Meditatie is het goed natuurlijke middel om winterse kwaaltjes de baas te blijven, zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Bovendien hebben volwassenen die regelmatig sporten en wandelen ook minder last van verkoudheden dan mensen die niet bewegen. Wetenschappers van de universiteit van Wisconsin-Madison kwamen tot deze bevindingen na onderzoek onder 149 mensen.

 

Er werden drie groepen samengesteld. Een groep voerde mindfulness meditatie uit, waarbij men de hersenen op het nu concentreert. Een andere groep jogde regelmatig gedurende acht weken, terwijl de derde groep niets deed. 

De onderzoekers hielden de gezondheid van de vrijwilligers gedurende acht maanden in het oog en controleerden de deelnemers ook op symptomen als een loop- of verstopte neus, niezen en keelpijn. Er werd verder een staal genomen van het neusslijmvlies. 

De resultaten zijn opmerkelijk. Wie mediteerde was 76 procent minder vaak afwezig door ziekte in vergelijking met wie niets deed. Wie sportte, miste 48 procent minder dagen op het werk in dezelfde periode. De conclusie is dat meditatie de duur of ernst van ontstekingen aan de ademhalingswegen met 50 procent beperken, terwijl dit bij sport ‘slechts’ tot 40 procent was.

Verder duurde de verkoudheid korter bij deelnemers die hadden gesport of mediteerden. Zij hadden gemiddeld vijf dagen last van symptomen, terwijl de personen die niet bewogen maar liefst acht dagen last hadden.