Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic flessen en lege blikjes er in de berm rondzwerven. Niet waar Anne van Dalen passeert. Sinds 20 september rent deze dame namelijk blootsvoets door Nederland met een plastic zak in haar handen. Onderweg ruimt ze zwerfafval op. En dat blijft ze een heel jaar lang doen. Momenteel zoekt de hardloopster nog slaapplaatsen waar ze na een dag lopen en opruimen kan uitrusten, met name in Zuid-Limburg. Of je kan Anne na een vermoeiende dag een massage of yogalessen geven. 

“Ik wil de wereld een stukje schoner maken voor ons allemaal. Ik hou erg van hardlopen en doe dat het liefst op blote voeten.” Op 20 september 2013 vertrok ze uit Den Haag voor mijn zwerfafvalreis van een jaar door Nederland. “Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren en ze laten zien wat een kleine moeite het is om zwerfafval op te ruimen,” aldus Anne. En zo ontstond het idee voor De Schoonste Ronde van Nederland. Geen eenvoudig idee, want er moest een hoop geregeld worden: sponsors en logeeradressen bijvoorbeeld.
“Ik bouw mijn ronde door Nederland langzaam op. De eerste tijd zal ik zo’n 10 kilometer per dag lopen, van het ene logeeradres naar het andere. Daarna zullen de afstanden groter worden, al zal ik ook af en toe enkele dagen op één plek blijven.” Die dagen gebruikt Anne om mee te doen aan lokale opruimacties en te praten met betrokkenen.

Klean
Het grote voorbeeld van Anne van Dalen is Peter Smith, de man achter KLEAN Worldwide. Al jaren verzamelt hij afval op de fiets. Al fietsend pakt hij afval op met een grijpstok en gooit het in een krat voorop zijn rijwiel. Zwerfafval was Peter Smith altijd al een doorn in het oog, tot hij op een dag besloot er zelf wat aan te gaan doen, onder het motto: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. En toen was KlEAN geboren. Inmiddels is dat een invloedrijke vereniging, bekend van onder meer de reusachtige wereldbol van petflesjes die een tijd in het IJ achter Amsterdam Centraal dreef.

Route
De route die Anne aflegt wordt uitgepuzzeld aan de hand van de aangeboden overnachtingen. Als gemiddelde afstand houdt ze 10 tot maximaal 20 kilometer per dag aan. In 12 maanden hoopt ze alle 12 provincies doorkruist te hebben. Je kunt de reis van Anne volgen op haar website Anne Loopt Langzaam Hard. Ook als je Anne een slaapplaats wilt aanbieden kun je terecht op haar website. Verder geeft ze voortdurend updates over de hoeveelheid afval ze die dag heeft opgeruimd.