Je bent klaar met je studie en je weet nog niet wat je wilt gaan doen. Verder studeren, werken? Je hoeft deze keuze niet meteen te maken, geef jezelf wat tijd. Laat je keuze beïnvloeden door eerst de wereld te verkennen en je horizon te verbreden. Je wilt misschien voor een langere tijd op vakantie, genieten van welverdiende rust maar tegelijkertijd nieuwe dingen leren of iets betekenen voor een andere samenleving. Gelukkig zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een taalreis, een stage of vrijwilligerswerk in het buitenland.

Misschien is een Taenreis naar Zuid-Afrika wel iets voor jou. Je kunt de taalcursus combineren met een surfcursus in Muizenberg, vlakbij Kaapstad. Muizenberg is een multiculturele bestemming en is daarbij dé perfecte plaats voor de beginnende surfer.

Daarnaast leent Kaapstad zich uitstekend voor het proeven van de Zuid Afrikaanse cultuur. Je kunt verblijven bij een gast-familie waardoor je de typische Zuid Afrikaanse gewoontes en gebruiken leert kennen. Je vermijdt de toeristen massa en komt op plaatsen waar je op een doorsnee vakantie nooit zou komen. Je maakt kennis met de fascinerende natuur, ontdekt een nieuwe hobby en je leert of verbetert tegenlijkertijd je Engels.

Ecologische boerderij
Wwoofing in Azië of Zuid Amerika is een andere spannende optie. Deze organisatie organiseerd vrijwilligerswerk op ecologische boerderijen. Je help niet alleen de lokale bevolking uit maar je doet ook veel kennis op over duurzaam ondernemen en verbouwen. Het is een kleine stap op weg naar een betere wereld en daarbij een prachtige ervaring. Je kunt kiezen voor werk op een ecologische boerderij maar je kunt ook kiezen voor het bouwen van huizen of lesgeven aan kinderen. Daarbij kan je kiezen uit een groot aantal bestemmingen. Of je je nu een jaar wilt terugtrekken in het Oosten van Thailand om mee te helpen op een biologische boerderij of vier weken naar India wilt reizen om biologische honing teelt te bestuderen, deze reizen hebben allemaal een ding gemeen: ze zullen je leven veranderen.

Vriendschap
De ervaring die je op doet tijdens deze reizen blijven je een leven lang bij. Je ontmoet gelijkgestemde mensen, bouwt vriendschappen op, en leert het desbetreffende land kennen op een speciale, persoonlijke manier. Je behoort niet meer tot de toeristen, maar maakt deel uit van een samenleving. Je hebt mensen geholpen, je grenzen verlegd en nieuwe dingen geleerd. Of dat nu surfen is, of het bouwen van huisjes met klei dat maakt niet uit. Het is in ieder geval een ervaring die je nooit zult vergeten.

Informatie
Er zijn verschillende websites zoals Esl-taalreizen die je meer vertellen over de mogelijkheden. Hoe jij je reis invult is natuurlijk jouw keuze. Het is belangrijk dat je je goed verdiept alvorens je een keuze maakt.
Wat wil je bereiken? Wil je deel uitmaken van de plaatselijke bevolking of jezelf helemaal terugtrekken? Of wil je liever een taal leren terwijl je kennismaakt met de cultuur van het land waar je verblijft? Het is allemaal mogelijk.

Begin de mogelijkheden te verkennen want zelfs het kiezen en voorbereiden is al een avontuur op zich.

Yvonne Lemmen