Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

‘Ik heb hun vaders nog gekend, ze kochten zoethout voor een cent … ‘ Wim Sonneveld zong er al over, maar zoethout – ook wel kalissehout, bitterzout, klishout, kalissestok of allerlustwortel genoemd – is meer dan zomaar een zoet stokje om op te kauwen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de zoethoutwortel beschouwd als een van de ‘koninklijke’ kruiden. Niet verwonderlijk, want het wakkert onder meer de passie aan. 

 

In China wordt zoethout beschuwd als ‘de grootvader van de kruiden.’ In de Matera Medica over kruidengeneeskunde van Shennong (circa 2700 voor Christus) werd zoethout al genoemd. Shennong, wat Goddelijke Boer betekent, is een figuur uit de Chinese mythologie die de mensheid het gebruik van geneeskrachtige kruiden heeft geleerd. Hij wordt ook vermeld als ontdekker van thee, omdat hij de geneeskrachtige werking van kruidenthee zou hebben opgemerkt. Shennong wordt verder beschouwd als de uitvinder van landbouw én hij zou de eerste zijn geweest die de techniek van het ploegen toepaste.

Ook de Griek geleerde Theophrastus (371-287 voor Christus), een leerling van Aristoteles die als een van de eerste botanici wordt beschouwd, had het al over de zoete smaak van de wortel die volgens hem medicinale krachten bezat. Volgens Theophrastus was zoethout zeer heilzaam bij droge hoest, astma, verkoudheden en andere problemen van de luchtwegen. Sinds 1950 weet men dat zoethoutwortel ook werkzaam is tegen maagzweren.

Zoethout, ofwel glycyrrhiza glabra, is samengesteld uit de woorden ‘glucos,’ wat zoet betekent, ‘rhiza,’ wortel, en ‘glabra’ en dat betekent dan weer ‘haarloos.’

Gebruik:
Zoethout is een van de meest toegepaste geneeskrachtige kruiden, omdat het de eigenschap bezit om alle andere kruiden in een recept te harmoniseren en te vermengen. Het maskeert ook de bittere smaak van andere geneesmiddelen.
Zoethoutwortel vormt in het lichaam een stof met dezelfde structuur als de hormonen van de bijnierschors. Dit verklaart waarom zoethout bij ontstekingen en artritis dezelfde krachtige genezende werking heeft als cortison. Hierdoor werkt het ook als anti-allergeen tegen hooikoorts, allergieën en astma. In het algemeen versterkt zoethoutwortel de slijmvliezen van de luchtwegen.
Het wordt gebruikt bij hoest, astma, chronische bronchitis, hooikoorts en allergieën. Zoethout bevochtigt de longen, bedaart hoesten en bevordert het ophoesten van fluimen. Verder werkt het genezend bij een strottenhoofdontsteking, een slijmvliesontsteking in de mond en tuberculose. Het is ook effectief bij het terugdringen van koorts.

Zoethout helpt ook de spijsvertering, vermindert maagzuur en doodt de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Ook versterkt zoethout de uitscheiding van de nieren. Het versterkt verder de energie van alle organen, verrijkt het bloed en reguleert de hartslag. Zoethout kan veel toxinen neutraliseren, bevordert de galvorming, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed én het werkt antibacterieel.

Fysieke werking:
Op fysiek vlak verhoogt zoethout het oestrogeen-gehalte, waardoor het heilzaam is bij overgangsklachten. Het helpt ook bij vermoeidheid en uitputting als gevolg van het chronisch vermoeidheidssyndroom en het in evenwicht houden en reguleren van alle lichaamsfuncties. Zoethout wakkert ook de passie aan, want het werkt lustopwekkend.

Psyche
Op psychisch vlak verhoogt zoethout de weerstand tijdens periodes van stress en spanning. Het geeft energie en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Zoals eerder gezegd werd zoethoutwortel in de traditionele Chinese geneeskunde al beschouwd als een van de ‘koninklijke’ kruiden. Zoethout werkt namelijk in op de meridianen in het lichaam. ‘Chi’ is volgens de Chinese geneeskunde de levenskracht die door de meridianen van het lichaam stroomt. Als de levenskracht vrijelijk stroomt, ervaren we een toestand van welzijn. Zoethout wordt daarom in China gebruikt om de ‘chi’ goed te laten stromen.

Weetjes:
Zoethout past bij mensen die moeite hebben zich te binden.

In Egypte was zoethoutwater in de tijd van de Farao’s een populair drankje.

Er wordt onderzoek gedaan naar gebruik van zoethout bij Hiv-infectie.

Tijdens de SARS-epidemie in 2003 werd zoethout, meer bepaald de inhoudstof glycyrrhizine uit de wortel, getest en werkzaam bevonden.

Glycyrrhizine wordt ook toegevoegd aan drop.

Zoethout wordt veel gebruikt in Chinese medicijnen.

Als je zoethoutwortel kauwt, zal de passie in je ontbranden.

Zoethoutwortel wordt door de Druïden gebruikt voor het maken van een magische toverstaf.

Bierbrouwers voegen extracten van zoethout toe aan donker bier, zodat het zoet, dik en zwart wordt.

Zoethout helpt bij het stoppen met roken en neutraliseert de giftige stoffen in het lichaam.

Zoethout versterkt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand.

Ook fabrikanten van tandpasta tonen belangstelling voor zoethout, omdat een van de stoffen in zoethout de bacterie afremt die cariës veroorzaakt.

Ten slotte wordt zoethout afgeraden bij hoge bloeddruk, zwangerschap en diabetes.

Hoe te gebruiken?

Thee: Neem 2 theelepels gepelde en geplette zoethoutwortel en laat het 10 minuten  koken in een halve liter water. Na het zeven is de thee klaar.

Een extract van zoethout werkt zeer bloedreinigend, vooral bij eczeem. Laat 15 gram zoethoutwortel, 20 gram gentiaan, 20 gram sarsaparillawortel, 5 gram kliswortel, 50 gram kweekwortel en 150 gram paardenbloemwortel koken in 1 liter water. Nadien alles filteren en laten afkoelen. Drink drie maal daags een kopje, het liefst voor het eten.

Bij een bestrijden van een nare adem is een medicinale wijn van zoethout dan weer een goed middel. Voeg 120 gram zoethoutwortel, 60 gram anijszaad en 60 gram venkelzaad samen en laat dit 14 dagen trekken in goede, witte wijn. Daarna alles filteren en dagelijks enkele slokjes drinken.