Brandnetels, of urtica dioica: je houdt ervan of je houdt er niet van. Toch is deze plant, die een brandend gevoel op de huid veroorzaakt, rijk aan geneeskrachtige stoffen die de totale stofwisseling gunstig beïnvloeden. Brandnetels kunnen worden gebruikt bij het bestrijden van uiteenlopende klachten. Onkruid? Nee, brandnetels zijn heilzame kruiden waar je veel voordeel uit kunt halen voor jezelf én je omgeving.

Brandnetels zitten vol mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Bovendien bevat brandnetel ook mierenzuur, histamine en chlorofyl. Allemaal stoffen die bijzonder heilzaam zijn voor lichaam en geest. 

In Egypte, Griekenland en de Middeleeuwen…
De mensen vroeger kenden de enorme voordelen voor de gezondheid van deze inmiddels in onmin geraakte plant. In het oude Egypte zijn meldingen gevonden dat brandnetels werden gebruikt ter verlichting van artritis en lumbago-pijnen. Mensen geselden zichzelf in die tijd ook met verse brandnetels om chronische reuma en verlammingen te behandelen.
In Denemarken werden dan weer lijkwades aangetroffen die gemaakt bleken van brandnetels die dateren uit de bronstijd, 3000 jaar voor Christus.
Ook de Griekse arts en filosoof Hippocrates (460 – 377 voor Christus) en zijn volgelingen maakten melding van 61 remedies met brandnetels. Zij kenden de urine-afdrijvende eigenschappen en voedende waarde van deze plant.
Net als de Griekse arts Galen, die leefde in de tweede eeuw na Christus. Ook hij gebruikte brandnetels als diureticum: een middel dat de uitscheiding van water door de nieren bevordert. Verder schreef hij brandnetels ook voor als laxerend middel en gebruikte hij brandnetels bij de behandeling van milt-gerelateerde ziekten, longontstekingen, astma én tegen zweertjes in de mond.
Ook tijdens de Middeleeuwen werden brandnetels gebruikt bij het bestrijden van allerlei lichamelijke klachten. De mensen gebruikten brandnetels bij de behandeling van constipatie en gordelroos én bij problemen met de sinussen, slijmvliesontsteking en bij diverse huidklachten.

Culpeper en Von Bingen
De Britse apotheker en astronoom Nicholas Culpeper (1616-1654) adviseerde om brandnetel en honing te gebruiken voor het maken van een gorgeldrank om keel- en mondinfecties tegen te gaan. Hij beweerde dat brandnetels een antiseptische werking hebben bij wonden en huidinfecties. Nicholas Culpeper schreef de plant verder voor tegen jicht en gewrichtspijn.
Ook de Duitse Benedictijnse abdis Hildegard von Bingen (1098-1179) had een hoge dunk van de brandnetel. Zij adviseerde het volgende: “Gekookte jonge, verse brandnetels zijn een nuttig maal voor de mens, omdat ze de maag reinigen en een teveel aan slijm verwijderen.” Brandnetel was volgens deze krasse dame, die pas op 81-jarige stierf, ook een belangrijk ingrediënt van een liefdesdrankje. Ze vergeleek het ‘netelvuur’ met het ‘liefdesvuur.’

Urtica Dioica
De naam urtica dioica komt van het Latijnse uro, wat ‘ik brand’ betekent en wat verwijst naar het prikkende karakter van de brandnetel. Dioica betekent dan weer ‘twee huizen,’ wat verwijst naar de scheiding van de mannelijke en vrouwelijke brandnetels.
De naam ‘netel’ is dan weet afgeleid van het woord noedl, wat ‘naald’ betekent, een verwijzing naar de stekende brandende haren van de brandnetel. De vezel van de brandnetel werd vroeger trouwens ook gebruikt om textiel mee te vervaardigen. Vandaar dat het woordje ‘net’ verwijst naar ‘spinnen’ of ‘naaien.’

Gebruik:
Brandnetel is een ‘constitutiekruid,’ dat wil zeggen: het werkt op het hele lichaam en op alle organen als reiniger en versterker. Brandnetels werken namelijk bij elke kwaal die gebaat is bij toevoeging van mineralen. Brandnetel is daarom een zeer goede voorjaarsreiniger.
De plant zit ook vol voedingsnutriënten en wordt daardoor gebruikt in de strijd tegen anemie (ofwel bloedarmoede), mineraal-tekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen en voorjaarsmoeheid. Het helpt ook het herstel bij, of na, een langdurige ziekte.

Het kruid is bloedzuiverend, bloedstelpend, vocht afdrijvend en werkt antiallergisch. Het helpt urinezuur uit het lichaam verwijderen en is hierdoor een zeer goed plantaardig geneesmiddel tegen jicht, artrose, artritis, reuma, gewrichtsontsteking en oedeem.

Het kruid is een algehele reiniger, het verbetert de doorbloeding en helpt tegen een te hoge bloeddruk en gaat inwendige bloedingen, aambeien en neusbloedingen tegen. Ook broze nagels, kraakbeenslijtage en osteoporose worden door inname van brandnetels tegengegaan. Brandnetels is bijzonder goed voor de beenderen.

Het is ook een versterkende plant tegen allergische aandoeningen, zoals een allergie voor stofmijt, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking. Brandnetels worden ook ingezet tegen indigestie, lever- en galaandoeningen.

Verder bevordert brandnetel de werking van de galblaas én is het een goed middel bij een ontsteking aan de galwegen.

Het stimuleert tevens de darmen en de pancreas en reinigt de urinewegen en de nieren.

Het is ook een prima groente om te eten als je last hebt van chronische constipatie.

Brandnetels zijn ook een weldaad voor de huid: het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acne, netelroos, zweren en geeft een ondersteunende werking bij psoriasis. Het gaat verder een vette huid én vette haren tegen en helpt je af van roos en slechte haargroei.

Spiritueel
Op spiritueel vlak biedt brandnetel bescherming, heling, lust, moed en vertrouwen. De plant is ook heilzaam bij grote psychische veranderingen. Brandnetel geeft je ook een goede verbinding met de aarde, waardoor je jezelf kunt reinigen en zuiveren. Het ondersteunt verder prima bij het ‘je verbinden met de ander via je basis,’ zeg maar: je wortel. Op een manier dat je jezelf kunt blijven.

Brandnetel geeft bescherming én verbinding met de aarde om jezelf toe te staan neer te dalen op aarde. Het plaats je met beide voeten op de grond, zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid neemt en niet wegloopt wanneer er te veel mensen op je afkomen.

Brandnetel neutraliseert aardstralen
Snel geïrriteerde prikkelbare mensen met verzuurd bloed, agressieve mensen die zichzelf voortdurend in een netelige positie brengen of mensen die zich moeilijk uiten én mensen die vermoeid en uitgeput zijn, hebben baat bij het nuttigen van brandnetels. Het past ook goed bij mensen die (te) veel energie hebben en ongeduldig, lichtgeraakt en prikkelbaar zijn.

Brandnetel is de begeleider van de mens
Brandnetel beschermt ook je grenzen en laat je direct handelen wanneer anderen jouw grenzen overschrijden. Het nuttigen van brandnetel maakt dat je heel duidelijk bent naar anderen toe, waardoor verdere irritaties en strijd worden voorkomen.

De beschermende krachten van brandnetel worden al zeer lang toegepast in de magie. Wanneer je brandnetels rond je huis strooit, beschermt het jou tegen negatieve invloeden van buitenaf. Als je brandnetels bij je draagt, zullen negatieve energieën ver weg blijven.

De rol van brandnetel in het ecosysteem
Ecologisch bekeken groeit brandnetel op onze stikstof-rijke stortplaatsen. Brandnetels ruimen plantenresten op en verdwijnen dan zelf weer. Lichamelijk bekeken reinigt hij ons vervuild bloed. Brandnetel is met andere woorden een opruimer van menselijk afval, zowel in lijf áls landschap. 

Weetjes:
– De stugge vezels van brandnetels worden ook gebruikt om te weven. Neteldoek zou duurzamer zijn dan andere soorten linnen. Grote modehuizen gebruiken brandnetel opnieuw bij het (laten) vervaardigen van hun stoffen.

– De Romeinen gebruikten brandnetels als afrodisiacum.

– Vroeger was brandnetel een geliefde groente.

– Alfred Vogel, de bekende Zwitserse kruidengeneeskundige, gebruikte brandnetel tegen voorjaarsmoeheid, bloedarmoede en huiduitslag.

–  Brandnetel werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als voedsel toen er te weinig eten voorradig was.

– Thee van brandnetels versterkt haar, vermindert haaruitval en verzorgt de droge hoofdhuid.

– De cellulose van brandnetels levert een sterke papiersoort op.

– Ötzi is de bekende mummie van een mens uit het stenen tijdperk die in 1991 is teruggevonden aangetroffen in Zuid-Tirol. Er wordt al jaren getwist of Ötzi een Oostenrijker, dan wel een Italiaan is geweest. Feit is dat Ötzi neteldoek om zijn ‘lijf’ had hangen toen hij werd teruggevonden. 

– In de biologische tuin is de gier van brandnetel een geliefd middel in de bestrijding van schadelijke insecten. Het is namelijk een prima natuurlijk goedje om bladluis te bestrijden en bovendien versterkt brandnetel de weerstand van de planten.

–  Gedroogde brandnetels zijn ook voedzaam hooi voor dieren. Paarden, koeien en geiten zijn er dol op.

– Brandnetel past ook uitstekend in een vegetarisch menu. De hoeveelheid hoogwaardig eiwit van de plant is zelfs groter dan die in vlees.

– Door zijn versterkende en zuiverende werking past het kruid in salades, soepen en groentegerechten. Je kunt brandnetel verder klaarmaken als spinazie, zelfs de smaak komt overeen.

– Brandnetels zijn geliefde trekpleisters voor vlinders.

– Brandnetels geven een groengele verfstof die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld kleding te verven.

– De bladeren van brandnetels bevorderen de leg van kippen.

– Vroeger smeerde men de huid met verse brandnetels in ter behandeling van reumatische aandoeningen. Tegenwoordig doet men dit de patiënt niet meer aan, vanwege de brandende, prikkelende reactie van de huid.

– Brandnetels werden vroeger zelfs gebruikt om frigide vrouwen te ‘behandelen’ door met brandnetels op de vagina te slaan. Of dit een prima en doeltreffende therapie is, laten we even in het midden. 

– In de buurt van brandnetels groeit meestal zuring, weegbree, en hondsdraf, waarvan het sap helpt om het branderig gevoel dat brandnetels veroorzaken te verzachten. Je hoeft die dus maar te zoeken en plukken om de ‘brand’ te ‘blussen.’

Recepten:

Brandnetelthee: Neem een handjevol jonge brandnetelblaadjes, of 3 theelepels gedroogde brandnetelblaadjes, en giet er 300 milliliter kokend water over. Laat de thee minstens 5 minuten trekken. Je kunt de thee eventueel zoeten met wat honing.

Aftreksel voor gezond haar, bij alle haarproblemen: Neem 400 gram wortels van de brandnetel en laat deze 5 minuten koken in een liter water. Laat het aftreksel afkoelen en filter het dan met een keukenzeef. Vervolgens kun je het mengsel op de hoofdhuid inmasseren voor het slapen gaan. Was het haar s’ morgens uit. Je kunt deze behandeling 3 keer per week herhalen.

Brandnetelsoep: Pel 2 uien en 1 teentje knoflook en snipper ze fijn. Verhit 2 centiliter olijfolie in een kookpot en stoof hierin de versnipperde uien. Na enkele minuten voeg je er de brandneteltopjes ( 7 handen vol) bij en laat alles nog even sudderen.
Voeg de bouillon erbij, samen met 2 geschilde aardappelen die in stukjes zijn gesneden en laat alles samen garen. Meng het geheel tot een soep en breng deze op smaak met peper en zout. 

Suggestie: Welke soep je trouwens ook maakt, doe er gewoon 5 ‘handen’ topjes van brandnetels bij en je hebt je eigen recept soep. Met brandnetels als gezonde, toegevoegde smaakmaker.  

Brandnetels als spinazie: Neem 800 gram brandnetels en blancheer deze met kokend water, zodat de bladeren niet meer branden op de huid. Hak de brandnetels. Snipper nu 1 ui en laat de snippers fruiten tot ze er glazig uitzien. Hierna voeg je de brandnetels toe terwijl je regelmatig roert. Breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat (ook wel muskaatnoot geheten).

Smakelijk eten!