Iedereen wil graag actief blijven, er goed uit zien en gezond oud worden. Sporten is immers goed voor de fysieke gezondheid, maar heeft ook positieve uitwerkingen op het zelfvertrouwen, uitstraling en libido. Maar er is nóg een reden om de sportschoenen vaker aan te trekken. Regelmatig sporten helpt je ook bij het vinden van een partner. Dat blijkt uit onderzoek van online datingsite Elitedating. 88 procent van de Belgische singles zou eerder voor iemand vallen die een sport beoefend.

Volgens de meest recente studie van Elitedating is sporten een sleutelfactor voor singles. De psychologische en fysieke voordelen hebben een positieve invloed op zowel je gezondheid als je sociale leven. 88 procent van de Belgische singles geeft aan eerder voor iemand te vallen die een sport beoefent.

Maar liefst 67 procent van de singles in België sport meerdere keren per week. En dit werpt zijn vruchten af: meer dan de helft van de singles heeft na het sporten zin om uit te gaan en ruim een derde heeft weleens een afspraakje gehad met iemand dat is voortgekomen uit sport.

De beste locatie voor de sportende single
De beste plekken om sportieve singles te ontmoeten zijn een sportvereniging (53 procent) en de fitnessclub (27 procent). Dit zijn gelegenheden waar het makkelijker is om in contact te komen met anderen door middel van een praatje tussen een training door of alleszeggend oogcontact tijdens een fitnesscursus. Maar ook de outdoor locaties zijn populaire flirtplekken, zoals het park (20 procent) en het strand (13 procent). Deze zomer is sport de manier om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde interesses.

Wallonië versus Vlaanderen
Over welke sport het aantrekkelijkst is voor singles en koppels zijn de Nederlandse en de Franstalige Belgen het niet met elkaar eens. Waar het hart van de Vlaamse single een slag overslaat van volleyballers (89 procent), vinden ze in Wallonië dansen het meest aantrekkelijk (86 procent).
In het noorden fietst men het liefst met zijn of haar partner (97 procent), terwijl in het zuiden de voorkeur wordt gegeven aan hardlopen met zijn tweeën (92 procent). Waar de twee gebieden absoluut geen strijd om leveren is welke sport het onaantrekkelijkst is voor alleenstaanden. Ze stemden unaniem voor vechtsporten als meest onaantrekkelijke sport voor singles (70 procent). 

Single en sportief?
Nog niet overtuigd dat sporten je kansen op de datingmarkt verhogen? De endorfine die vrijkomt tijdens het sporten kan zorgen voor gevoelens van geluk. Dit heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen en uitstraling. Het uitstralen van zelfvertrouwen zorgt er voor dat je jezelf aantrekkelijk voelt en anderen je waarschijnlijk aantrekkelijker vinden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zowel alleenstaande mannen als vrouwen meer tijd aan sport besteden dan gehuwden. Het Department of Health in Engeland kwam tot de conclusie dat getrouwde stellen 150 minuten beweging per week niet halen, dit in tegenstelling tot alleenstaanden of gescheiden mensen. Getrouwde stellen zouden zichzelf ‘laten gaan:’ ze brengen meer tijd voor de televisie doorbrengen en zijn minder seksueel actief dan singles.

Een (sportieve) indruk maken
Belgische singles doen er alles aan om fit en aantrekkelijk te blijven:

– 20 procent van de deelnemers neemt bijna elke dag deel aan sportieve activiteiten.
– 67 procent van de Belgische singles zegt regelmatig een vorm van sport te beoefenen.
– Na het sporten voelt bijna de helft zich energiek en klaar om uit te gaan.
– De voornaamste redenen voor de singles om te sporten is voor het plezier en ontspanning (45 procent), daarna voor de verbetering van de gezondheid (34 procent) en sociale motieven zijn het minst belangrijk (10 procent).

Meest en minst aantrekkelijke sport
88 procent van de deelnemers vindt mensen die een sport beoefenen aantrekkelijker dan mensen die niet sporten. Maar welke sport precies het (on)aantrekkelijkst is, daar zijn de meningen over verdeeld tussen het noorden en het zuiden van België. Het Vlaamse deel vindt (strand)volleybal de meest aantrekkelijke sport (89 procent), terwijl de Franstalige Belgen toch liever naar dansen kijken (86 procent).

Fietsen, dansen of vechten?
Op de vraag ‘Wat is de beste sport om met een partner te beoefenen?’ antwoorden de Vlaamse deelnemers bijna allemaal fietsen (97 procent), terwijl de voorkeur bij de Walloniërs uitgaat naar hardlopen met je partner (92 procent). Een ding waar Vlaanderen en Wallonië allebei niet van houden is vechten. Bij beide landsdelen eindigde de vechtsporten op de eerste plek van meest onaantrekkelijke sporten.

Meer lezen over de studie? Dat kan hier.