Dat salie kalmerend is, is algemeen bekend. Maar wist je dat de Grieken en Romeinen salie zagen als een middel tegen álle kwalen. In de middeleeuwen werd het zelfs als magisch gezien om zijn brede werking bij verkoudheid, hoest, astma, insectenbeten, zenuwzwakte, uitblijvende menstruatie, steriliteit, het stimuleren van de spijsvertering, pijn door kramp te verminderen en het uitdrijven van gasvorming. Je kunt het dus maar beter in huis hebben.

Salie, ofwel salvia officialis, is afgeleid van salvia, dat weer is afgeleid van het Latijns woord salvere (gezond zijn, genezen of redden) en betekent ‘heilzaam kruid.’ Officinale betekent: kruid voor de apotheker.

Hiëronymus Bock (1498 – 1554) schreef in zijn kruidenboek het volgende over salie: “Onder alle kruiden overtroeft nauwelijks een gewas de salie, want ze dient de arts, de kok, armen en rijken. Alleen al de aanwezigheid van de salie in de tuin zou de eigenaar een lang leven geven.’

De kruidkundige Gerard schreef in 1597: ‘Salie is bij uitstek goed voor het hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen en herstelt de gezondheid.’

Folklore

Lang geleden gingen maagden op de avond van de langste dag van het jaar (midzomernacht) in groepjes naar een park. Ieder maagd had een takje van salie bij zich. Met deze salie moesten de vrouwen enkele rituelen uitvoeren. Als alles goed verliep, verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot.

Nog niet zo lang geleden was saliemelk een zeer bekende drank in het Nederlandse Veenendaal. De saliemelk werd gedronken op het einde van lampgietersavond. Op lampgietersavond werd voor het eerst na de zomerperiode de straatlantaarns weer aangestoken. Het was een volksfeest met lichtjes in pompoenen en het zingen van liederen. Aan het einde van de avond kreeg iedereen een beker met warme saliemelk en kon men heerlijk slapen.

De symbolische waarden van salie in een boeket dat je geeft aan een vriend staat voor waardering en vriendschap, het geeft hen kracht en een lang leven.

Psyche: weerstand – wilskracht – zuiverend

Salie geeft weerstand en wilskracht en heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmde invloed. Verdampen van salie werkt bij mensen die lusteloos zijn, die een vertrouwenscrisis doormaken of die geestelijk overspannen zijn. Salie heeft ook een sterke antibiotische werking (antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend).

Waterige en alcoholische aftreksels van salie worden gebruikt in gorgelmiddelen bij mondontsteking, tandvleesontsteking en amandelontsteking. Saliethee helpt ook bij bloedend tandvlees en keelpijn. Het is verder een goed spoelmiddel bij wonden en zweren. Salie-thee en salie-wijn kalmeren het zenuwstelsel en zijn goed bij lage bloeddruk. Het bevorderd de spijsvertering, helpt bij winderigheid en diarree.

Het salieblad bevat fyto–oestrogenen die helpen bij onregelmatige menstruatie en bij overgangsklachten. Bij opvliegers en transpiratie werkt koude salie-thee het best. Let op: salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Salie vermindert ook hoest en kou, het helpt tegen vermoeidheid voor en na een virusziekte. Het wordt ook gebruikt als een versterkend middel voor het hart. Het is opwekkend, samentrekkend, krampwerend en helpt bij onrustig slapen, leverziekten, reguleert de galstroom en zuivert het bloed. Het helpt ook bij nervositeit, angst , vergeetachtigheid en verwardheid bij oudere, verzwakte mensen.

Enkele weetjes:

Salierook verdrijft dier- en kookluchtjes.

Salie-damp desinfecteert de kamer.

Salieblaadjes wrijven over een insectenbeet vermindert pijn en zwelling.

Kauwen van salieblaadjes helpt bij pijnklachten.

Blaadjes tussen het linnengoed verjagen insecten.

Salieblaadjes die gedrenkt zijn in azijn zijn goed voor omslagen rond pijnlijke gewrichten en bij reumatische aandoeningen.

Als je met salieblaadjes over je tanden wrijft, krijg je wittere tanden.

Gezicht-stoombaden met salie hebben een samentrekkende werking.

Salie in vetrijke voeding verbetert de spijsvertering.

Recepten

Kruidenwijn: een fijne manier om versterkende kruiden op te nemen en de spijsvertering te verbeteren. Doe 200 gram gedroogde of 100 gram verse bladeren samen met 1 liter witte wijn in een glazen pot. Laat deze 2 tot 6 weken trekken. Zeef de salieblaadjes uit het mengsel en de kruidenwijn is klaar. Geniet van deze versterkende kruidenwijn.

Kruidenthee: 1 theelepel gedroogde of 2 theelepels verse salie overgieten met gekookt water, 7 minuten laten trekken. De thee verder op smaak brengen met honing.

Saliemelk: 5 salieblaadjes in 1 liter melk laten koken. De drank zoeten met honing. De melk zeven zodat de salie blaadjes worden verwijderd. Slaap lekker.