Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Ginseng of Panax ginseng is genoemd naar de Griekse alles genezende Godin Panacea. De naam is samengesteld uit Pan, wat ‘alles’ betekent en Akos:‘genezing.’ Het staat dan bekend als een krachtig natuurlijk geneesmiddel en wordt ook wel het middel voor de eeuwige jeugd, verjongingsmiddel, koninklijk kruid of minnedrank genoemd. Ginseng is voor Koreanen, Chinezen en indianen al eeuwen de ‘koning’ der versterkende middelen.

 

De naam ginseng bevat de woorden gin, shin, jen, wat ‘mens’ betekent en seng of shen wat vlezig bittere wortel betekent. Samen wordt het ‘menswortel’ genoemd. De Mythische keizer Shen-nung (de ‘goddelijke’ boer) is de eerste persoon die de ‘menswortel’ zou hebben gebruikt in een dieet. Dit werd essentieel geacht voor het bereiken van een hoge leeftijd. Zo wordt er ook gezegd dat de herborist Li Chung Yun alleen maar rauwe groenten en ginseng at. Hij bereikte de respectabele leeftijd van 256 jaar.

China
Keizers uit het oude China gebruikten het kruid om zo lang mogelijk te leven, zodat ze langer over hun rijk konden heersen. Volgens het principe van de Chinese geneeskunde ondersteunt ginseng de ‘qi’ van de nieren (werkt versterkend en levensverlengend), koelt het vuur (koorts), vermeerdert het aarde (versterkt milt en maag), brengt goud voort (helpt de longen), opent het hart, vermeerdert kennis, laat gestuwd slijm afvloeien en werkt het verder tegen alle ziektes.

Korea
Ook de Koreanen gebruiken ginseng al eeuwen. In Korea was de jaarlijkse zoektocht naar ginseng met rituelen omgeven. De verzamelaars dienden ascetisch te leven en wanneer de ginseng werd gevonden, werden de wortels zorgvuldig met de hand uitgegraven.

Vanwege zijn op mens lijkende vorm werd ginseng steeds in verband gebracht met de natuurgod. Men geloofde dat de almachtige berggeest de mensheid een wonderjongetje – in de vorm van een op een mens lijkende wortel – gad gestuurd als redder en verlosser en dat alleen degenen die dat waardig waren de goudgele wortel konden vinden.

Indianen
Net als de Koreanen kennen en gebruiken ook de indianenstammen de ginseng al eeuwen. De Chippewa-stam noemde de plant ‘shte-ne-bi-o-dzhi-bih’ wat man-wortel betekent. Deze plant zou volgens de Chippewa-indianen levensverlengend en pijnstillend werken. Aangezien de wortel de vorm van een mens heeft, werd bij een pijnlijk lichaamsdeel het overeenkomstige deel van de wortel gebruikt voor de genezing.

Europa
Ginseng belandde in de vroege Middeleeuwen via Arabische kooplieden ook in Europa. De op een mens lijkende wortel werd hier uit onwetendheid in eerste instantie als ‘Moors duivels spul’ bestempeld en verbannen. Pas in de 17e eeuw, toen de Nederlanders het handelsmonopolie van de Iberische overzese machten braken, raakte de kennis over de medicinale werking van ginseng via Nederlandse missionarissen in het Westen bekend.

Willem Piso (1611-1678) stelde de eerste wetenschappelijk verhandeling over ginseng op onder de naam ‘Ninzin,’ waarmee hij de eerste grote vraag naar ginseng veroorzaakte. Kort daarna volgden verschillende andere experten zijn voorbeeld. De rationeel denkende Europese medici vonden het veel geprezen wondermiddel desalniettemin verdacht en zo werd het rond 1800 uit de meeste Europese Farmacopeeën geschrapt.
Pas in de laatste 50 jaar is men in het Westen weer geïnteresseerd geraakt in ginseng. Intussen behoort de plant tot de meest onderzochte geneeskrachtige planten op aarde en wint ginseng ook in het Westen in toenemende mate aan betekenis.

Geneeskrachtige werking van ginseng:
Ginseng geeft vitaliteit bij chronische vermoeidheid, stress en onrust. Het geeft ook kracht en vitaliteit bij ouderdomszwakte. Ginseng vermindert opvliegers in de overgang en biedt weerstand tegen infecties, hitte, koude, geluidsoverlast en andere negatieve omgevingsfactoren. Het verhoogt daarnaast de algemene weerstand van het lichaam.   

Ginseng blijkt een normaliserende invloed te hebben op de bloeddruk, zowel bij een hoge als een lage bloeddruk. Bij patiënten met ouderdomsdiabetes wordt het bloedsuikergehalte verhoogd en gestabiliseerd. Ginseng heeft verder een positieve werking op het immuunsysteem en het beenmerg, waardoor het de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker kan verminderen. In China en Rusland wordt ginseng daarom gebruikt als aanvulling bij reguliere chemokuren. Op immunologisch gebied vermindert ginseng allergische reacties en herstelt het de darmflora na gebruik van antibiotica.

Ginseng heeft verder een stimulerende werking op de productie van de geslachthormonen. Het wordt door mannen gebruikt om het testosteron te verhogen en door vrouwen om menstruele stoornissen te verhelpen. Het is ondersteunend bij impotentie, onvruchtbaarheid én verlies van libido.

Ginseng versterkt daarnaast de spieropbouw en geeft extra kracht en energie. Het vermindert ook spierpijn, waardoor het onder sporters een populair kruid onder sporters.

Het bevordert de slaap, geeft energie en versterkt prestatievermogen.

Het verhoogt het concentratievermogen en het geheugen.

De directe positieve werking op het functioneren van zowel organen, klieren en centraal zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichaam indirect positief reageert op een veelheid van ziekten en kwalen. Het stabiliseert cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk, geeft een versterkende werking op de luchtwegen en helpt tegen migraine. Kortom: ginseng is een middel ter voorkoming van een hele waslijst van ziekten en kwalen.

Psyche:
In de vorige eeuw testten Russische wetenschappers de reactie van verschillende groepen mensen die langdurig onder stress hadden gestaan, op het kruid ginseng. Ze ontdekten dat ginseng het aanpassingsvermogen van het lichaam om interne en externe stress het hoofd te bieden verhoogt.
In geval van langdurige stress, of dat nu komt door overbelasting of chronisch slaapgebrek, helpt ginseng het lichaam sneller te herstellen. Ginseng helpt ook om opnieuw mentale en fysieke reserves op te bouwen.

Magische ginseng:
Ginseng staat voor liefde, wensen, genezing, schoonheid, bescherming, passie, eeuwige jeugd en verhoogt de mannelijke seksuele potentie.

Weetjes:
– Gedurende vele eeuwen waren ginsengwortels van topkwaliteit meer waard dan goud.

– De Koreaanse ginseng wordt als allerbeste en sterkste ter wereld beschouwd, vanwege het ideale klimaat en de bijzondere bodemgesteldheid in Korea.

– Ginseng vermindert de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. De nood aan nicotine wordt onder controle gehouden en vermindert door regelmatig gebruik van ginseng.

– Ginseng ondersteunt bij impotentie, onvruchtbaarheid en verlies van libido.

– Chinezen weten het al eeuwenlang: ginseng houd je vitaal. Volgens de Chinezen is ginseng de koning van de medicinale planten.

– De therapeutische toepassing van ginseng werd opgenomen in de oudste omvangrijke materia medica van Shen Nong Coa Jing, ongeveer tweeduizend jaar geleden.

– Vandaag de dag is ginseng officieel opgenomen in de nationale pharmacopeias van Oostenrijk, China, Frankrijk, Zwitserland en Rusland.

– In 1992 importeerde Duitsland 174 ton ginseng waarvan een aanzienlijk deel werd verwerkt en geëxporteerd naar Frankrijk, Italië en Argentinië.

– Er bestaat ook koffie met ginseng-extracten. Dit is een speciale mengeling van fijne koffiepoeder en exclusieve ginseng-extracten.

– Ginseng-thee is een populaire kruidenthee in Europa en Azië

Hoe gebruiken?
Thee: kook twee theelepels gedroogde ginsengwortels of vier theelepels verse ginsengwortel in eeb pannetjw met twee kopjes water. Zeef het vervolgens en drink de thee.

Santé!

* Er zijn veel potentiële wisselwerkingen met medicijnen; wees dus alert op het gebruik van ginseng als je ook andere medicijnen gebruikt. Zo kun je panax ginseng beter niet gebruiken in combinatie met ant-depressiva of bloedverdunners. Raadpleeg altijd je huisarts als je ginseng neemt of wilt gaan nemen.