In de Antwerpse Zoo kun je je sinds afgelopen weekend vergapen aan een sprookjesachtig paradijs van licht. Chinese kunstenaars hebben er de afgelopen weken talloze magische lichtobjecten van dieren en bloemen opgebouwd. Je waant je zo in het mysterieuze China.

China kent een eeuwenlange traditie van lichtfestivals. Volgens de Chinese traditie worden op de vijftiende dag van de eerste Chinese maand lantaarns en lampionnen ontstoken om te bidden voor een goede oogst en om Taiyi, de god van de hemel, gunstig te stemmen. Volgens dat gebruik, dat teruggrijpt naar de Tang dynastie (618 tot 907 na Christus) worden duizenden lampions en lichtsculpturen van glas, zijde en papier vervaardigd.

De Zoo haalde de inspiratie voor het China Light Festival in de stad Zigong in de Chinese provincie Sichuan. Zigong wordt ook wel eens de ‘lantaarnstad’ genoemd dankzij het jaarlijkse Lantaarnfestival, een van de belangrijkste lichtfestivals ter wereld. De kunstenaars die alles opbouwden zijn ook afkomstig uit Sichuan.

Je kunt tijdens het China Light Festival ook genieten van een een Chinese theeceremonie, een traditionele Chinese dans, een artiest die een Guzheng bespeelt en Chinese acrobaten. Ook zijn er bijpassende hapjes en drankjes.

Het China Lightfestival is nog tot en met 18 februari 2015 te bezichtigen in de Zoo van Antwerpen, telkens vanaf 18 uur. Hier alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten.  

Meer informatie over het China Light Festival Zoo vind je op de website.