Nu de dagen weer beginnen te korten, is het weer notentijd. Tijd om de walnoot eens onder de loep te nemen. Wat zijn de verborgen krachten van de wal- of okkernoot, ook wel de juglans regia, juglans nigra genoemd?

 

Wie een notelaar heeft, moet geduld hebben om hem te zien bloeien. Sommige bomen doen er 15 jaar over voor ze in bloei staan, dus ook voor de eerste noot kan gegeten worden. Maar het is een schitterende boom, waar het in de zomer heerlijk is om onder te vertoeven. Niet alleen om zijn schaduw, maar je ervaart in de buurt van een notenboom ook een grote stilte. Stilte, omdat er geen insecten in de buurt komen. Daarom werden in vroegere tijden notenbomen in de buurt van boerderijen geplant om muggen en vliegen op afstand te houden.

De botanische naam van de notelaar is gebaseerd op het Latijnse woord joris, wat glans, betekent of noot of eikel van Jupiter. We noemen deze bomen ook notenboom, notelaar, klabbertoet, nokerboom of okelaar. De notenboom bloeit in mei al voordat zijn bladeren zich hebben ontwikkeld. Je kunt de verse bladeren in juni oogsten, de groene noten zijn half juni rijp, als je er tenminste doorheen kunt prikken en de vruchten zijn in september rijp.

De rijpe vruchten of walnoten bezitten veel mineralen, zoals natrium, calcium, fosfor, ijzer en fluor en vitamine A, E, verschillende B en C en diverse anti-oxidanten en omega-3 vetten. Al deze ingrediënten remmen de groei van kanker en ook de kans op hartziekten vermindert.

Noten-thee
Thee van notenbladeren is een probaat middel bij spijsverteringsstoornissen, zoals verstopping en gebrek aan eetlust en helpt ook om het bloed te zuiveren. Een ontsteking in de mond, ziek tandvlees, keel en strottenhoofdonstekking kan je verhelpen door deze thee als spoelwater te gebruiken.

Je wassen of baden met toevoeging van notenbladeren helpt bij acne, etterende huiduitslag, zweetvoeten en witte vloed. De groene noten (half juni, wanneer men er nog kan door heen prikken), gebruikt men om een voortreffelijke ‘notengeest’ te bereiden. Deze notengeest reinigt de maag, de lever en het bloed en doet zijn werk bij zwakke maag en darmontsteking.

Bereiding: 20 groene noten worden in vieren gesneden en in een fles met een brede hals gedaan. Dit wordt overgoten met 1 liter graanjenever (38-40 graden) zodat het vocht 2 vingers boven de noten bevindt. Deze fles 4 weken op een warme plek of in de zon zetten. Hierna zeven en in flessen doen. Je notengeest is klaar.

Je kan er ook een likeur van bereiden: Hier wordt bij de bereiding ook nog 2 kruidnagels, een stuk kaneelschors, een klein stukje vanilleschors (goed gewassen) en de niet gespoten schil van een sinaasappel toegevoegd. Wanneer de notengeest wordt gezeefd en in flessen wordt gedaan, voeg je 500 gram suiker toe dat in 1/4 water gekookt wordt (afgekoeld bijvoegen).

Bach
Als je dit leest kan je wel begrijpen dat de notenboom symbool staat voor levenskracht. Dr Bach (Bachbloesems – Walnoot) beschreef de geestelijke kracht van de walnoot als volgt: “Wij moeten onze vrijheid onvoorwaardelijk en volledig verwerven, zodat alles wat we doen en denken zijn oorsprong vindt in onszelf. Zo stellen ze onszelf in staat te leven en te geven uit eigen beweging en vanuit onszelf alleen” Walnoot bachbloesem remedie wordt gebruikt bij het moeilijk aanpassen aan nieuwe situaties.

Boenen
En dat is nog niet alles, want de walnoot is ook een uitstekend boenmiddel, geschikt om witte vlekken op gepolijst meubelair donkerder te maken. Bovendien houdt de walnoot de mieren buiten. Maak een sterk extrakt van walnootbladeren, strijk dit uit over vloeren of het aanrecht. Door de aparte geur blijft je huis lekker miervrij.