Het zien openen van de fluorescerende, gele teunisbloem in de schemering is heel bijzonder. In het donker ziet je soms het mysterieuze fosforescerende licht dat de Oenothera Erythrocepela uitstraalt. Elfjes lijken niet ver weg. Deze schoonheid is van tijdelijke aard, overdag in de zon verwelkt de bloem namelijk snel. Maar de teunisbloem is behalve mooi ook geneeskrachtig.

 

Men neemt aan dat het geslacht 70.000 jaar geleden in Mexico en Midden-Amerika is ontstaan. De eerste planten arriveerden vanuit Virginia in 1614 in Padua bij de Orto Botanico di Padova. De Teunisbloem werd ook al door de Engelse botanicus John Goodyer in 1621 beschreven. De Teunisbloem werd niet zozeer omwille van de nu geroemde medicinale eigenschappen vanuit Amerika in Europa ingevoerd, maar wel omwille van het gebruik als groente. De plant is inderdaad in haar geheel eetbaar.

Jambon Vegetal
In Frankrijk wordt de wortel van de teunisbloem als een delicatesse gezien. Ze noemen het zelfs Jambon Vegetal. De wortels smaken namelijk naar ham. Voor mensen die graag vegetarisch eten, maar de smaak van vlees ontberen een heel goed alternatief.

De geneeskrachtige eigenschappen van de teunisbloem zijn al vele eeuwen bekend. Zo gebruikten bepaalde Noord-Amerikaanse indianenstammen extracten van de teunisbloem uitwendig voor het behandelen van wonden, bloeduitstortingen en infecties. Inwendig werd de bloem gebruikt tegen hoesten en verkoudheid. Volgens opperhoofd Two-Trees van de Cherokees werd de teunisbloem ook gebruikt als kalmerend en urine afdrijvend middel. De plant stond in hoog aanzien bij verschillende indianenstammen als middel om kracht, gezondheid en vitaliteit te verkrijgen.

Tegenwoordig staat de teunisbloem in de eerste plaats bekend om de fantastische eigenschappen van haar olie, olie die gewonnen wordt uit de zaden. In de natuurgeneeskunde is de zaadolie een echt wondermiddel. De olie bevat vetzuren die het lichaam nodig heeft voor een gezonde huid, zoals gamma-linoleen, dat ook de vrouwelijke hormonen regelt, allergische eczeem vermindert en de bloedsomloop verbetert. Onderzoeken hebben aangetoond dat de teunisbloem depressiviteit en hyperactiviteit vermindert en prostaatzwelling doet afnemen.

Gebruik:
De olie is voor de kosmetische industrie van belang omdat deze helpt bij een droge en gevoelige huid en wordt dan ook in crèmes, huidoliën en lotions gebruikt. De olie is ook goed te gebruiken bij brekende nagels, haaruitval, eczeem en acne. Het gamma linoleenzuur geeft de olie een sterke regenererende en vitaliserende werking waardoor de huid een jong en strak aanzien krijgt. De olie is verder werkzaam bij de behandeling van allergieën, infecties en slecht helende wonden. Het zorgt voor een betere vochtregeling, helpt de stofwisseling en activeert bepaalde hormonen.

Teunisbloemolie kan vrouwen ook helpen de nare gevolgen van het premenstruele syndroom (PMS) te bestrijden. Gevoelens van uitputting, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gezwollen borsten en buik, krampen en gewichtsschommelingen verminderen. Het vermindert ook pijnlijke menstruaties.

Bepaalde prostaglandinen die door de teunisbloem worden gestimuleerd, vergroten de vorming van antilichamen tegen kanker, antilichamen die kankercellen doden.

Onderzoek naar het effect van teunisbloemolie op hyperactieve kinderen heeft aangetoond dat het bij de kinderen kalmerend werkt.

Teunisbloemolie schijnt ook een alcoholvergiftiging te neutraliseren. Het is een bijzonder effectief hulpmiddel tegen een kater. De olie kan een door alcohol vergiftigde lever weer tot regeneratie aanzetten.

Controversieel is echter de bewering dat teunisbloemolie ook bij multiple sclerose (MS) effectief zou werken. Het gebruik van deze olie werd aanbevolen door Professor Field die de leiding bij onderzoek naar MS had.

Ook bewerkstelligt teunisbloemolie gewichtsverlies zonder dat er een dieet gevolgd hoeft te worden, verder verlaagt de olie het cholesterolgehalte en de bloeddruk, verlicht het artritis en geneest of verbetert het eczeem.     

Spiritueel:
De teunisbloem zegt ‘slaap heerlijk’ en laat de droom je begeleiden in het dagelijkse leven. In je slaap ga je heel vaak op ontdekkingsreis en verwerkt de dingen die je overdag meemaakt. De Teunisbloem helpt je bij het verwerken. De bloem staat voor kracht, gezondheid en vitaliteit. Met de teunisbloem zullen ideeën meer kracht krijgen en kunnen jouw dromen de realiteit aanraken.

Weetjes:
– De teunisbloem was in Duitsland een geliefde groente. De zaden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als koffievervangmiddel aanbevolen.

– De Duitse en Engelse namen voor teunisbloem, nachtkerze en evening primrose, houden verband met het openingstijdstip van de bloem.

– Ook werden de bladeren in de Tweede Wereldoorlog gebruik als tabak.

– Teunisbloem werd ingevoerd omwille van het gebruik als groente.

– Drink om af te vallen bij elke maaltijd teunisbloemwortel.

– De bovengrondse delen zijn adstringerend en helpen dus bij hoest, de wortels kun je gebruiken voor een goede darmwerking.

– Teunisbloemolie kan verbluffende effecten hebben bij de behandeling van het premenstruele syndroom (PMS).

– In de herfst worden de krachtige wortels uitgegraven, goed gewassen en dan in dunne plakjes gesneden, gestoofd in wat boter en opgegeten. Dit is een oud huismiddeltje om zieken weer snel op de been te krijgen.

– De jonge blaadjes en bloemen worden toegevoegd aan salades, oudere bladeren worden gestoomd of gekookt zoals spinazie.

Hoe gebruiken:
Teunisbloemoliebad voor een droge huid. Twee kopjes melk opwarmen, twee eetlepels honing  en twintig druppels teunisbloemolie samenvoegen. Dit mengsel aan het badwater toevoegen en genieten maar.

Thee: Een theelepel gedroogde blaadjes in 2,5 deciliter kokend water. Of: 30 gram gedroogde teunisbloemwortel in 7,5 deciliter kokend water.

Gebruik de wortel als vervanger voor ham: wortels uitgraven, goed wassen en schillen, gaar koken en opeten. Smakelijk.