Door onze voeding, hormonen en milieuverontreiniging heeft onze huid het zwaar te verduren. Vaak met een onreine huid tot gevolg. Veel vrouwen geven een kapitaal uit aan schoonheidsproducten. Dat is eigenlijk nergens voor nodig, want dikwijls hebben we alles in huis om onze huid op een natuurlijke en goedkope wijze te verzorgen. Wij zetten alle natuurlijke middelen tegen puistjes en voor een goede reiniging op een rijtje.

Tandpasta
Tandpasta is een effectief middel tegen mee-eters en witte puistjes. Breng een dun laagje tandpasta aan op de gebieden met puistjes en laat het minstens 25 minuten zitten. Je zult waarschijnlijk een beetje een brandend gevoel hebben, maar dit is normaal en zal verdwijnen. Zodra je de tandpasta verwijdert zullen de kopjes van de mee-eters en witte puistjes zichtbaar zijn. Je zult je gezicht daarna voorzichtig moeten wassen om de onderliggende talg te verwijderen. Herhaal om de andere dag gedurende twee weken.  

Tomaten
Tomaten hebben een natuurlijke antiseptische eigenschap die je mee-eters en witte puistjes zullen uitdrogen. Pel de tomaten en maak er een papje van. Breng de tomatenpulp aan op de puistjes voordat je gaat slapen. Was je gezicht ‘s morgens met warm water.  

Citroen
Was je gezicht met warm water. Pers dan de citroen en vang het sap op in een kom. Doe er een beetje zout bij en roer. Breng het mengsel aan op je puistjes en laat het 20 minuten zitten en was het dan af met warm water.  

Limoen
Je kunt ook gelijke deeltjes van limoenen gebruiken, waarvan je het sap mengt met kaneel. Breng dit mengsel aan op de mee-eters voor je gaat slapen. Was het ‘s morgens af.   

Maïzena
Mix maïzena, verhouding 3:1, met azijn tot een pasta. Breng het aan op de probleemgebieden en laat het gedurende 15 tot 30 minuten zitten. Verwijder de pasta met een washandje met warm water.  

Yoghurt
Meng 3 eetlepels yoghurt met 2 eetlepels havermout. Voeg er een koffielepeltje olijfolie aan toe en een eetlepel citroensap en breng het aan op de probleemgebieden. Laat 5 tot 7 minuten inwerken, verwijder het met koud water.  

Amandel of havermout
Mix ofwel havermout ofwel amandelen met rozenwater tot een pasta. Breng het aan op de probleemgebieden en vervolgens ook op de rest van je gezicht. Laat 15 minuten inwerken en verwijder vervolgens met koud water.  

Rijst
Laat rijst gedurende 5 uur weken in melk en meng dit vervolgens in een blender tot een pasta. Gebruik de pasta als een scrub op de probleemgebieden op het lichaam.  

Aardappelen
Rasp een rauwe aardappel en breng het dan aan op de probleemgebieden op je gezicht. Was het na 15 minuten af.  

Bladeren van bokshoornklaver
Verpulver de bladeren van de bokshoornklaver en meng dit met water tot een pasta. Breng het aan op het gezicht en verwijder de pasta na 15 minuten. Doe dit elke avond om mee-eters tegen te gaan. 

Bladeren van koriander
Meng enkele bladeren van koriander en een beetje kurkuma poeder tot een pasta. Gebruik het als een masker om mee-eters te verwijderen.  

Havermout
Maal havermout tot poeder in een blender en voeg vervolgens rozenwater aan toe. Breng dit aan op de probleemgebieden en verwijder met koud water na 15 minuten.

Bak-soda 
Maak een mengsel van gelijke delen bak-soda en water, breng aan op de gebieden met mee-eters. Laat 15 minuten zitten en verwijder met warm  water.

Honing
Honing is ook goed om mee-eters te verwijderen. Verspreid de honing op het te behandelen gebied en verwijder het na 15 minuten.  

Wees zacht
Denk er verder aan dat je altijd zacht bent voor je huid. Gebruik nooit je nagels om ze uit te drukken of te krabben. Gebruik een zachte hand bij het verwijderen van puistjes. 

Tot slot hebben we nog enkele natuurlijke middelen op een rij gezet om de huid te reinigen:

Appelazijn
Appelazijn bevat van nature AHA (alfahydroxyzuur of fruitzuur) dat veel in huidverzorgingsproducten wordt toegepast. Het is niet te zuur voor de huid en het geeft een soort lichte natuurlijke peeling.

Havermout
Doe havervlokken in de blender. Mix ze tot een meelachtig mengsel ontstaat. Doe een beetje van het meel in je hand en meng het met water tot een soort pasta ontstaat. Breng het aan op je gezicht en masseer het een beetje in. Spoel het daarna uit.

Groene thee met yoghurt
Groene thee zit vol anti-oxidanten en yoghurt bevat van nature AHA’s of fruitzuren. Zet een half kopje groene thee en meng het met wat yoghurt. Dep het op met een watje en reinig je huid er mee.

Baby olie
Baby olie is een prima gezichtsreiniger en vooral heel geschikt voor de huid rond de ogen. Doe een paar druppeltjes baby olie op een watje en ga er mee over de huid. Als je veel make-up hebt gebruikt, een paar keer herhalen. Minder geschikt voor een vette huid.

Amandelolie
Amandelolie is een voedende lichte olie die heel geschikt is voor het reinigen van de huid. Amandelolie ruikt ook lekker. Als je geen amandelolie in huis hebt kun je ook olijfolie gebruiken, ruikt wel minder lekker.

Olijfolie en citroensap
Een beetje vet, en daarom minder geschikt voor de vette huid is olijfolie. Zeker voor de gevoelige huid rond de ogen heel geschikt om make-up mee te verwijderen. Voeg eventueel wat druppels citroensap toe.

Komkommer
Doe een halve komkommer in de blender zodat het een soort pasta wordt. Breng het aan op je gezicht, laat het eventueel even intrekken en spoel het daarna met lauw water af.

Amandelmelk
Amandelmelk kun je makkelijk zelf maken. Neem 100 g geschaafde of gepelde amandelen en 500 ml water. Doe de amandelen met de helft van het water in een blender en zet de blender op de hoogste stand voor een paar minuten. Doe er daarna de rest van het water bij en roer het nog even goed door. Giet het door een zeef. Je hebt dan een gezichtsreiniger die geschikt is voor elk huidtype en je kunt het mengsel een paar dagen in de koelkast bewaren. Dep het op met een watje en maak je gezicht er mee schoon.

Aloë vera en jojoba olie
Neem 100 procent Aloë Vera-gel en meng het met een gelijk deel jojoba-olie. Meng het goed door elkaar en doe het op een watje en reinig hier je gezicht mee.