Spijkerbroeken van brandnetels, naaiateliers in sociale werkplaatsen, slow fashion op catwalks en kledingruilfeesten met celebs. Het zijn voorbeelden van de groeiende populariteit van duurzame mode. In het binnenkort te verschijnen boek ‘Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland’ biedt trendanalist en tekstschrijver Lynsey Dubbeld een gids door de jungle van ecofashion met de beste tips, foto’s en winkeladressen.

 

Hoe duurzaam is de kleding die te koop is in de gemiddelde Nederlandse winkelstraat? Welke modemerken zijn groen en welke doen vooral aan greenwashing? Wat is een verantwoorde keuze in een modewereld die draait om nieuwe trends en seizoensgebonden must-haves? Mode voor morgen onthult de zin en onzin van duurzame mode en geeft praktische tips voor een verantwoorde kledingkeuze.

Imago van geitenwollensokken
Tasjes van ongebleekt katoen, gebreide truien in morsige kleuren, t-shirts met activistische slogans. Duurzame mode kampt met een hardnekkig geitenwollensokken-imago. Ten onrechte. Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland laat in tekst en beeld zien hoe ontwerpers, modemerken en maatschappelijke organisaties uiterst fashionable pogingen ondernemen om onze kledingconsumptie te vergroenen. 
Aan de hand van vijf sfeerreportages schetst Lynsey Dubbeld een beeld van de zin en onzin van milieu- en mensvriendelijke kleding. Het boek geeft een inkijkje in de (on)duurzame wereld die schuilgaat achter onze dagelijkse outfit.  Het biedt lezers een gids door de jungle van hedendaagse ecofashion. Van biologische en fair trade stoffen tot hergebruik en upcycling. En van ruilen en vintage tot consuminderen en slow fashion.

 
Duurzaamheid in zijn geheel
Mode voor morgen maakt duidelijk dat voor een milieu- en mensvriendelijkheid kledingstuk meer nodig is dan een biologische, eerlijke productiewijze. Duurzaamheid speelt ook een rol bij het ontwerpen, dragen en afdanken van een outfit. Mode voor morgen is dan ook een must-read voor consumenten die een bewuste keuze willen maken voor kleding die past bij de mode van nu én zich bekommert om de wereld van morgen.

Mode voor Morgen – Duurzame kleding in Nederland van Lynsey Dubbeld, uitgeverij Mooi Media.