Soms lijkt het alsof je altijd trek hebt. En dat terwijl je juist af wilt vallen en je dus liever minder eet dan meer. Sommige voedingsmiddelen zorgen dat je juist meer honger krijgt en daardoor meer eet. Zelfs gezonde voeding kan een hongergevoel veroorzaken. Welke voedingsmiddelen zetten aan tot meer eten? We zetten ze voor je op een rij.

Gedroogd fruit?
Fruit is gezond, maar het eten van gedroogde vruchten kan je bloedsuikerspiegel omhoog doen schieten en ook zorgen voor een snelle daling van het suikergehalte in je bloed. Hierdoor heb je na het eten van gedroogd fruit al snel weer honger. Probeer gedroogde vruchten daarom te combineren met natuurlijke vetten of eiwitten om de absorptie van de suiker te vertragen. Eet gedroogde abrikozen of krenten bijvoorbeeld met een handvol noten of toegevoegd aan kwark of Griekse yoghurt. Ook bessen hebben een minder sterke invloed op je suikerspiegel. Gedroogde bessen, waar geen suiker aan is toegevoegd, zijn bovendien een gezonde, vezelrijke energiebron.

Muesli
?Als je de ochtend begint met een grote kom muesli of volkoren graanproducten, kan het zijn dat je binnen één of twee uur opnieuw honger hebt. Je lichaam is erop ingesteld om ’s ochtends namelijk op vetten en eiwitten te functioneren. Als je het overstelpt met koolhydraten, vooral gezoete muesli, kunnen je hongerhormonen en insulineniveaus voor de rest van de dag ontregeld zijn. Houd je van muesli, probeer dan een variant die veel noten en kokos en weinig suiker bevat. Eet een kleine hoeveelheid muesli met wat Griekse yoghurt. Dit zal zorgen voor de meest geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Nog beter is Griekse yoghurt met een of twee eetlepels onbewerkte noten.

Fruitsappen
?Verse sappen kunnen een uitstekende aanvulling zijn op je dieet. Sap van appels, sinaasappels en ander zoet fruit zorgt echter voor meer hongerhormonen en pieken in je bloedsuikerspiegel. Maak je je eigen sap thuis, voeg er dan veel groenten aan toe en geef het sap een lekkere smaak met citroen, gember en wortel. Zo zorg je voor subtiele zoetheid, zonder dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt en je daardoor weer snel of nog meer honger krijgt.

Witte rijst?
Witte rijst is een zetmeel dat je lichaam snel afbreekt. Hierdoor heb je tijdelijk meer energie, maar krijg je al snel honger omdat je bloedsuikerspiegel daalt. Eet je graag witte rijst of sushi, zorg er dan voor dat je dit in combinatie met eiwitten eet. Bijvoorbeeld met een stuk gras-gevoerd vlees. Ook gezonde vetten helpen het evenwicht in je bloedsuikerspiegel te houden. Maak dus zeker sushi met tonijn of zalm.

Alcohol
?Als je lichaam alcohol verteert, komt er een grote hoeveelheid suiker vrij die je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Bovendien vermindert alcohol je remmingen, waardoor je gemakkelijker meer gaat eten. Neem alcohol bij voorkeur in combinatie met een eiwit- en vezelrijke maaltijd, dus met veel groenten, verse vis of vlees. Dan zorg je voor de meest geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel.