In Zweden weten ze het al lang: een spijkerbed is de ideale manier om te ontspannen en lichaam en geest te revitaliseren. Ruim 500.000 Zweden hebben de moderne versie van het spijkerbed, de acupressuur-mat, in huis. Verder wordt de mat er ook gebruikt door talloze topsporters en therapeuten. De spijkermat, gebaseerd op de spijkerbedden van de Indiase fakirs, is nu ook bij ons aan een opmars bezig.

?Het is eigenlijk geen spijkerbed, maar een mat met een hoop plastic nageltjes waar je op gaat liggen. De nagels helpen de bloedcirculatie verbeteren en de opname van zuurstof verhogen. Regelmatig gebruik helpt ook tegen spier- en gewrichtspijnen, vermindert stress en bestrijdt slapeloosheid. De mat zou ook helpen tegen spit, hernia, stijfheid, ischias, stress, chronische pijn, reumatische pijn, hoofdpijn, slaapproblemen, whiplash en fibromyalgie.

China en India

De spijkermat is eigenlijk geen Indiase, maar een Chinese uitvinding. In het oude China zouden mensen 4000 jaar geleden al op spijkerbedden hebben gelegen ter bevordering van hun gezondheid. Later werd het spijkerbed ook in India populair. Mensen gebruikte de mat als instrument om lichaam en geest in harmonie te brengen, dus niet als kermisattractie van fakirs zoals vaak wordt gedacht.

Endorfine en oxytocine

De Zweedse acupressuur mat is ontwikkeld met de kennis van vandaag om de positieve effecten maximaal tot hun recht te laten komen. De nagels die drukken op de rug, activeren via het ruggenmerg dat de hersenen de hormonen endorfine en oxytocine aanmaken, dat zijn respectievelijk het geluks- en het tevredenheidshormoon.

Deze hormonen zorgen ervoor dat wij minder pijn voelen en diep ontspannen. Bij hogere niveaus van oxytocine ben je zelfs beter bestand tegen stress en verslaving, en komt het lichaam nog sneller tot rust. Dit hormoon bevordert ook dat er sneller een gevoel van verzadiging optreedt bij het eten, zodat je sneller afvalt.

Endorfine werkt in de eerste plaats pijnonderdrukkend en zorgt voor een gevoel van geluk. Endorfine is een lichaamseigen en een op morfine lijkende ‘drug’ die ook aangemaakt wordt tijdens sporten, seks, plezierige aanrakingen, kussen, strelen en als je pure chocolade eet. Endorfine kan zelfs een gevoel van euforie geven.

Oxytocine is het lichaamseigen rust- en tevredenheidshormoon. Dit hormoon wordt ook aangemaakt bij het geven van borstvoeding, bij plezierige lichamelijke aanrakingen, massages, meditaties, als je luistert naar mooie muziek, tijdens sporten en dansen. Als het oxytocine-niveau in het lichaam stijgt, worden de niveaus van je stresshormonen verlaagd.

Gebruik

De Zweedse acupressuur-mat kan door iedereen gebruikt worden en op verschillende delen van je lichaam worden toegepast. De 15 mm lange nagels zijn rond aan de bovenkant, zodat ze huid niet beschadigen.

Er wordt aangeraden om te beginnen met een dagelijkse sessie van 15 minuten en de ligtijd langzaam te verhogen tot 20-40 minuten. In het begin is het ook beter om een T-shirt te dragen of een laken op de spijkermat te leggen. Later kun je het ook zonder kleren proberen.

Je kunt de spijkermat bij diverse bedrijven bestellen, zoals De Fysiowebwinkel of Orongo. In Zweden zijn de effecten van de spijkermat inmiddels ook onderzocht. Meer over dat overzoek kun je hier lezen.