EerlijkWinkelen.nl, bekend van de app die je toont waar je maatschappelijk verantwoorde kleding kunt kopen in 60 Nederlandse steden, lanceert nu de eerste Fair Fashion flyer: een handige plattegrond met winkels voor duurzame kleding of vintage kleding in Den Haag. Bedoeling is dat er ook van andere steden een flyer komt met eerlijke winkels. EerlijkWinkelen beschikt over een database met ruim 1700 winkels in 60 steden die duurzame producten verkopen. Deze winkels zijn nu al te vinden op de EerlijkWinkelen app en site.

De eerste Fair Fashion flyer werd op 16 mei 2017 gepresenteerd ter gelegenheid van de Women Power Fashion container die een week in het winkelcentrum van Den Haag te vinden was. In de container was een naaiatelier ingericht om aandacht te vragen voor de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. In reactie hierop gaf het winkelend publiek te kennen behoefte te hebben aan praktische informatie met verkoopadressen om met verantwoorde aankopen bij te dragen aan betere omstandigheden.

Fair Fashion in Den Haag
In Den Haag werden 22 winkels geselecteerd die worden weergegeven op een overzichtelijke flyer. Een aantal winkels verkoopt kleinschalige merken waarbij er direct contact is met de werknemers en goede arbeidsomstandigheden gegarandeerd zijn. Van de grotere merken zijn er een aantal goed op weg naar een meer sociale productie, vaak in samenwerking met Fair Wear Foundation of Made-By. Ook zijn er een aantal tweedehands kledingwinkels en de kledingbibliotheek in de folder opgenomen. Naast kleding zijn ook duurzame schoenen vertegenwoordigd in het overzicht.

Welke stad volgt?
EeerlijkWinkelen is van plan om het niet bij een stad te laten. De stichting krijgt via Twitter en Facebook steeds vaker vragen over verkoopadressen. In steeds meer steden zijn bovendien initiatieven rond duurzame mode. De Fair Fashion Flyer is dan van toegevoegde waarde. EerlijkWinkelen heeft in meer dan 60 steden zicht op het aanbod van duurzaam geproduceerde kleding. De stichting wil consumenten stimuleren meer producten te kopen die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Op die manier kan het duurzame assortiment zich steeds verder uitbreiden.

Over EerlijkWinkelen
Stichting EerlijkWinkelen is opgericht in juli 2010 en heeft als doel consumenten de weg te wijzen naar winkels die fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. De aandacht voor duurzaamheid en het assortiment duurzame producten groeit. Toch zet, van de grote groep mensen die zeggen duurzamer te willen shoppen, maar een klein deel dit om in daadwerkelijke actie. Door nog steeds bestaande vooroordelen over duurzame producten of doordat niet bekend is waar je deze kan vinden en hoe je ze kan herkennen. De missie van deze stichting is om dat kleine aandeel te laten groeien en het grote publiek te laten zien dat eerlijk winkelen hip en leuk is.

Handige apps
Met de app van Stichting EerlijkWinkelen heb je plattegronden van 60 gemeenten bij de hand met daarop ruim 1700 winkels waar je eerlijk kunt winkelen. Op basis van je GPS-positie heb je in een mum van tijd een overzicht van de eerlijke winkels in de stad waar je je bevindt. Meer informatie vind je op de website van EerlijkWinkelen. De app is geschikt voor iOs en Android-besturingssystemen en is gratis te downloaden:
Download voor Ios (Apple Store),

Download voor Android (Google Play).