Wie niet goed slaapt, kan maar beter zijn hoofd koel houden. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Een met water gekoelde muts die de hersenen afkoelt tijdens de nacht zou het nieuwste middel zijn tegen slapeloosheid. Met de Cool Hat val je namelijk zo in slaap.

Als we niet kunnen slapen komt de frontale cortex in onze hersenen – waar functies als plannen, organiseren en logisch redeneren liggen – niet tot rust door een verhoogde stofwisseling en teveel activiteit dan kan dit leiden tot slapeloosheid. Je kunt je gedachten dan niet stopzetten en begint te malen. Probeer dan maar eens de slaap te vatten.

Dertien minuten

Kou vertraagt de stofwisseling in de hersenen en zou je beter doen inslapen. Proefpersonen moesten met water gekoelde muts dragen als ze naar bed gingen. Het resultaat was spectaculair. Zelfs moeilijke slapers vielen met de gekoelde muts gemiddeld binnen dertien minuten in slaap. Dat is drie minuten sneller dan gezonde proefpersonen die zonder muts in slaap vielen. De deelnemers sliepen met de muts ook beter door dan voorheen.

Melatonine

Slapeloosheid wordt meestal bestreden met melatonine, een hormoon dat ons slaap-waakritme beïnvloedt. Eén van de effecten van melatonine is dat het de lichaamstemperatuur verlaagt. Maar aan het gebruik van hormonen kleven wel enkele nadelen. Bovendien mogen mensen met reuma of leukemie geen melatonine nemen. Voor hen zou de verkoelende slaapmuts uitkomst bieden.

Washandje

Er is meer onderzoek nodig om de resultaten van dit onderzoek te bevestigen en beter te bepalen welke patienten het meeste baat hebben bij het verkoelende slaapmutsje. In afwachting van een doorbraak kun je gaan slapen met een koel, nat washandje op je voorhoofd.