Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Wie verlangt niet na een drukke werkdag om lekker te ontspannen. Je komt al tot rust wanneer je tussen je kruiden zit. Streel de blaadjes, adem de geur in en alle vezels in je lichaam zullen heerlijk tot rust komen. Vandaag in onze rubriek ‘zo gezond’ hebben we het over citroenmelisse. Zet je hart open en de wereld is je vriend…

 

Citroenmelisse wordt vanwege zijn frisse citroengeur soms ‘citroenplant’ genoemd. De naam citroenmelisse ‘Melissa Officinalis’ komt van de oude Grieken. Het Griekse woord ‘melissa’ betekent honingbij: citroenmelisse heeft namelijk een grote aantrekkingskracht op bijen. Citroenmelisse wordt medicinaal al meer dan tweeduizend jaar door de Grieken gebruikt.

Karel de Grote was zodanig overtuigd van de bijzondere geneeskrachtige werking dat hij het opnam in zijn ‘Capitularis de Villis,’ een wetboek, en beval dat dit plantje werd aangeplant op al zijn landgoederen.

Ook de grote islamitische geneesheer Avicenna beval deze plant aan omdat citroenmelisse ‘het hart gelukkig maakt.’ De Zwitserse arts Paracelsus noemde citroenmelisse dan weer ‘levenselixir.’ Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken. Paracelsus was niet alleen arts die zijn tijd ver vooruit was, hij was ook een van de grootste onafhankelijke denkers die Europa heeft gekend. Zijn levenshouding was: wie volledig zichzelf is, van niemand afhankelijk en de waarheid ‘ziet,’ aanvaart haar.

De mening van Paraselsus over citroenmelisse werd gesteund door de ‘London Dispensary’ uit 1696. Hierin werd vermeld dat citroenmelisse – indien elke ochtend toegediend – iemand jonger maakt, het denkvermogen versterkt en een smachtende aard opvrolijkt.

Gebruik:
Citroenmelisse wordt aanbevolen bij nervositeit, depressie, slapeloosheid en nerveuse hoofdpijn, omdat dit kruid een kalmerende werking heeft. Door deze kalmerende werking helpt het ook bij spanning, zenuwachtigheid, stress en prikkelbaarheid. Het helpt je af van benauwdheid door stress en spanning.

Het geeft verder ondersteuning bij nachtmerries, angsten en paniekaanvallen.
Dit kruid is slaap bevorderend, opbeurend en emotioneel stabiliserend. Het helpt bij neerslachtigheid, overdreven emoties en humeurigheid.

Het geeft je de sterkte bij het begrijpen en aanvaarden van gebeurtenissen en bij het omgaan met je verleden. Het helpt bij kinderen de hyperactiviteit, rusteloosheid en concentratiestoornissen te verminderen, dus helpt het ook bij ADHD.

Citroenmelisse werkt krampstillend op de maag, darmen en galwegen. Zo helpt het bij misselijkheid, braakneigingen. Het bevordert de spijsvertering en vermindert winderigheid. Het vermindert ook kramp tijdens de menstruatie en bevordert de menstruatie wanneer deze uitblijft. Hierdoor mogen zwangere vrouwen dit kruid niet gebruiken.

Het verbetert het geheugen en de concentratie en geeft ondersteuning bij intellectuele vermoeidheid. Citroenmelisse kalmeert ook de ademhaling, vermindert koorts en verzacht migraine en hoofdpijn.

Het kruid werkt zeer sterk antiviraal en is hierdoor weerstand verhogend. Het helpt ook bij alle infectieziekten, speciaal bij herpes.

Citroenmelisse is ook werkzaam bij schildklierstoornissen, instabiele bloedsomloop, nerveuze hartklachten, gevoeligheid voor weer en klimaat én het stimuleert lever en gal.

Dankzij de regulerende eigenschappen is citroenmelisse ook een waardevol geneesmiddel bij hormoonschommelingen tijdens de overgangsjaren. Het wordt ook gebruikt om eczeem en andere huidproblemen te behandelen. Verder verdrijft het kruid insecten en werkt pijnstillend op insectenbeten en zweren.

Psyche:
Citroenmelisse geeft de kans om kwetsbaar te zijn zonder het onderspit te delven. Het is rustgevend als je eraan toe bent. Het geeft je verder ook helderheid en duidelijkheid.

Citroenmelisse werkt beschermend, het behoed je voor de storende invloeden van buitenaf. Het werkt als een filter die alleen gunstige dingen doorlaat, zonder de energie te blokkeren.

Het helpt je bij het vinden van kalmte en innerlijk evenwicht en versterkt de wijsheid van het hart. Het is werkzaam bij depressies, opgewondenheid, slaapstoornissen, nachtmerries, shock en een te snelle hartslag. Spanningen en blokkades worden uit de weg geruimd en je vind je ritme terug. Citroenmelisse maakt het hart blij.

Spiritueel:
Citroenmelisse staat bekend om het vermogen troost te brengen aan mensen die een rouwproces doormaken: vooral in gevallen waarin een geliefde persoon onverwacht overlijd. Het geeft ook troost en hulp aan mensen die weten dat ze stervende zijn.

Citroenmelisse helpt de mens zijn eigen wil in overeenstemming te brengen met de goddelijke wil. Voor de stervende zelf, alsook voor degene die weten dat ze achterblijven. De acceptatie van het naderend afscheid wordt hierdoor makkelijker gemaakt.

Citroenmelisse helpt ons ook vorige levens te herinneren.

Weetjes:
Vroeger was citroenmelisse een strooikruid.

Wie citroenmelisse bij zich draagt wordt door iedereen geliefd.

Op magisch vlak wordt dit kruid gebruikt voor liefdesdrankjes en afrodisiacum.

De plant wordt ook gebruikt in rituelen om op een of ander vlak succes te bekomen.

Imkers wreven hun bijenkorven met dit kruid in om nieuwe zwermen aan te trekken en om de aanwezige bijen te behouden. Citroenmelisse trekt bijen aan.

Citroenmelisse helpt onze eigen wil te richten naar de goddelijke wil en onze gevoelens van liefde van het individuele en persoonlijke niveau te laten uitgroeien tot de volledige aanvaarding van een onvoorwaardelijke liefde. Wanneer je citroenmelisse verdampt dan creëer je een harmoniserende, aangename en vriendelijke atmosfeer

Hoe te gebruiken:
Citroenmelisse kan men gebruiken zoals citroen: in vruchtengerechten, salades, visgerechten en sauzen smaakt het heerlijk. Hak verse blaadjes fijn en voeg ze bij de gerechten wanneer deze klaar zijn, want meekoken schaadt het aroma.

Azijn: Doe citroenmelisse en dragon door de azijn en je krijgt heerlijke azijn om je salades op smaak te brengen.

Kruidenthee: Een takje verse blaadjes in 2,5 deciliter water koken en daarna zoeten met wat honing: heerlijk. Over deze ochtendthee werd overigens het volgende geschreven in de ‘London Dispensary uit 1696:’ Indien elke ochtend toegediend, maakt het iemand jonger, het versterkt het denkvermogen en vrolijkt een smachtende aard op.

Zeker eens uitproberen of deze wijze woorden werkelijkheid worden …