Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Als je lange tijd een hoge werkdruk ervaart, zal je je batterij nog maar moeilijk opgeladen krijgen. Als je regelmatig tot rust kan komen, beschik je wel over een grotere belastbaarheid. Probeer daarom licht te denken en je voelt je direct minder zwaar. Maar wat is dat nu, licht denken, en hoe doe je dat? Life-coach Renate Breuer, werkzaam bij Mediarte.be, legt uit én geeft praktische tips.

Er zijn van die mensen die blijven roepen dat succes een keuze is en die altijd overal 200 (of 300) procent voor gaan. Zij achten alles mogelijk, zolang je er maar bewust voor kiest. Anderen zijn dan weer eerder van een relaxtere go-with-the-flow aanpak en geloven dat, wanneer je doet wat je hart je ingeeft en de dingen loslaat, het geluk vanzelf komt aanwaaien. Licht denken is eigenlijk een mix van beiden.

Positivo’s incasseren beter
Je kunt licht denken vergelijken met conditietraining voor je geestelijke belastbaarheid want als je het halfvolle glas ziet en in jezelf gelooft, sta je positiever in het leven. Niet dat deze positivo’s altijd overal meteen in slagen, wel accepteren ze wat verkeerd loopt, incasseren ze de les en proberen ze vervolgens iets anders.

De vraag is natuurlijk: Word je zo geboren of kun je jezelf licht(er) leren denken? Waarschijnlijk lukt dat niet van de ene op de andere dag maar oefening baart kunst. Wat zeker ook kan helpen is om niet te krampachtig te proberen om niet krampachtig te zijn. Go-with-the-flow aldus.

8 Handige tips

Neem zelf initiatief: Wie afwacht en zich machteloos voelt, voelt zich slachtoffer. En omgekeerd. Dus daarom voelt het beter om zelf initiatief te nemen want wie weer grip heeft op een situatie, is een betere gesprekspartner.

Van kiezen word je sterk: Kiezen is verliezen en daar houdt niemand echt van. Vaak wordt er trouwens gekozen vanuit wat iemand niet wil en valt het zwaar daar offers voor te brengen. Wanneer je kiest wat je wel wil, wegen die offers een stuk minder zwaar en zijn het logische consequenties van de keuze die je hebt gemaakt. Van goede keuzes krijg je trouwens vanzelf energie en laadt je batterij –en dus ook je belastbaarheid- op.

Ken jezelf, vertrouw jezelf: Om goed te kiezen, dien je ook te beschikken over enige zelfkennis. Kijk dus een beetje kritisch naar jezelf (past deze keuze bij mij? Wat is eigenlijk mijn doel? Vraag ik te veel van mezelf?) en vertrouw op je gevoel. Wees dus realistisch en creëer vervolgens de omstandigheden waarin je je doel kunt bereiken. Klinkt een beetje te makkelijk? Nee hoor. Als je doet wat bij jou past, is er veel mogelijk.

Ken je vrienden, vertrouw je vrienden: Als belastbaarheid een vorm van geestelijke conditie is, kunnen vrienden daarbij belangrijk zijn. Zij steunen je en luisteren naar je klaagverhalen. Niet in het minst stellen ze ook wel eens een kritische vraag en dat kan je belastbaarheid aanzienlijk verhogen. Als je onder hoge druk staat op je werk, is het belangrijk om erover te praten. Al pratend verwerk je de dingen en kun je er iets van leren. Zelfs als je vrienden je verhaal wel eens doorprikken.

Go with the flow: Dit is minder passief dan je zou denken want je gaat, maar dan wel terwijl je de gebeurtenissen om je heen volgt. Je steekt dus geen onnodige energie in tegenstribbelen en ‘nee’ zeggen. Uiteraard is het wel de bedoeling om in de stroom waarin je je bevindt, je kansen te zoeken. En dat wordt makkelijker wanneer je weet wat je wil. Go with the flow is trouwens ook loslaten. Ga dus nergens geforceerd naar op zoek.

Leer incasseren: Licht denken is ook een keuze. Dat wil niet zeggen dat alles vanaf nu vanzelf gaat. De truc is dan ook niet dat je ineens in alles slaagt, wel om een goede verliezer te zijn. En dat betekent: tikken incasseren en op weg gaan naar de volgende kans. Waar ging het mis en wat kun je er van leren? Doe iets met wat je hebt geleerd.

Een middel is geen doel: Vaak weet je eerder wat je niet wil dan wat je wel wil. Pas als je weet wat je wel wil, kun je concreet te werk gaan. Een belangrijke vraag die iedereen zich af en toe zou mogen stellen is: Is het werk waar ik zoveel tijd en energie in stop het doel of is het een middel om mijn leven zo aangenaam mogelijk te maken? Soms blijkt dan bijvoorbeeld dat je liever minder gaat werken om meer te kunnen genieten van andere dingen. Ook al wil dat zeggen dat je misschien minder geld overhoudt op het einde van de maand.

Geniet: Kiezen is niet altijd zonder risico dus het kan al eens tegen zitten. Tel in die gevallen je zegeningen en probeer een les te trekken uit je tegenslag. Niet kiezen is bovendien ook een keuze, namelijk die voor een status quo. En dat is enkel goed als je ook tevreden bent met die status quo. Is dat niet zo, zet dan je alternatieven eens op een rijtje. Hoe dan ook: geniet van de keuze die je hebt gemaakt en gebruik deze om je belastbaarheid op te laden.

Succes! 

Bron: leren.nl

Renate Breuer werkte meer dan 15 jaar voor televisie en is inmiddels lifecoach. Ze werkt als consulent bij mediarte.be, waar ze zich bezighoudt met het project ‘Werkbaar Werk’ dat is opgebouwd uit verschillende campagnes rond hoge werkdruk en flexibiliteit in de media. Doel is om werkgevers én werknemers in de audiovisuele media te sensibiliseren en te informeren over o.a. de vele burn-outs in de sector. Renate Breuer schrijft ook boeken. Haar eerste roman ‘Sletten & prinsessen verscheen in 2008. In 2011 verscheen haar boek ’13.’ Verder blogt ze op renatebreuer.com.

Foto:©ziezozon