Meer dan een miljard mensen heeft geen directe toegang tot drinkwater. Dat betekent dat zij een kwart van hun tijd besteden aan het zoeken en halen van water. Een taak die vooral vrouwen en meisjes uitvoeren. Met het ‘Water Wheel’ kunnen ze in plaats van kruiken of jerrycans op hun hoofd te torsen, voortaan 50 liter water naar huis rollen in een watercontainer.

Het ‘WaterWheel’ werd ontworpen na overleg met dorpelingen in de dorre Indiase staat Rajahstan. Het is gemaakt van duurzaam plastic zodat het is opgewassen tegen het ruwe terrein. “We streven ernaar per jaar tussen 10.000 en 20.000 nieuwe klanten te werven”, stelt Cynthia Koening, ontwerpster van het WaterWheel en oprichter van het Amerikaanse sociale bedrijf Wello dat op zoek gaat naar manieren om schoon water te distribueren in ontwikkelingslanden. 

Populair onder mannen
Hoewel het WaterWheel werd ontworpen met vrouwelijke gebruikers in het achterhoofd, was Koenig verrast door de reactie van mannen. “Ook zij gebruiken het WaterWheel graag, ze zien het namelijk als een werktuig. Vaak zien we dat de taak van het water halen nu wordt verdeeld: vier dagen per week doen de mannen het, twee dagen gebruiken de vrouwen het WaterWheel. Een verpleegster vertelde me dat ze nu nooit meer te laat op haar werk komt omdat haar man water haalt.”

Het WaterWheel kost tussen 20 en 25 euro. Meer informatie vind je op de website van Wello.