Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

“Er zijn ergere dingen dan een glutenallergie,” aldus Inez De Rijcker die juist Gusta, de eerste gluten- en lactosevrije winkel van België, opende in Antwerpen. “Maar dat wil niet zeggen dat je er niet het beste van mag maken. Sinds ik glutenvrij eet, kan ik opnieuw van voedsel genieten. Zelfs van chips of chocoladekoekjes. En sinds ik mijn winkel heb, moet ik ook niet meer naar allerlei verschillende plaatsen om alles wat ik wel mag eten bij elkaar te sprokkelen. Net zo min als mijn klanten.”

De 34-jarige Inez was het zat om voortdurend op zoek te moeten naar plaatsen waar ze haar gluten- en lactosevrije producten kon kopen. Hoewel het volgens sommigen slechts de allerlaatste hype is, krijgen namelijk steeds meer mensen te maken met voedselintoleranties en/of allergieën. Zo ook Inez enkele jaren terug. Maar waar moet je naartoe als je ineens een gluten-, lactose- of suikervrij dieet moet volgen? Inez ondervond zelf hoe frustrerend deze zoektocht was want België kende tot nu geen enkele gespecialiseerde voedingszaak waar je niet alleen aangepaste maar ook lekkere én verse voedingsproducten kon kopen. Daarom is Gusta ook een persoonlijk verhaal met de boodschap dat intoleranties je leven niet hoeven aan te tasten.

Coeliakie
Eén op de vijf Belgen kampt namelijk met een lactose allergie en ongeveer één op de 200 lijdt aan de welvaartsziekte coeliakie (spreek uit: seuliakie), een overgevoeligheid voor gluten. En gluten, graaneiwitten, zitten in ongeveer alles wat we eten. Zelfs in afgeleide voedingsproducten waarin je ze niet zou verwachten. Bij mensen met coeliakie zorgen gluten voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm waardoor deze zijn werk niet goed meer doet. Het gevolg zijn een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Ook nemen de darmen onvoldoende voedingsstoffen op. Bovendien heb je coeliakie levenslang.

Als coeliakiepatiënt mét een lactose allergie wilde Inez vooral niet inboeten op de kwaliteit van haar leven en ook wil ze anderen met intoleranties helpen om smakelijk te blijven eten en van het leven te genieten. “Mensen vragen mij wel eens of ik bijvoorbeeld nog uit kan gaan eten,” vertelt ze. “Natuurlijk kan ik dat. Wel meld ik het altijd even en dan blijkt er steeds wel iets op de kaart te staan wat ik kan eten, zoals een stukje vis met verse groenten. De sausjes moet ik wel laten staan, maar het voordeel daaraan is dan weer dat ik nooit hoef te lijnen.” (lacht)

Jeroen Meus & Gwynyth Paltrow
Steeds meer restaurants bieden trouwens glutenvrije gerechten aan en topchef Jeroen Meus verwerkte een aantal glucose- en lactosevrije recepten in zijn jongste kookboek. Ook sterren, zoals Gwyneth Paltrow, die al naar buiten kwamen met hun intoleranties, zorgen ervoor dat het thema een breder publiek bereikt en bespreekbaar wordt. In België outten Joe FM-presentatrice Alexandra Potvin en Eén-presentatrice Eva Daeleman zich inmiddels ook al als ervaringsdeskundige.

Inez koos voor de naam Gusta omdat dat in het Spaans ‘smaak’ betekent, maar ook omdat het haar deed denken aan ‘degusteren’. En degustatiemomenten zijn precies wat Inez haar klanten ook wil aanbieden. “Er zijn ook mensen die komen vragen of ik Guusta ben omdat ze denken dat het mijn naam is. Maar dat vind ik helemaal niet erg want ik vind dat best gezellig klinken.”

Veel van de voorverpakte producten die in de winkel te koop zijn, komen uit het buitenland. Maar omdat België een echte broodcultuur koestert, ging Inez lokaal ook op zoek naar bakkers die glutenvrij brood bakken. Hiervoor kwam ze terecht bij Bakker Eugène in Antwerpen en Allervita uit Nazareth.

Nu biedt ze, naast vers brood, ook glutenvrije koffiekoeken, cake en taarten aan. Daarnaast worden er ook allergenenvrije bakproducten, voorverpakt voedsel en verse groenten en fruit verkocht.

“Het is niet uitgesloten dat ik in de toekomst ook een webshop zal openen, maar eerst wil ik even afwachten hoe de winkel zelf loopt,” gaat Inez verder. Dat lijkt na luttele dagen alvast goed te gaan want onder haar cliënteel kan Inez niet enkel mensen uit Antwerpen en omgeving rekenen. Ze heeft ook al klanten uit Brugge en Mol ontvangen die graag naar Antwerpen reizen om alles wat ze nodig hebben in één winkel te vinden. “Het zijn misschien verre toekomstdromen,” zegt Inez daarover. “Maar ik zie dat helemaal zitten om op den duur een Gusta-Antwerpen te hebben en ook een Gusta-Gent, een Gusta-Brussel of een Gusta-Hasselt…”

Informatiepunt
Naast een trendy, sfeervolle voedingswinkel en degustatieplatform wil Gusta ook fungeren als informatiepunt. Op producten staat steeds duidelijk vermeld voor wie ze geschikt zijn en op vraag zullen er workshops en infoavonden worden georganiseerd. Inez merkt immers dat mensen vaak niet weten waar ze terecht kunnen voor correcte informatie. “Zo weten velen niet dat er naast de mensen met een echte allergie ook veel mensen een gevoeligheid voor bepaalde producten hebben,” vult Chantal Devue, voorzitter van de Vlaamse Coeliakie Vereniging, aan. “Ook zij kunnen in de winkel terecht voor producten of informatie.”

Gusta is geen biowinkel maar Inez wil zeker niemand uitsluiten. “Onze deur staat open voor mensen met, of zonder intoleranties.”

Praktisch:
Gusta – Montignystraat 25 – 2018 Antwerpen – tel. +32 (0) 494 88 00 97. Elke dag open van 10-18u, behalve op zondag en maandag. Online bestellen: [email protected]

Word fan van Gusta op hun facebook fanpage en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Op de websites van de Vlaamse Coeliakie Vereniging en die van glutenvrij.nl vind je meer info over glutenallergie.

Foto’s: Els Van Bosbeke