Wil je dierenleed tegengaan en kiezen voor een milieuvriendelijker dieet? Veganistisch eten kan de oplossing zijn. Toch is het goed je eerst te verdiepen voordat je halsoverkop alle dierlijke producten van het menu gaat schrappen. Wie een veganistisch dieet overweegt, houdt dan het best rekening met een aantal belangrijke zaken.  

Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Ze kiezen er bewust voor om geen producten van dierlijke herkomst te gebruiken. Een veganist eet daarom geen vlees en vis en geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden.

Wil je veganistisch gaan eten en leven, dan is het nuttig om je van een aantal zaken goed bewust te zijn.

1. Je mist Vitamine B12
Het eerste en misschien wel meest belangrijke aandachtspunt: wanneer je geen dierlijke producten meer tot je neemt, mis je Vitamine B12. Deze vitamine is cruciaal voor het gezond houden van de bloedcellen en de aanmaak van DNA. Belangrijk is dus dat je deze vitamine op een andere manier aan je eetpatroon toevoegt. Dit kan door middel van een supplement.

2. Verwacht een hoop vragen
Hoewel het veganistische dieet steeds populairder is tegenwoordig zullen er een hoop vragen jouw kant opkomen wanneer je besluit volledig vegan te gaan eten. Van familie en vrienden, maar misschien ook wel van mensen die niets met jou te maken hebben. Eten ligt voor veel mensen gevoelig en kan ongewild advies en bemoeienis oproepen. Soms bezorgdheid (‘Is dat wel gezond?’), soms bepaald niet subtiel (‘Veganisten zijn ongezond!’). Wat je ook doet, blijf dicht bij jezelf. Maak elke keer duidelijk wat jouw persoonlijke beweegredenen zijn en sta achter je eigen keuze.

3. Ga op zoek naar nieuwe eiwitbronnen
Het is belangrijk voor je lichaam dat je maaltijden voldoende eiwitten bevatten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven: ze worden afgebroken tot aminozuren, die celgroei en herstel bevorderen. De beste veganistische eiwitbronnen? Denk aan soja, linzen, bonen quinoa en seitan. Zorg ervoor dat je deze voldoende aan je voedingspatroon toevoegt. Als je deze niet lust, zal het lastig worden om voldoende eiwitten binnen te krijgen als vegan.

4. Veganistisch is niet per definitie altijd gezond
Veel mensen denken dat wanneer ze voor een veganistisch dieet gaan, ze automatisch goed en gezond bezig zijn. Het klopt dat je inderdaad geen vlees en andere dierlijke producten meer tot je neemt. Goed voor milieu en de dieren zelf. Maar je mag nog steeds een hoop ongezonde producten! Denk aan pasta, wit brood en talloze bewerkte voedingsmiddel. Inderdaad: niet per se gezond. Waar je dan op kunt letten? Op producten die zoveel mogelijk natuurlijk zijn en die eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten.

5. Voeg niet te veel sojaproducten aan je eetpatroon toe
Soja is een goede vleesvervanger, maar: don’t overdo it. Veel sojaproducten bevatten namelijk bijzonder veel zout en conserveermiddelen. Niet elke vleesvervanger of elk sojaproduct is daarom gezond. Bestudeer de verpakking goed en gooi niet zomaar iets in je boodschappenmandje. De meest gezonde varianten van soja zijn miso, tempeh, tofu, sojamelk en edamame.

6. Je hoeft het niet in een keer te doen
Dat wil zeggen: het hoeft niet meteen perfect. En bedenk ook dat je lichaam zal moeten wennen aan een andere soort voeding. Het is daarom beter om geleidelijk aan je eetpatroon steeds veganistischer te maken. Schrap bijvoorbeeld elke week een dierlijk product (bijvoorbeeld vlees, melk of eieren) van het menu of voeg steeds vaker een sojaproduct aan je eetpatroon toe. Babysteps!