Op haar tiende krijgt ze de smaak te pakken van plié ’s en pas-de-chats in dansschool La Leçon in Brussel. Vervolgens studeerde ze hedendaagse dans aan het Hoger Instituut voor Dans en Danspedagogie in Antwerpen, vervolmaakte zich als danser bij P.A.R.T.S. van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en begon ze haar danscarrière bij compagnie Michèle Noiret. Ze danste bij diverse balletgezelschappen in Amsterdam, Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard, en toch bombardeerde ze zichzelf op haar 30ste tot ‘gepensioneerde danseres.’ De drang om te creëren voerde haar naar nieuwe wegen … het resultaat kun je op 12 mei gaan bekijken in Mechelen. Theatermaakster en danser Sylvie Huysman is Bonnie…

Sinds 2008, na haar ‘pensioen’ als danser is Sylvie Huysman vooral theatermaker. Eerder bracht het haar naar de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar ze de brug maakte tussen dans, theater en performance. In bonnie-attempts/pas de deux worden deze drie met elkaar verbonden, smelten ze samen of vloeien ze in elkaar over. Bonnie en haar Bonnies, Sylvie Huysman en haar kleine vrouwelijke dansgezelschap dansen, kruipen, hangen en bewegen in slow motion alsof je naar een vertraagde gilm zit te kijken en niet naar een podium …

Sylvie en de bonnies
Inhoudelijk is de boodschap van de voorstelling bijzonder sterk, persoonlijk én maatschappelijk. “Wij zien Bonnie een onhaalbaar gevecht aangaan met haar eigen verlangen. Ze neemt verschillende gedaantes aan en kloont uiteindelijk zichzelf. De daarop volgende pogingen van de Bonnies om elkaar te overtreffen, nemen behoorlijk absurde proporties aan,’ legt de getalenteerde Belgische theatermaakster/danser vanuit haar woonplaats Antwerpen uit.

Bonnies  

  • Web1Bonnie-attempts%201010-BB-43%20LR_10569_50_50_1
  • Web2Bonnie-attempts%201010-BB-48%20LR_16434_50_50_1
  • Web3Bonnie-attempts%201010-BB-61%20LR_13985_50_50_1
  • Web4Bonnie-attempts%201010-BB-67%20LR_10593_50_50_1
  • Web1sylvie%20_9422_50_50_1

Mens zijn

Ook voor de vorm waarin dit alles wordt gegoten maakt ze geen keuze maar zoekt ze naar een balans en megvorm. Sylvie Huysman: “Ik zoek eigenlijk steeds naar de ideale balans tussen het abstracte en het concrete. Tussen dans en theater, tussen video en performance. In bonnie-attempts/pas de deux worden bijvoorbeeld surrealistische middelen ingezet om een minder mooi aspect van het ‘mens zijn’ te belichten. De mens die het nodig vindt om onrealistische dromen na te jagen en niet-realiseerbare doelen voor ogen te houden. De mens die het nodig vindt om te wedijveren met zijn medemens, zichzelf daarbij totaal verloochent en niet weet hoe hij zijn masker moet afleggen.”

Sterke beelden en rare humor
Als je het werk van theatermaakster/danser Sylvie Huysman dan toch moet samenvatten in enkele woorden, kenmerkt het zich door sterke beelden en rare humor, want haar voorstellingen zijn allesbehalve somber, maar bij momenten vrolijk en licht, dan weer somber en zwaarder, net als het leven zelf.

Praktisch
Op 12 mei 2012 kun je de voorstelling ‘bonnie-attempts/pas de deux’ gaan bekijken bij het Conservatorium Mechelen in zaal Theatrium Onder Den Toren 9. Reserveren kan via Theatricum.be  of via telefoonnummer (0032) 015 330 370.

Foto’s©Betty Bex.

Hier de mooie, nieuwe trailer van ‘bonnie-attemps/pas de deux.’