Het mag buiten dan nog altijd niet vriezen, toch kan je huid ook in een kwakkelwinter best wat extra zorg gebruiken. Want de huid zorgt niet alleen voor de bescherming van onze vitale onderdelen, ons grootste orgaan verwijdert ook gifstoffen door middel van zweten en houdt de lichaamstemperatuur constant. Verder zorgt de huid dat bacteriën niet binnen kunnen dringen en creëert het een gezond klimaat voor het vege lijf.

De meeste huidproblemen komen voor in de opperhuid, maar ook in de onderliggende lederhuid of het onderhuids bindweefsel kunnen zich problemen voordoen die meestal moeilijker aan te pakken zijn. Problemen van de huid kunnen een symptoom zijn van iets in het lichaam dat moeite heeft om de afvalstoffen te verwerken.
Dit kan veroorzaakt worden door de nieren, longen, spijsvertering, de doorbloeding of een hormonale oorzaak hebben. Het heeft in ieder geval altijd zin om de achterliggende oorzaak op te sporen en eventueel je levensstijl te verbeteren. Want de huid spiegelt hoe het met je innerlijke gezondheid is gesteld en vertelt je dus iets over je lichamelijke -en wellicht ook je geestelijke- gesteldheid.

Heilzaam voor de huid
Om je huid beter te verzorgen, kun je gebruik maken van verschillende heilzame kruiden.

Lavendel heeft een desinfecterende werking en zal schimmels of infecties tegen gaan. De huid wordt door lavendel soepel en vitaal en rimpels kunnen verdwijnen.

Sint-Janskruid is een verwarmend kruid dat zorgt dat de huid weer voeding krijgt. Het is een roodachtige olie dus pas op voor je kleding want de vlekken gaan er moeilijk uit. Het wordt gebruikt tegen striae, ook tijdens de zwangerschap.

Goudsbloem is niet alleen verzachtend maar zorgt daarnaast dat infectiehaarden opgelost worden. Omdat goudsbloem kalk bevat, helpt het om het bindweefsel te verstevigen en maakt het de huid sterker. Het is bloedstelpend en wordt daarom vaker voor wonden gebruikt. Het helpt ook om littekenweefsel te verminderen. Het beschermt verder de huid tegen zonnestralen en als het winter is kan het winterkloven verminderen. Eksterogen of etterige wonden en puisten verminderen. Tot slot wordt de goudsbloem ook ingezet bij gordelroos.

Hennep wordt makkelijk door de huid opgenomen en werkt op het immuunsysteem waardoor afvalstoffen ook makkelijker worden afgevoerd. Omdat de hennep een licht verdovende werking heeft, kan het pijn makkelijk onderdrukken maar ook ontspannend werken. Het heeft een helende werking en kan eczeem en psoriasis verminderen.

Mosterdzaad kun je weken en kneuzen zodat je het sap kan gebruiken. Het verzacht, samen met Spaanse peper, heftige pijn als het op de huid wordt aangebracht met een kompres.

Klaver is een kruid dat de huid voedt en de zuurstof van de huid activeert. De poriën zullen makkelijker zuurstof toelaten en het beschermt de huid bovendien tegen te scherpe zonnestralen als UV blokker.

Het Driekleurig viooltje wordt vaker ingezet bij dauwworm en zou verstoringen in de spijsvertering verminderen.

Aloë Vera zorgt voor een versterking van de huid en kan uitdroging tegen gaan. Het wordt vaker gebruikt als gel bij brandwonden en zonnebrand omdat het verkoeling geeft. Het is tevens een UV blokker.

Brandnetel is een kruid dat het vuur in de huid dooft. Het voert gifstoffen af en de huid wordt er vitaler en krachtiger door. Het versterkt ook het bindweefsel en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf.

Caroteen heeft een positieve regenererende en herstellende werking op de huid en zorgt dat vitamine D makkelijker wordt opgenomen. De wortel helpt ook tegen winterhanden en kloofjes.

Stinkende Gouwe werkt goed tegen wratten, kalknagels en schimmelplekken en zorgt dat onregelmatigheden verdwijnen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het melkachtige sap dat uit de steel komt wanneer je die openbreekt.

Kruidnagel kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden om schimmelplekken, infecties of kalknagels tegen te gaan.

Kamille is een bekend kruid tegen oneffenheden. Het zal het littekenweefsel herstellen en een borstontsteking van een moeder die melk geeft verbeteren.

Verder kan heermoes helpen om het bindweefsel van de huid krachtiger te maken en regelt gember de doorbloeding van de huid. Als basis voor een zalf kun je kokosolie of –vet gebruiken. Het is natuurlijk, smeert makkelijk en houdt te veel zonlicht tegen.

Veelvoorkomende huidproblemen bestrijd je met… een kopje thee

Een onrustige of onzuivere huid is vaak een indicatie van een ongezond leefpatroon of bepaalde organen die niet optimaal werken. Paardenbloem, iriswortel, leliewortel, klaverzuring, smalle weegbree, brandnetel of goudsbloem kunnen daarbij helpen. Of maak je eigen thee van 25 gram peterseliezaad, 20 gram bremkruid, 20 gram fenegriekzaad (twee theelepels op een halve liter). Tien minuten laten trekken en per dag 3 kopjes drinken.

Erytheem is een rode huiduitslag, die gekenmerkt wordt door een oppervlakkige rode kleur en wordt veroorzaakt door hyperemie, een ophoping van bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid. Dit kan veroorzaakt worden door infectie of oververhitting en kan overal in het lichaam optreden. Hiervoor kun je een thee maken van 20 gram paardenkastanjeblad, 15 gram berkenblad, 15 gram essenschors, 15 gram zoethoutwortel en 20 gram tormentil. Neem 3 eetlepels op een halve liter die je 10 minuten laat trekken. Hier mag je tweemaal per dag een kopje van drinken. Kruiden als brandnetel, lavendel en goudsbloem kunnen ook gebruikt worden.

Zonne-erytheem ontstaat bij de geringste zonnestralen en kan de huid heftig rood maken. Wolfsklauw, stinkende gouwe of koningskruid zorgen voor verkoeling. Komkommerplakjes op de huid of kwark kunnen ook soelaas brengen. Of je kan de huid met muntthee deppen en insmeren met Aloë Vera gel.

Acne kan in de puberteit ontstaan, maar ook volwassenen hebben er vaak nog last van. De talgklieren raken verstopt en als de kliertjes ontsteken, zullen er een puistjes ontstaan die zelfs littekens kunnen veroorzaken. Maak een thee van walstroblad, brandnetel, walnootblad, berendruif, zuurbes, helmkruid, klitwortel (5 uur laten trekken), paardenbloemwortel (12 uur laten weken) en engelwortel. Drink deze gedurende de dag langzaam op. Zwarte aalbes, iep, walnoot, en plataan kunnen ook gebruikt worden.

Marja Hoefsmit

Meer info vind je op www.ayourtha.nl