De wereld om ons heen belast ons lichaam constant met bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Een sterk immuunsysteem verdedigt ons tegen al deze indringers, maar soms kunnen we wel wat steun gebruiken. Kruiden voorzien ons van hoge doses vitaminen en mineralen. Hun geuren veranderen onze  stemming en verkwikken onze geest, maar nog belangrijker: ze helpen het immuunsysteem om sterker te worden. Vandaag is in onze rubriek ‘Zo gezond’ oregano aan de beurt. Het kruid met het meest krachtige vermogen om onze weerstand te verhogen.

Origanum Vulgare is afgeleid van het Griekse ‘oros’: berg en ‘ganos’: vreugde. In de oudheid werd het kruid door Aphrodite verheven tot vredessymbool. Zo vlocht men bruidskronen van het kruid om liefde en respect te symboliseren. Romeinen schonken elkaar bosjes oregano ten teken van vriendschap.

In de volksmond wordt dit kruid ook wel bergvreugde en welghemoet genoemd. Aristoteles meldde dat schildpadden die een slang verzwolgen onmiddellijk oregano moesten eten om niet dood te gaan, zodoende werd oregano ook door mensen als tegengif ingenomen.

Grieken en Romeinen gebruikten oregano om vlees, vis, groenten en wijn te aromatiseren.  Ook wordt er gezegd dat boeren hun vee lieten grazen op velden waar veel oregano groeide, in de overtuiging dat dit het vlees beter deed smaken… Bij de oude Egyptenaren was al ook bekend dat oregano je kon genezen.

Gebruik
Oregano gaat schadelijke bacteriën te lijf, evenals vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem. Oregano heeft een pijnstillende werking bij zenuwpijnen en reumatische pijnen. Het helpt bij artritis, griep, verkoudheid, gordelroos, vastzittende hoest, astma, trage spijsvertering, slechte eetlust, lage bloeddruk, worminfectie, krampen, schimmelinfecties, bacteriële en virusinfecties. 

Oregano is een zeer krachtig natuurlijk antibiotica, het neutraliseert vrije radicalen en vertraagt het verouderingsproces. Het is een extreem sterk antioxidant. Oregano is bovendien een natuurlijke pijnstiller. Het gaat schimmelinfectie, bacteriën en virussen direct tegen, doordat deze indringers worden aangevallen en uitgedroogd. Het helpt bij spijsverteringsproblemen.

Oregano is bovendien een antiviraal middel, gaat herpes en zelfs de griep tegen. Het helpt tegen ontstekingen en verstoppingen. Het werkt verder tegen maagkrampen, nervositeit en andere interne klachten. Oregano wordt gebruikt bij slijmvliesontstekingen van maag, mond en keel. Oregano wordt ook gebruikt tegen depressie en angsttoestanden, migraine en nerveuze hoofdpijn.

Het helpt het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam. Hierdoor wordt het ook ingezet bij lupus, reumatische artritis en prikkelbaar darmsyndroom. Er zit veel mangaan, vitamine K, mineralen, ijzer en calcium in oregano, het bevat ook vitamine E, anti-oxydanten en vezels. Producten met vezels stimuleren het lichaam om galzouten aan te maken, waardoor het risico op darmkanker aanzienlijk wordt gereduceerd.

Psychisch
Oregano werkt bij verdampen kalmerend en harmoniserend, het gaat geestelijke uitputting tegen. Oregano is vooral een ‘troostend kruid’ en is genezend bij pijn op elk mogelijke vlak. De verwarmende en troostende eigenschappen komen ook goed van pas in periodes van rouw. Het effect van oregano is weliswaar lichtjes verdovend; het geeft je als het ware een dikkere huid als je door omstandigheden te overgevoelig bent.

Weetjes
– De eerste vermelding van oregano als keukenkruid dateert van 25 voor Christus. Apicius beschreef een kruidenzout waarin oregano wordt gebruikt.

– In de Middeleeuwen werd thee getrokken van de jonge blaadjes van oregano. Deze werd gedronken als hoestdrank en hielp ook tegen klachten in de onderbuik en kiespijn.

– Oregano is een bekend bestanddeel van het karmelietenwater ‘eau de carmes.’

– In de Middeleeuwen strooide men het kruid op stalvloeren om het vee tegen betovering te beschermen. Wanneer men de plant maar even aanraakte was dat al voldoende om alle gespuis op de vlucht te jagen…

– Takjes oregano werd vroeger bij de melk gelegd of in melkschuren opgehangen om te voorkomen dat de melk ging schiften bij warm- of stormachtig weer.

– Welghemoet en bergvreugde zijn namen die de plant dankt aan de haar toegediende eigenschappen om mensen vrolijk te maken. 

– Oregano trekt veel vlinders en honingbijen aan, vanwege de zeer zoete nectar.

– Onze voorouders waren ervan overtuigd dat de rook van verbrande oregano boze geesten op de vlucht zou jagen. Ook zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon en levensvreugde keerde terug.

Gebruiken
Oregano wordt veel in Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse gerechten gebruikt.

Recept kruidenboter met oregano:

Roomboter, 1 bosje fijn gehakte oregano, knoflook naar smaak.

Doe de roomboter, oregano en de knoflook in een kom en mix dit goed door elkaar.

De orgenao-boter is lekker en gezond en smaakt heerlijk op geroosterd brood.

Sterke kruiden thee:

Doe een theelepel gedroogde oregano in een kopje gekookt water.

Tegen spierpijn en reuma:

15 druppels oregano olie mengen met een beetje melk en honing.

Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.

Zenuwpijnen, gordelroos:

8 druppels oregano toevoegen aan 45 ml. amandel olie.

Deze olie gebruiken om de pijnlijke plekken te masseren.

Verdampen:

Doe 8 druppels in de aromalamp. Werkt stimulerend bij lichamelijke en geestelijke vermoeidheid en bij een te lage bloeddruk.

foto’s Wikipedia.