Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Lang geleden was lavendel gewijd aan Hecate, de Griekse Godin van de onderwereld, en werd het kruid beschouwd als bescherming tegen negatieve krachten. De paarse kleur van lavendel geeft al aan dat dit een zeer spiritueel kruid is. De lekkere geur van lavendel trekt ook liefde aan, maar lavendel heeft nog heel wat andere eigenschappen en toepassingen. Het kalmeert de zenuwen, verzacht, is opbeurend en brengt de geest in balans. Door de balancerende eigenschappen is lavendel opmonterend, onderdrukt het depressieve gevoelens en herstelt het de innerlijke harmonie. Allemaal redenen om dit bijzondere kruid in huis te halen.

 

Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt en door de geschiedenis heen werden er heel wat verschillende toepassingen en eigenschappen aan het paarse kruid toegeschreven. Lavendel, lavandula angustifolia of officinalis, dankt zijn naam aan het Latijnse woord lavare dat wassen betekent. Het was dan ook een populair middel om jezelf in te baden.  
Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide er ook een lavendelstruik in het aardse paradijs. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze uit de hof van Eden werden verbannen. Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Zij waren de eersten die handel begonnen te drijven met lavendel. Toen Farao Toetanchamon in zijn graftombe werd gelegd, werd er een parfumkruik van lavendel bij zijn graf gezet.

Grieken en Romeinen
Het was de Griekse schrijver Padanius Dioscorides die het medicinaal gebruik van lavendel in de eerste eeuw na Christus vermeldde. De frisse en zuivere geur van lavendel was bij Grieken en Romeinen al hun favoriete middel om te baden, maar de onoverwinnelijke Romeinse troepen hadden al lavendel bij zich om wonden te ontsmetten en om uitgeputte soldaten weer op de been te helpen.

In 1150 behandelde de Duitse kruidengenezeres Hildegard von Bingen migraine met lavendeltinctuur. Lavendel was in de tijd van de middeleeuwen ook een populair strooikruid vanwege haar insectenwerende eigenschappen en haar langdurige geur.

Pest
Tijdens de grote pestepidemie in Londen (1665 – 1666) werden kruiden gebruikt die een sterke geur verspreidde om de pestepidemie te stoppen. Mensen die slachtoffers van de pest beroofden, bleken immuun te zijn voor de pest. Op zoek naar een verklaring, bleek dat deze criminelen zich wasten met een lavendelbrouwsel dat nog steeds bekend staat als ‘Four Thieves Vinigar.’
In de zeventiende eeuw gebruikte een handschoenmaker uit Grasse, een stad in Zuid-Frankrijk dat nu nog bekend staat vanwege de parfumindustrie, lavendelolie om het leer een geurtje mee te geven. Mensen die de handschoenen met lavendelgeur droegen, werden niet besmet met de pest. Hierdoor gingen mensen lavendel met zich meedragen om zich tegen de pest te beschermen.

Gebruik:
Lavendel kalmeert de zenuwen, verzacht, is opbeurend en brengt de geest weer in balans. Door de balancerende eigenschappen is lavendel opmonterend, onderdrukt het depressieve gevoelens en herstelt lavendel de innerlijke harmonie.
Het is ook een goed middel bij angst en zenuwachtigheid en de fysieke ongemakken hiervan, zoals nerveuze hoofdpijn en hartkloppingen.
Door de ontsmettende, bacteriologische en pijnstillende eigenschappen helpt het kruid bij snijwonden, gewone wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en een keelontsteking. Lavendel werkt ook slijmoplossend en helpt bij verkoudheid, griep, hoest, bronchitis en longontsteking. Bovendien werkt lavendel bloeddruk verlagend.
Lavendel is ook goed te gebruiken bij spijsverteringsstoornissen, misselijkheid en maagkrampen. Het ontspannende effect van lavendel helpt ook bij krampen die het gevolg zijn van spanningen en angst. Verder is lavendel heilzaam bij een opgeblazen gevoel en winderigheid en bevordert het de eetlust.
Behalve een rustgevende werking, herstelt dit kruid ook de vitaliteit ten gevolge van nerveuze uitputting. Het verzacht de pijn bij lumbago, verstuikingen en verrekkingen, spierpijnen en reuma en is een goed middel tegen zenuwpijnen. Lavendel heeft daarnaast een sterke werking bij het behandelen van winterhanden, wintervoeten en vermoeide voeten.

Spiritueel:
In de aromatherapie staat lavendel bekend als meest veelzijdige olie: het is rustgevend, antiseptisch, pijnstillend, heft neerslachtigheid op en zorgt voor evenwicht. Door haar kalmerende, ontspannende werking wordt lavendel ook gebruikt om een toestand van dieper meditatie te bereiken.
Lavendel heeft verder een evenwichtscheppende, harmoniserende werking die het makkelijker maakt om spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Het leert ons ook dat onze nederigste daden heilig en waardevol zijn. Lavendel wordt ook gebruikt om kamers te zuiveren van negatieve energieën.

Psyche:
Lavendel helpt bij het denktype dat te veel in het hoofd zit, snel overspannen is, zwakke zenuwen heeft, de overbelaste student en hyperactieve kinderen. Lavendel is goed voor mensen die emotioneel erg kwetsbaar zijn, snel jaloers worden, piekeraars en mensen die minderwaardigheidsgevoelens hebben.

Lavendel werkt direct op de achterhoofdzenuw, bij migraine, stress, slapeloosheid; epilepsie en geheugenzwakte. Lavendel heeft ook een ontkrampende werking op het centraal zenuwstelsel. Hierdoor is het goed bij allerlei vormen van hoofdpijn, ook die vanuit schouder en hals. Algemeen stimuleert lavendel het gevoelsleven.

Weetjes:

 • Linnengoed en kleding werd in de Mediterrane landen over lavendelstuikjes te drogen gelegd om de frisse geur ervan in zich op te nemen.
 • In sommige streken gaf men zwangere vrouwen bij de bevalling een bosje lavendel. Er werd gezegd dat het knijpen in de geurige lavendel hen moed en kracht zou geven bij de bevalling.
 • De magische betekenissen van lavendel zijn bescherming, liefde, kuisheid, slaap, zuivering, geluk en vrede.
 • Omwille van zijn antiseptische eigenschappen wordt lavendel gebruikt bij acné en eczeem.
 • Lavendel stimuleert de genezing bij brandwonden en vermindert de vorming van littekens.
 • Lavendel geeft een goed gevoel.
 • Lavendel wordt al heel lang gebruikt in liefdesbezweringen.
 • De geur van lavendel wordt verbonden aan een lang leven.
 • De plant is zo krachtig dat men bij een depressie enkel naar de plant hoeft te kijken om weer vreugdevol in het leven te staan.
 • Lavendel maakt deel uit van de Provençaalse drie-eenheid:
  Tijm voor de ziel
  Bonenkruid voor het lichaam
  Lavendel voor de geest.


Enkele recepten:

Salades: Verse lavendelbloemen kunnen fijngehakt aan salades worden toegevoegd.

Vlees en vis: lavendel is goed te gebruiken bij lamsvlees, stoofschotels en visgerechten.

Kruidenthee: 2 theelepels verse lavendelbloemen aan 2,5 deciliter kokend water toevoegen. Vier minuten laten trekken, zeven en opdrinken. Wanneer we deze thee 3 maal sterker maken, kunnen we deze gebruiken om de huid te ontsmetten. Dit blijkt ook goed voor de celvernieuwing van de huid.

Lavendelhoning: Meng een pot vloeibare honing (250 gram) met een kopje lavendelbloemen. Enkele weken laten trekken en je hebt een overheerlijke lavendelhoning.

Lavendelsuiker: Een potje vullen met laagjes suiker (1 centimeter dik), daar bovenop enkele lavendelbloemen leggen. Dit verder doen tot het potje vol is. 4 weken wegzetten en je lavendelsuiker is klaar.

Artikelen over andere ontspannende kruiden op ziezozon:
Citroenmelisse maakt het hart blij.
De mythische krachten van laurier.