunstenaar gevraagd om de naam van de vrouw te verwerken in het kunstwerk. Elk portret is gemaakt  op een formaat van ongeveer 14 bij 10 inch, afmetingen die zijn gebaseerd op een retablo, de altaar iconen van de katholieke kerk die in Mexico nog altijd zeer invloedrijk is.

Sneeuwbaleffect
De verklaringen voor de moorden zijn divers en variëren van serie moordenaars tot orgaanhandel, van huiselijk geweld tot het gebruik van vrouwen als betaling voor de drugskartels. De grote schaal waarop de vrouwen verdwijnen in Mexico en elders in Latijns Amerika getuigt van een culturele minachting voor de rechten van vrouwen en ondanks de aandacht in de media is er nog altijd bitter weinig veranderd.

Zo gaf Amnesty International al in 2003 aan dat er circa 370 vrouwen waren vermoord en er bovendien een groot aantal, met name jonge vrouwen, werd en wordt vermist. De moordenaars worden niet vervolgd, wat een sneeuwbaleffect heeft en leidt tot het vermoorden van vrouwen in de rest van het land. De Mexicaanse autoriteiten zijn ernstig in gebreke gebleven bij ieder onderzoek naar deze moorden. In augustus 2006 heeft de Mexicaanse federale overheid het onderzoek zelfs helemaal stopgezet omdat er geen federale wetten zouden zijn overtreden…

Praktisch
400 Women is te zien in Sugar City in Halfweg, niet ver van Amsterdam, van woensdag 4 mei tot en met woensdag 16 mei 2012. Het programma Nieuwsuur zond gisteren een reportage uit die Ellen Brans maakte over 400 Women, te zien via uitzendinggemist.nl (‘doorspoelen’ tot 39/40 minuten).

Meer informatie vind je op de website van Tamsyn Challenger of de website 400 women.

foto home pagina ©Tamsyn Challenger: Victoria Mabel door Fiona Michie.