Het idee om kleding te maken van stoffen die in Europa worden gemaakt en volledig biologisch afbreekbaar zijn lijkt onmogelijk, maar niets is minder waar. Twintig jaar nadat afgedankt dekzeilen van trucks tot tassen werden verwerkt, komt het Zwitserse tassenbedrijf Freitag nu met biologisch afbreekbare kleding. Maak kennis met F-abric.

 

Freitag – dat vooral bekend is om zijn tassen en portemonnees van gerecyclede materialen als dekzeilen van vrachtwagens en fietsbanden – komt nu dus ook de markt op met een eigen kledinglijn. De broers en oprichters Daniel en Markus gebruiken voor hun kledinglijn alleen plantaardige materialen.

De T-shirts en broeken zijn gemaakt een inventieve en toch bruikbare mix van cellulose en vezels. De stof bestaat uit onder andere vlas- en hennepvezels en een kunstzijde uit beukeboomcellulose. De afwerkdraad is gemaakt van houtpulp. Alle grondstoffen zijn afkomstig van Europese boeren en telers om de CO2-uitstoot laag te houden.

Vergaan in drie maanden
De kledinglijn bestaat uit een herenbroek in drie kleuren, een jurk in twee kleuren, long sleeves en T-shirts in vier kleuren. De kledingstukken zullen volgens het bedrijf binnen drie maanden uit elkaar gevallen als ze op de composthoop belanden. Alleen de knoopjes blijven over, maar die kunnen natuurlijk gewoon weer worden hergebruikt. 

De kleding werd aanvankelijk gemaakt als bedrijfskleding voor de medewerkers van Freitag, maar zal binnenkort dus voor iedereen te koop zijn. In eerste instantie is de F-abric-kledinglijn vanaf 31 oktober 2014 te verkrijgen in Freitag-winkels in Zürich, Berlijn, Wenen, Lausanne, Hamburg en Tokyo.

Meer informatie vind je op de website van Freitag.