Op World Soil Day, afgelopen 5 december, schoten er in allerlei parken in Europese steden bordjes uit de grond. ‘Het Juliana Park is binnen 45 seconden verdwenen,’ zo stond er op een bord in het park in Utrecht. Ook in het Stromovka park in Praag, Castle Park in Bristol, Volkspark Friedrichhain in Berlijn en het Vondelpark in Amsterdam werden deze bordjes gesignaleerd.

Achter de bordjes blijkt de internationale bodemcampagne Save Our Soils te zitten. De campagne is opgezet door het Nederlandse Nature & More in samenwerking met zo’n 200 internationale partners. “We willen de mensen even laten schrikken,” licht initiatiefnemer Volkert Engelsman toe. “Dat mag best, want er is reden om ons zorgen te maken. Met die parken zelf gebeurt heus niks, maar in die 45 seconden verliezen we wél een stuk grond ter grootte van dat park op een andere plek in de wereld.”

Park-guerilla
De bordjes werden geplaatst door betrokken consumenten. “Eén oproepje op de Facebookpagina van Save Our Soils was genoeg om meer dan honderd aanmeldingen voor onze park-guerrilla te krijgen,” meldt Engelsman. Hij legt uit waar die betrokkenheid vandaan komt. “Wereldwijd verliezen we momenteel landbouwgrond door erosie in een tempo van zo’n 30 voetbalvelden per minuut. Het grootste deel hiervan, 2219 vierkante meter per seconde, is voor rekening van de industriële landbouw. Dat heeft dramatische gevolgen voor de voedselvoorziening, waterhuishouding, biodiversiteit en het klimaat.”

Klimaattop
Bodems zouden volgens Engelsman dan ook een centrale rol moeten spelen op de klimaattop in Parijs: “Dat zeggen wij niet alleen, dat zegt ook de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Bodems zijn een enorme opslagplaats voor koolstof. Met slimme biologische landbouw kun je bodems niet alleen vruchtbaar houden, maar ze ook verrijken met organische stof. Als dat wereldwijd gebeurt, kunnen we al onze klimaatdoelen halen.”

Save Our Soils pleit voor biologische landbouw als oplossing voor bodemverlies en erosie. De campagne is een public/private samenwerking van de FAO met Nature & More / Eosta, internationaal distributeur van verse biologische groente en fruit. Zie ook www.saveoursoils.com.