De eerste volledig duurzame drijvende woning ter wereld die volledig in zijn eigen energie voorziet (elektriciteit, warmte en water) is de komende vijf maanden in Maastricht te bezoeken. In de woning zijn duurzame technieken toegepast die de waterwoning tienmaal energiezuiniger maken. De woning is vrij verplaatsbaar en overal aan te leggen.

 

Deze zelfvoorziende (autark) woning ligt als modelwoning vanaf 15 mei tot oktober 2012 op de Maas ter hoogte van rederij Stiphout aan de Kesselskade in Maastricht. De Autarkhome, ontworpen door de Maastrichtse architect Pieter Kromwijk is op deze plek als modelwoning gratis voor het publiek te bezoeken.

Passiefhuis
De Autarkhome heeft een Europees passiefhuis certificaat: een Passiefhuis is een combinatie van een hoogwaardig aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik door oriëntatie op de zon, goede isolatie en goede ventilatie. De Autarkhome biedt zo een betaalbare en hoogwaardige mogelijkheid om in een modern huis te wonen, zonder de hoge maandelijkse lasten van elektra, gas en water.

Duurzaam bouwen aan een duurzaam Maastricht
De drijvende woning past in het collegebesluit ‘duurzaam bouwen aan een duurzaam Maastricht’ en slaat tevens een brug naar de klimaatneutrale stad die Maastricht in 2030 wilt zijn. In de woning krijgen bezoekers uitgebreide informatie over de woning. Ook is er aandacht voor duurzaamheidinitiatieven van de gemeente zelf zoals duurzame energie-installaties voor gemeentelijke gebouwen, energiezuinige openbare verlichting, het inkopen van groene energie. duurzame afvalverwerking en het invoeren van energiebesparende maatregelen. Wethouder Nuss: “In Maastricht moeten we op het gebied van duurzaamheid een flinke slag slaan. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Dat moet samen met onze inwoners. Dit initiatief helpt ons om duurzaamheid zichtbaar te maken in de stad en dicht bij de burgers te brengen. Ze krijgen in deze woning bijvoorbeeld informatie hoe ze zelf in hun eigen omgeving ook energie kunnen besparen en voordeel kunnen halen.

Activiteiten in de woning
De Autarkhome is op woensdag- , zaterdag en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur open voor publiek. Vanaf 1 juni 2012 is er iedere woensdagmiddag een energiespreekuur voor vragen over energiebesparing en duurzame energie in je eigen woning. Onder alle bezoekers worden 10 pakketten met duurzame verlichting en 10 regentonnen verloot. Op de Autarkhome worden ook workshops verzorgd. Leerlingen van het MBO krijgen duurzaam onderwijs en er kan gekookt worden. Organisaties die een workshop over duurzaamheid willen organiseren kunnen de Autarkhome huren. Een tijdelijke bewoner gaat vanuit de woning bloggen over het leven op een drijvende duurzame woning.

Feiten en cijfers
Bij de AutarkHome zorgt de zon voor vrijwel alle benodigde energie. De zon zorgt voor warm water en verwarmt de vloerverwarming. De muren bestaan uit 55 centimeter massieve tempex. De geïsoleerde kozijnen ramen en deuren hebben driedubbel glas en een effectieve kierdichting. Een gebalanceerd ventilatiesysteem zorgt voor een comfortabel binnenklimaat zowel in de winter als in de zomer. Het Maaswater waar de boot in ligt  wordt ook maximaal benut. Door middel van omgekeerde osmose wordt dit omgezet in drinkwater. Na gebruik wordt het water weer gezuiverd en rechtstreeks geloosd in de Maas. In de zomer zorgt het koude Maaswater voor koeling in de woning. De woning zelf heeft een vloeroppervlakte van 128 vierkante meter. In zijn geheel is heeft het drijvende huis een oppervlakte van 175 vierkante meter. Het gewicht van de woning bedraagt 130.000 kilo en de woning heeft een diepgang, onderwater gedeelte, van 1 meter 40.

Kijk voor meer informatie op: autarkhome.nl

Bron: Gemeente Maastricht.