Twee derde Nederlandse vrouwen en meer dan helft van de mannen zegt dat de natuur helpt om een depressie te verlichten. Dat blijkt uit onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid onder 1.026 respondenten. Vrouwen noemden de natuur zelfs de beste remedie tegen somberheid en depressie.

 

Vrouwen zijn zelfs positiever over de natuur om je stemming te verbeteren dan over andere zaken als je zelfvertrouwen vergroten, meer gaan sporten, op vakantie gaan of een zelfhulpboek lezen. Met name wandelen in de natuur helpt om stress te verminderen en gedachten te ordenen.

Beetje down? Trek de natuur in
Wandelen in de natuur helpt stress te verminderen en gedachten te ordenen, stelden eerder al de grote filosoof Immanuel Kant en de intellectueel vader van de Amerikaanse psychologie William James. Modern onderzoek bevestigt dit. Positieve gevoelens worden versterkt en tobben en angst worden een beetje gedempt.

Scandinavië
Het lijkt erop dat de helende werking van natuur onvoldoende wordt benut. Scandinavisch onderzoek laat zien mensen die vaker piekeren en meer gebukt gaan onder het tempo van het moderne leven, vaker melden dat zij opknappen van een verblijf in de natuur. Toch is het juist deze gestreste groep die de natuur het minst opzoekt.

In buurten met meer groen komen (iets) minder depressies voor. Kennelijk hebben bomen en planten een rustgevende en ontspannende werking. Veel Nederlanders zeggen dat de natuur hen helpt als ze zich rot voelen.

Natuur op recept
Fonds Psychische Gezondheid heeft daarom besloten om het idee ’natuur op recept’ verder uit te werken. Op de website van het Fonds is voor iedereen gratis een bestand te downloaden met oefeningen die de natuurbeleving kunnen versterken tijdens een wandeling. In Finland is een dergelijke aanpak succesvol gebleken. Meer dan de helft van de wandelaars vertelt de oefeningen te zullen aanraden aan kennissen en ze zelf nog eens te doen.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid.