Deze week kunnen Amsterdammers en toeristen op de Kalverstraat ervaren hoe het zou zijn om hun behoefte te doen op een traditioneel ‘toilet’ uit Zuid-Soedan. Op 19 november staat de internationale World Toilet Day namelijk in het teken van de wereldwijde noodzaak van hygiëne en sanitaire voorzieningen.

De actie in Amsterdam, die het initiatief is van SCA Hygiene Products, Oxfam Novib en toiletwinkel 2theloo, wil dat passanten het contrast tussen hygiëne elders of hier zelf eens kunnen ervaren. Zonder pardon worden zij daarom in hartje Amsterdam geconfronteerd met de ongemakken van een toilet uit Noordoost Afrika.

Of er veel gegadigden zullen zijn om daadwerkelijk gebruik te maken van een smerig, open toilet, zonder papier of stromend water, maar inclusief krioelende beesten en stank, is zeer de vraag. Wat wel zeker is, is dat er in Europa en Noord-Amerika veel onwetendheid bestaat over de ernst van de situatie. Vieze toiletten of het ontbreken van sanitair zorgen voor de verspreiding van ziekten zoals cholera, diarree en worminfecties. En daar sterven jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan. Het mag dus geen overbodigheid heten dat de problematiek eens letterlijk wordt geëtaleerd.

Gertie Eikenaar, directeur communicatie bij SCA Hygiene Products: “We kunnen het ons niet voorstellen, maar een toilet op een school in Noordoost Afrika is echt een uitzondering. En dat terwijl het probleem relatief eenvoudig op te lossen is. Iedereen ter wereld zou toegang moeten hebben tot veilig drinkwater, goede sanitatie en hygiëne. Vanuit die gedachte werken we samen met Oxfam Novib aan duurzame oplossingen voor dit probleem en hopen we een stap verder te komen in de strijd tegen kindersterfte.”

Meer informatie vind je op de website van Oxfam Novib.