Met de eerste vorst begint de rustperiode in de natuur en de tuin, maar dat betekent niet dat er niet meer getuinierd kan worden. Vanaf begin november kan je – als het niet vriest -fruitstruikjes aanplanten. Met wat geluk proef je de eerste lekkere en gezonde oogst bessen al in de vroege zomer van volgend jaar. Het boek ‘Bessen uit de tuin – De ecologische teelt van kleinfruit’ helpt je op weg.

 

Fruitstruikjes ogen mooi, je kunt er jarenlang van snoepen en ze zijn goed voor de natuur in de tuin. Het zijn mooie struiken, ze passen ook perfect in kleine tuintjes en zijn gemakkelijk en plezierig in het onderhoud. De bessen zitten vol bovendien met vitamines en antioxidanten en het verzorgen van en koken met bessen is een ontspannende en gezonde bezigheid.
Maar hoe begin je er aan? Wanneer en hoe plant je? Welke rassen kies je het beste? Hoe zit het met de snoei? En wat doe je ten slotte als ziektes je plant aantasten? Onder het motto ‘leer het, kweek het, eet het’ maakte de organisatie Velt een fraai handboek: ‘Bessen uit de tuin.’ Het boek geeft bij elke fruitsoort duidelijke antwoorden op tal van vragen, vaak met behulp van tekeningen. Sprekende foto’s en eenvoudige recepten doen alvast het water in de mond lopen.

Lekker ecologisch
Kleinfruit telen op een ecologische manier is perfect mogelijk, zo leert dit boek ons. Meer zelfs: het is gemakkelijk. In ‘Bessen uit de tuin’ krijg je per fruitsoort heel wat praktische informatie. Welke standplaats heeft het kleinfruit nodig, hoe plant je aan en hoe snoei je de struik? Naast antwoorden op deze vragen, vind je ook tips over oogsten en bewaren en krijg je voorbeelden van rassen. Hebben je fruitstruiken ondanks je goede zorgen toch last van aantastingen, dan lees je in Bessen uit de tuin hoe je het probleem het best aanpakt.

Wanneer planten?
De plantperiode van kleinfruit valt door- gaans samen met de rustperiode van de planten. Die begint als de bladeren zijn gevallen en duurt tot wanneer de planten terug beginnen te botten.Je kunt ze dus van november tot einde maart planten. Planten in het begin van deze periode heeft als voordeel dat de plant eerst energie stopt in de aanmaak van wortels, en pas enkele maanden later in de vorming van blad.

Met ‘Bessen uit de tuin’ breekt Velt ook een lans voor klassiekers als framboos en rode bes, maar ook nieuwigheden komen aan bod. Wist je bijvoorbeeld dat de honingbes al in mei op je bord kan liggen, dat je frambozencoulis eenvoudig zelf kunt maken en dat braambessen en wodka perfect samengaan?

Praktisch 
Bessen uit de tuin – De ecologische teelt van kleinfruit van Greet Tijskens, 25,95 euro (inclusief verzendkosten). Te bestellen via de webwinkel van Velt.