Steeds meer mensen houden een moestuin in hun tuin, op hun balkon of bij een buurtproject waarbij bewoners in parken en op braakliggende terreinen groenten, kruiden en fruit verbouwen. Om deze tuiniers te helpen wordt het tijdschrift ‘De Tuin op Tafel’ gelanceerd.

Het magazine verschijnt vier keer per jaar en mikt op 150.000 lezers in Nederland en België. ‘De Tuin op Tafel’ geeft vooral praktische adviezen over het zaaien, telen, oogsten en bereiden van groenten, kruiden en fruit. De bekende Belgische groenspecialist Angelo Dorny geeft tips en trucs en gaat op reportage naar allerlei moestuinen en boeiende hobbyisten. 

Hot & happening
Dorny is hoofdredacteur van het blad en met zijn 23 jaar ook de jongste in Vlaanderen en Nederland. “De moestuin is helemaal hot en happening. Het lijkt wel of iedereen groenten, kruiden en fruit kweekt,” zegt de kersverse hoofdredacteur van ‘De Tuin op Tafel’. “De een heeft een tomatenplantje op het balkon, de ander kweekt leiappels tegen een tuinmuur en vrolijk gekleurde snijbiet op het terras. Steeds meer mensen huren een volkstuin, de wachtlijsten groeien en in allerlei wijken ontstaan spontaan buurtmoestuinen waar de bewoners zij aan zij spinazie, aardbeien en worteltjes telen. Jong en oud, iedereen lijkt door het moestuinvirus te zijn gegrepen.” Een echte moestuinmania, zeg maar.

Beginner
‘De Tuin op Tafel’ richt zich niet zozeer op de ervaren volkstuinier, maar op de beginnende hobbyist, die nog veel moet leren. Dorny: “We richten ons op de nieuwe moestuiniers van deze tijd, die het niet doen voor de opbrengst, maar omdat ze het leuk vinden. Omdat het goed is voor het milieu en voor hun gezondheid. Ouders die hun kinderen willen laten zien dat groenten niet uit een potje of een zakje komen en radijsjes al helemaal niet aan bomen groeien.” 

Tips en adviezen
De meeste tips en adviezen zijn eenvoudig. Het tijdschrift geeft antwoord op vragen als: Hoe kweek je spruitjes? Hoe bescherm je je oogst tegen wortelvlieg? Wanneer zaai je sla en hoe zie je dat de pompoenen oogstrijp zijn? Verder biedt het allerlei recepten voor makkelijke en creatieve maaltijden, ook voor buitengewone groenten als aardpeer en pastinaak. Dorny: “Want dat is het allerleukste voor een kweek uit eigen tuin: je kunt eens iets anders op tafel zetten dan wat in een doorsnee supermarkt wordt verkocht.”Verder staan er verhalen in over medetuiniers, van professionele kwekers tot urban gardeners, en laatste nieuwtjes over de moestuin.

Uitgeverij Vipmedia Publishing & Services geeft diverse tuintijdschriften uit zoals het bekende Bloem & Plant, dat al 26 jaar bestaat, Tuinontwerp en LandIdee. ‘De Tuin op Tafel’ is de jongste aanwinst van de uitgever. Meer informatie op de website van DeTuinOpTafel.