Het gaat niet goed met de vlinders. Inmiddels zijn er al talloze soorten uitgestorven en nog eens een hoop andere soorten worden bedreigd. Daarom is het hoog tijd om iets doen: je tuin vlindervriendelijk maken bijvoorbeeld. Wij geven je enkele tips om zelf een steentje bij te dragen aan het behoud van vlinders, want ze zijn niet alleen mooi maar zijn ook nuttig. Als voedsel voor mezen en voor de bestuiving. 

 

Vlinders hebben nood aan waardplanten, veel nectarrijke bloemen in voor- en najaar, variatie in soort en samenstelling en hoogte van je planten, inheemse planten waar mogelijk, wildere hoekjes om te verpoppen of te overwinteren en uiteraard geen pesticiden.

Maai het gras er maar één keer per jaar en voer het maaisel af. Zo krijgen inheemse planten, vaak als onkruid bestempeld, de kans om te groeien. Laat een hoek van je tuin verwilderen. Inheemse vlinders houden verder van inheemse planten. Vooral eiken en berken zijn geschikt, omdat vlinders hier hun eitjes kunnen leggen. Plant verder nectarrijke planten, zoals de vlinderstruik, wilde marjolein, klaversoorten en scabiosa. Zij bevatten veel nectar. Wie toch exoten wil planten: ook de nectar van lavendel trekt veel vlinders aan, maar eitjes zullen ze er niet in leggen.

Nog meer tips vind je op de website vlinder mee.