Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

In de traditionele Indische geneeskunde, de Ayurveda, is kurkuma – curcuma longo of geelwortel – al eeuwen gekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma wordt genoemd in de oude Ayurvedische geneeskunde in de eerste eeuw voor Christus en blijkt een belangrijk kruid (Haridra) voor het reinigen van bloed. De wortelstok wordt geëerd om zijn reinigende werking voor het lichaam.

 

Bij inwendig gebruik zou kurkuma het cholesterolgehalte verlagen. De ingeademde rook van de wortel heeft verder een slijmoplossende werking. Gemalen wortels hebben dan weer een positieve invloed op maag- en darmproblemen.
In de Chinese leer is kurkumawortel een werkzame therapie voor de huid en wordt eveneens gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, wonden, ringworm, kiespijn en menstruatieproblemen.
De Indische keuken gebruikt het poeder – of de gedroogde wortel – in bijna ieder gerecht. In Indonesië zijn de verse bladeren ook een geliefde specerij. Buiten de geneeskundige toepassingen en het gebruik in de keuken wordt de wortel ook gebruikt als kleurstof. Hij wordt in veel Hindi-rituelen dan weer toegepast omdat de gele kleur de zon symboliseert.

Onze kennis van het kruid kurkuma is vrij recent, maar toch zijn er aanwijzingen door de eeuwen heen die al wijzen op het bestaan van het kruid. Zo is er de Griekse filosoof Theophrastus (371 tot 287 voor Christus) die schreef over de aromatische specerij khroma wat kleur betekend in het Grieks.

In de Materia Medica van de Griekse arts Dioscorides wordt kurkuma omschreven als een geneesmiddel dat is gerelateerd aan gember. Marco Polo (1254 – 1324) schreef dat kurkuma een eetbare plant was met de eigenschappen van saffraan.

Ongeveer 50 jaar geleden begonnen onderzoekers pas op te merken dat veel voorkomende ziekten in de Westerse cultuur, zoals Alzheimer en multiple sclerose, colon kanker, borstkanker, prostaatkanker en longkanker zeldzaam waren in India. Hun zoektocht om uit de zoeken waarom leidde hen naar curcumine, een bestanddeel van kurkuma. Dit resulteerde in verschillende publicaties over de effecten van curcumine over een breed scala aan ziekten.

Gebruik:
Kurkuma is sterk ontsteking werend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteit verhogend. Kurkuma wordt gebruikt bij huidontstekingen, eczeem, droge huid, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, oedemen, kneuzingen, wonden , kiespijn en menstruatieproblemen.

Het helpt de ziekte van Alzheimer voorkomen en werkt preventief bij ouderdomsverschijnselen. Het is galvormend en gal afdrijvend en helpt galstenen voorkomen. Het werkt cholesterolverlagend en beschermt de lever: het ontgift de lever en bevordert de leverfunctie.

Kurkuma is eetlustopwekkend, bevordert de spijsvertering, verdrijft winderigheid en stilt krampen. Het gebruik van kurkuma helpt ook bij een slechte spijsvertering en dan vooral bij een slechte vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid, een opgeblazen gevoel, zuurbranden en diarree.

Het is een krachtige ontstekingsremmer bij acute en chronische ontstekingen. Het vermindert ochtendstijfheid en gewrichtspijn bij reuma, vermindert de ontstekingen bij andere auto-immuunziekten, helpt tegen spierpijn, peesontsteking en jicht.

Verder biedt kurkuma hulp bij ontstekingen van darmziekten zoals colitis en de ziekte van Crohn.

Door de sterke antioxidanten werkt kurkuma ook bij ouderdomsverschijnselen. Kurkuma is ook een goede preventie tegen kanker. Voornamelijk mondkanker, maagkanker, darmkanker, borstkanker en leukemie worden voorkomen door het gebruik van kurkuma. Het kruid werkt namelijk als een directe remmer van tumorgroei. Onderzoekers denken dat curcumine het lichaam ook kan ondersteunen in de strijd tegen multiple sclerose. Het helpt bij leverbelasting door alcohol, is  bloedsuikerspiegel verlagend en beschermt tegen de complicaties bij diabetes.

Het is menstruatie bevorderend en een goede preventie tegen trombose en embolie. Het helpt ook bij bloedsomloopsstoornissen en verlaagd het risico op hart- en vaatziekten. Kurkuma helpt ook bij een depressie.

Spiritueel:
De gele kleur van kurkuma symboliseert de zon.
Kurkuma–olie reinigt bij inhaleren de geest en chakra’s.
Het kruid beschermt ons energieveld tegen negatieve energetische invloeden.
Kurkuma brengt ook welvaart en geluk. 

Weetjes:
– Kurkuma is populair in de Britse moderne keuken, volgens sommigen omdat het kruid geur en smaak heeft én een nostalgische herinnering aan de oude Indische Rijk met zich meebrengt.
– Kurkuma wordt gebruikt in Worcestersaus en Colman’s Original Engelse Mosterd.
– Kurkuma wordt gebruikt om kaas, margarine, snoep en likeur te kleuren.
– Kurkuma wordt moeilijk door het bloed opgenomen, dit verandert wanneer er naast    kurkuma ook cayennepeper en/of zwarte peper wordt gebruikt .
– Het een krachtig antioxidant is.
– Kurkuma wordt veel gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
– Kurkuma wordt gebruikt in sommige zonnebrandmiddelen.
– Kurkuma wordt gebruikt als kleurmiddel voor kleren.
– Kurkuma helpt om mieren af te schrikken.
– Het geeft curry zijn kenmerkende gele kleur en smaak.
– In Zuid-Afrika wordt kurkuma traditioneel gebruikt om gekookte witte rijst een gouden kleur te geven.
– Kurkuma wordt ook gebruikt bij verschillende gezichtscrèmes.

Gebruik:
Kurkuma mag niet apart gebruikt worden, omdat het door het lichaam slecht wordt opgenomen. Het is noodzakelijk dat er cayennepeper of zwarte peper aan kurkuma wordt toegevoegd. Dit vergemakkelijkt de opname.

Voeg elke dag een halve koffielepel kurkuma toe aan uw gerechten in plaats van curry, dit is veel gezonder.

Thee:
Teh Halia is een Indonesische thee met gember, aangevuld met het ontstekingsremmende superkruid kurkuma.

– 112 gram gedroogde kurkuma
– 28 gram. Gedroogde gember
– Een halve theelepel zwarte peper
– 100 gram Bruine suiker

Dit alles goed mengen en bewaren in een luchtdichte pot.

Drink 1 kopje per dag. Doe 5 theelepels in een potje op het vuur met 250 ml melk en 250 ml water en laat het 15 minuten op het vuur staan (zodat het vocht gehalveerd is). Filter het en drink dit mengsel. Je kan de melk ook vervangen door water.

Laat het smaken, en leef gezond.