Bij het Britse bedrijf Whomadeyourpants in Southampton draait het om twee dingen: modieuze dameslingerie én vrouwen. Bij Whomadeyourpants maken vrouwen die door tegenslag buiten de maatschappij zijn komen te staan namelijk dameslips die niet moeten onderdoen voor de modieuze en betaalbare lingerie van pakweg H&M.

Bij whomadeyourpants belanden vrouwen die door allerlei sociale en maatschappelijke problemen in de marge van de maatschappij zijn gesukkeld. Het eerste wat deze vrouwen leren, is hoe ze een damesslip moeten maken. De dameslips worden vervolgens ‘aan de vrouw’ gebracht. Het gaat om comfortabele, modieuze slips die VPL-proof zijn, wat zoveel wil zeggen als: geen zichtbare randen en lijnen door de kleding zichtbaar.

De lingerie wordt gemaakt van niet gebruikte, maar perfecte materialen die aan het einde van elk modeseizoen worden opgekocht bij grote lingeriebedrijven. Met het aangekochte materiaal worden sinds 2009 collecties damesslips gemaakt en verkocht.

Alle winsten worden weer in het bedrijf gestoken, waardoor de vrouwelijke werknemers ook worden uitbetaald. Ook krijgen de vrouwen mogelijkheden om onderwijs te volgen. Vrouwen die dat willen worden opgeleid om de marketing en financiën van het bedrijfje voor hun rekening te nemen.

Schoon ondergoed

Het was Becky John uit Southampton die het bedrijf oprichtte, omdat ze zelf graag ‘schoon’ ondergoed wilde dragen: lingerie die niet werd geproduceerd in lageloonlanden. Becky John hield zich al geruime tijd bezig met mensenrechten en hoorde via Amnesty International schrijnende verhalen over de werkomstandigheden in lageloonlanden.

Aanvankelijk werkten er vooral vrouwelijke vluchtelingen bij Whomadeyourpants, maar inmiddels zijn er ook vrouwen uit eigen land aan de slag. Ze hebben allemaal gemeen dat ze door omstandigheden in een uitzichtloze situatie waren beland.

Happy place

Whomadeapants probeert de vrouwen nieuwe toekomstperspectieven te geven én verschaft hen ook een inkomen. Bij Whomadeyourpants garanderen ze ook dat je slipje is gemaakt in een ‘happy place.’

Ondanks de recessie gaat het goed, zegt Becky John. Hoewel het bedrijf nog klein is, groeit de aandacht voor producten die op een eerlijke en ethische manier worden gemaakt volgens haar nog altijd.

Op 18 februari 2012 neemt whomadeyourpants alvast deel aan de Good Fashion Show in London, een modeweek voor modebedrijven die eco- en ethisch vriendelijke kleding produceren. In totaal zullen er 25 tot 30 kleinere tot grote bedrijven deelnemen uit binnen- en buitenland om er hun nieuwste collecties voor te stellen.

Je kunt de Whomadeyourpants-slipjes, zoals Deep Purple, Welsh Green en Ravishing Red, bekijken in de webshop.