Boodschappen doen in een winkel in de stad, terwijl de stadsboer binnenloopt met een bak spinazie. Die heeft hij net geplukt op een veld naast de deur, waar ook kippen rondscharrelen, vissen zwemmen en het hele jaar door aardbeien en frambozen groeien. Met ‘Uit Je Eigen Stad,’ een groot stedelijk landbouwbedrijf, willen drie Rotterdammers op vier grote locaties in hun stad werk maken van Urban Farming. Het zou in 2012 zomaar werkelijkheid kunnen worden. Als ze tenminste genoeg stemmen krijgen van de Rotterdammers. Daarom komen ze vandaag met 60 schapen over de brug. Letterlijk.  

Urban Farming is een concept dat in Amerikaanse steden als New York en Detroit al langer bijzonder populair is en ook in Nederland al tot heel wat initiatieven leidde.  

In Amsterdam is er Proeftuin Amsterdam, een samenwerking tussen bedrijven, organisaties en andere partijen die actief zijn op het gebied van duurzaam en gezond voedsel uit de regio. Hier zijn de gemeentenbesturen van zowel Amsterdam als Zaanstad, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit partners. En ook in andere Nederlandse steden staan stadsboerderijen waar groenten worden gekweekt, verkocht en geconsumeerd in eigen Urban Farming restaurants.  

Toekomst

“Dit is de toekomst,” zegt Rinske Brand, die de communicatie van Uit Je Eigen Stad voor haar rekening neemt, overtuigd. Ze vindt dat er niet genoeg Urban Farming initiatieven kunnen ontstaan.

Wat betreft de plannen van Uit Je Eigen Stad, legt ze uit: “Het gaat niet over zomaar een moestuin, maar een groot stadslandbouwbedrijf waar straks ruim 50.000 gezonde maaltijden per week geproduceerd kunnen worden. En dat op vier verschillende, grote locaties in Rotterdam.” Ook het feit dat dat alles binnen de stadsgrenzen plaatsvindt – en niet aan de rand van de stad – is volgens haar uniek.

Stadsinitiatieven

Maar dan moet er wel massaal gestemd worden op het ondernemingsplan van Uit Je Eigen Stad door de Rotterdammers. Uit je Eigen Stad is namelijk een van de vijf zogenaamde Stadsinitiatieven voor 2012 van de gemeente Rotterdam. Uit 130 ingediende ideeën ontstonden 93 concreet uitgewerkte stedelijke ondernemingsplannen, waar uiteindelijk een top vijf uit werd geselecteerd. Uit Je Eigen Stad heeft dus al een hele weg afgelegd, maar nu komt het er op aan of de plannen ook uitgevoerd zullen worden.

Rotterdammers kunnen momenteel nog tot 12 maart stemmen op hun favoriete ondernemingsplan 2012. Wie de meeste stemmen weet te verzamelen, krijgt financiele steun van de gemeente Rotterdam.

Als er een schaap over de brug is…

Om zoveel mogelijk stemmen te winnen, komen de initiatiefnemers van Uit Je Eigen Stad daarom vandaag met 60 schapen over de brug. Letterlijk. Want ze trekken in een stoet over de Rijnhavenbrug naar de wijk Katendrecht. Daar moet volgens hun plannen de tweede locatie van hun stedelijk landbouwbedrijf komen.

Maar eerst zou Rotterdam-West aan de beurt zijn, meer specifiek de Marconistrip, ook wel Marconiplein genoemd. Hier is een ongebruikte, grote open vlakte, dichtbij de stad. De loodsen die op het terrein zijn blijven staan, kunnen straks worden hergebruikt om er het kantoor, de winkel en het restaurant van Uit Je Eigen Stad te vestigen. Het moet ook een bruisende plek in de stad worden, die de Rotterdammers bij elkaar brengt.

Later zouden vestigingen op braakliggende terreinen in Katendrecht, Rotterdam-Noord en het centrum van de stad moeten volgen. Op termijn wil Uit je Eigen Stad een autonoom stedelijk landbouwbedrijf worden dat met eigen landbouwproductie heel wat inwoners van Rotterdam van eerlijk, gezond en vooral ook kakelvers voedsel voorziet.  

Wat als…?

Maar wat als er straks niet voldoende stemmen binnen worden gehaald? Rinske Brand: “Er wordt nu al gewerkt op het Marconiplein, dus de akkers zullen er wel komen en de kas ook. Dan zou er al gegeten kunnen worden wat de stad ‘schaft,’ maar of er op korte termijn ook een mooi restaurant komt, is op dit moment inderdaad niet zeker. En ook voor de overige drie locaties is het afwachten.”

Als ze buiten de boot vallen, willen de initiatiefnemers proberen het benodigde geld op een andere manier binnen te halen. Rinske Brand: “Via een investeerder, crowdfunding of bank, maar we hopen natuurlijk dat we het stadsinitiatief zullen winnen.”

Wie zaait die oogst

Als dat gebeurt, kunnen dit voorjaar al de eerste zaden de grond in en arriveren ook de kuikens. In dat geval wil Uit Je Eigen Stad deze zomer al operationeel zijn, zo klinkt het ambitieus. Het restaurant zou al open kunnen en na de eerste oogsten in september ook de groente- en fruitwinkel.

Moest het allemaal zo snel gaan, dan kunnen Rotterdammers binnenkort dus al op een locatie in de stad goed, lekker, duurzaam en vooral vers voedsel kopen van het stedelijke landbouwbedrijf.

‘Maar,’ zo laten de initiatiefnemers van Uit Je Eigen Stad weten: ‘iedereen kan ook letterlijk de vruchten komen ‘plukken.’ Door geld te investeren en dat kan al voor een bedrag van 100 euro. Met cadeaubonnen van 50 euro kunnen mensen anderen een portie gezond voedsel cadeau doen.’

Overvloed

En gezond eten zal er in overvloed zijn, want het wordt een zeer breed assortiment, belooft Uit Je Eigen Stad. Behalve sla en andijvie kunnen er onder meer kolen als broccoli, knolgewassen, peulvruchten en wortelen worden geteeld.

Producten die niet zelf worden verbouwd, wil het toekomstige stedelijke landbouwbedrijf halen bij boeren net buiten de stad.

De eigen kippen zorgen dan weer voor eieren en vlees, in de bassins zullen vissen als meerval en tilapia zwemmen en de speciale teeltbakken zullen het hele jaar door gevuld zijn met vruchten als aardbeien en frambozen, maar ook bramen en bessen.

Inkomsten

De inkomsten moeten komen van de verkoop in de eigen groente- en fruitwinkels en het restaurant. Maar ook door het organiseren van evenementen en de locaties te verhuren, wil Uit Je Eigen Stad werkingskosten verwerven.

Verder zouden er naar Amerikaans voorbeeld oogstfeesten, markten, workshops, kinderactiviteiten en educatieve programma’s worden georganiseerd. Dat laatste zou gebeuren in nauwe samenwerking met het Rotterdamse onderwijs. Ook wil Uit Je Eigen Stad gaan samenwerken met bedrijven in en buiten de regio.

Als de Rotterdammers dus massaal hun stem geven aan het stadsinitiatief Uit Je Eigen Stad. Stemmen kan nog tot 12 maart 2012 met een stemcode via stadsinitiatief.nl.  

Informatie

Alle informatie over de plannen van de Rotterdamse ‘stadsboeren,’ zoals de drie initiatiefnemers zichzelf noemen, vind je op de website Uit Je Eigen Stad. Wil je meer weten over Urban Farming? Surf dan naar Urban Farming.org.

Over de initiatiefnemers

Uit je Eigen Stad is opgericht door Bas de Groot – met agrarische achtergrond en ‘groene’ vingers – en Johan Bosman: een conceptenbedenker uit de vastgoedsector. Inmiddels heeft ook organisatiedeskundige Huibert de Leede zich aangesloten. Hij werkte eerder mee aan veranderingsprojecten in de Maasstad. Alle drie zien ze de dynamiek van Rotterdam – bekend om vernieuwende bouw- en stedelijke ontwikkelingsprojecten – als de ideale omgeving voor hun plannen: voedselproductie en mensen weer bij elkaar brengen. 

Stemmen

In onderstaand campagnefilmpje laten de ‘stadsboeren’ ter plaatse zelf zien wat de bedoeling is en waarom Rotterdammers massaal op Uit Je Eigen Stad moeten stemmen.

Tekst©ziezózon.

Update: Eten Uit je Eigen Stad haalde niet de meeste stemmen, maar de initiatiefnemers lieten ons weten hoedanook hun plannen uit te voeren. Wij blijven het volgen. 

Foto’s pompoenen/buurt stadstuin Maastricht©ziezózon, foto Wat Als©Sharon-Anouk Brouns, [email protected] Je Eigen Stad.

Met dank aan Rachelle Brouns, master Culturele antropologie en Ontwikkelingsstudies (Radbout universiteit Nijmegen)