Heb je nog nooit van agrimonie gehoord? Dan wordt het hoog tijd. Scandinaviërs drinken agrimonie thee om zich losser en vrolijker te voelen. Druïden gebruiken de reinigende kracht van agrimonie dan weer door de blaadjes op smeulende houtskool te verspreiden, waardoor aura’s en magische cirkels door de rook worden gereinigd en daarmee klaargestoomd voor magie of voor een nieuw begin. Blijkbaar heeft agrimonie, ook wel leverkruid, drakenkruid, edel-leverkruid, zangerskruid of Noordse thee genoemd, genoeg wonderen in zich om dit plantje eens van dichterbij te onderzoeken.

De wetenschappelijke soortnaam eupatoria verwijst naar de Griekse koning Mithridates Eupator van Pontus die leefde van 123 tot 63 voor Christus. Europator was een plantenliefhebber en probeerde deze passie in te zetten om zichzelf te beschermen tegen vergiftiging. De geslachtnaam ‘agrimonia’ is samengesteld uit twee Griekse woorden: ‘agros’ staat voor veld, ‘monas’ betekent eenzaam. Agrimonia betekent dus ‘eenzaam in het veld’ of ‘wilde bloem van het veld.’

Als geneeskruid heeft agrimonie al een lange staat van dienst. Vierduizend jaar geleden werd het in Egypte al gebruikt om oogontstekingen te genezen. Pedanius Dioscorides (40 – 90 na Chr.) beschrijft agrimonie in zijn ‘Materia medica’ en roemde het kruid voor zijn zuiverende eigenschappen. Hij raadde het kruid aan voor het stelpen van bloedingen en bij dysenterie.

Ook Claudius Galenus (131 -201 na Chr.) die het gedachtengoed van Hippocrates theorie deelde dat het menselijk lichaam gevuld is met vier lichaamssappen beschreef agrimonie. Hij adviseerde het bij de behandeling van lever – en ingewandenontstekingen. Rembert Dodoens (1517 – 1585) vermeld agrimonie in zijn ‘Cruydeboeck.’ Hij raadde het kruid aan voor het reinigen van de lever en het genezen van wonden.

In de 17de eeuw roemde de Engelse botanist en kruidkundige Nicholas Culpeper het kruid in zijn ‘Complete Herbal.’ Hij gebruikte agrimonie tegen allerlei kwalen waaronder koliek, pijn, malaria, hoest, wonden en bloeduitstortingen. En begin 20ste eeuw nam Dokter Bach agrimonie op in zijn bachbloemenremedies.

Gebruik
Er zijn een aantal mond- en keelaandoeningen waartegen agrimonie hulp kan bieden. Zangers en sprekers die soms last hebben van heesheid, zijn gebaat bij agrimonie. Het kan de heesheid doen verdwijnen, ook als dit met pijn gepaard gaat. Het kruid helpt bij strottenhoofdontsteking, keelpijn en amandelontsteking. Het helpt verder ook bij ontstoken tandvlees en mondslijmvliesontsteking.

De plant werkt als tonicum voor het maagdarmkanaal en is verder een effectief middel voor de behandeling van maag – en darmzweren en een ontsteking van de dikke darm. Het stimuleert de werking van de lever, bevordert de spijsvertering en de afscheiding van maagsappen. Het versterkt de galvorming, voorkomt galstenen, leverstoornissen, geelzucht en zorgt voor verlichting bij een moeilijke spijsvertering.

Het wordt ook gebruikt om bij reumatiek en jicht een te hoge concentratie aan urinezuur te verlagen. Het kruid helpt bij urine-incontinentie, en maakt dat afvalstoffen die voor reumatische ziekten zorgen sneller worden uit geplast.

Een zalf op basis van de zaden van de agrimonie werkt als pijnbestrijder en ontstekingsremmer, onderdrukt jeuk en stimuleert de bloedsomloop, hierdoor verlicht het ook spierkrampen. De zalf is ook te gebruiken bij verstuikingen en kneuzingen, spataderen, bij slecht genezende wonden en bij heup-gewrichtsontsteking.

Agrimonie bevat veel vitamine B en silicium, hierdoor heeft het een opbouwende en genezende werking op heel het lichaam; de stofwisseling wordt gestimuleerd en het zenuwstelsel wordt gekalmeerd. Het kruid wordt ook gebruikt als antidepressivum.

De grote hoeveelheid silicium werkt herstellend en genezend voor de huid, het verzacht en reinigt de huid en helpt bij eczeem. Het werkt verder versterkend op de vrouwelijke organen en helpt bij witte vloed en bij overvloedige menstruatie.

Spiritueel
Agrimonie zal u bevrijden. Deze plant helpt je om in je eigen kracht te kunnen staan. Agrimonie maakt makkelijker om dingen los te laten. Het helpt je kwetsbaar te zijn met behoud van je eigen kracht.

Wanneer je wilt mediteren, wilt afstemmen op ‘hogere’ krachten in het universum, kan je gebruik maken van de reinigende kracht van agrimonie. Een bad met agrimonie thee reinigt je grondig om je transcendente klus te klaren. Elke vervloeking kun je met behulp van agrimonie terugzenden als je dat wenselijk vindt.


Bachbloesem
Dokter Bach over agrimonie: “De les van deze plant is je in staat te stellen om in de aanwezigheid van alle beproevingen en moeilijkheden in vrede te blijven, totdat niemand meer de macht over je heeft om irritatie bij je te veroorzaken.”

Agrimonie-mensen zijn vrolijke mensen, prettig gezelschap en lijken zorgeloos. Ze zijn de uitbundige gangmakers op feestjes. Dit is echter een masker waarachter hij zich verschuilt. Hij is op de vlucht voor zichzelf en of de werkelijkheid. Dit doen ze door gezelschap van andere mensen te zoeken, zodat ze hun problemen kunnen vergeten. Je zal ze niet snel over hun zorgen horen praten, daar willen ze anderen niet mee lastigvallen. Het zijn gevoelige mensen met een grote behoefte aan harmonie.

In gezelschap ben jij het die voor ambiance zorgt, je bent overal bekend om je goede humeur, maar wanneer je alleen bent komen de rusteloosheid, het knagende gevoel van ontoereikendheid en gemis. Om daar niet aan kapot te gaan, tracht je te vergeten door in het geheim te drinken of om op een of andere manier de pijn te verzachten met stimulerende middelen

Weetjes
– Het kruid kan worden gebruikt om je maag te vullen. De zaden kunnen gegeten worden.
– Het drinken en gorgelen van agrimonie-thee zal je stem zuiveren en weer helder maken.
– Agrimonie uitgegraven op Goede Vrijdag, zou ideaal zijn om de ‘gunst van vrouwen’ te verwerven.
– De magische kracht van de agrimonie zou in staat zijn om heksen en ander gespuis te verdrijven.
– Al in 1998 is aangetoond dat een warm aftreksel van agrimonie een insuline effect heeft, vreemd genoeg is er met deze kennis niets meer gedaan.
– Agrimonie is een goede ‘voorjaarsreiniger.’
– Je kan agrimonie gebruiken om gele verf te maken.
– Aan het begin van de 16de eeuw gaf Koning Frans I van Frankrijk monniken de opdracht om een elixir te maken waarmee schotwonden van een bepaald geweer geheeld konden worden. Een belangrijk onderdeel van de kruidenlotion was agrimonie.
– Vroeger, op het platte land, werden de bladeren van agrimonie met reuzel vermengd tot een papje dat op slecht helende wonden werd gesmeerd.
– In combinatie met mais werkt agrimonie effectief tegen blaasontsteking en incontinentie.
– De licht geurende bloemen trekken bijen aan.
– Het kruid werkt beschermend als je het bij je draagt.

Hoe gebruiken?
Thee:
Thee: 2 theelepel agrimonie kruid op een halve liter water. De kruiden opgieten met gekookt water,  3 minuten laten trekken en dan zeven. Dagelijks op de nuchtere maag 1 kopje drinken, of zoals de Scandinaviërs het gebruiken: om losser en vrolijker te worden.

Zalfbereiding:
Twee volle handen met fijngesneden bladeren, bloemen en stengels vermengen met 250 gram bijenwas, olie, vet of vaseline. Enkele weken laten trekken en je wonderzalf is klaar.

Massageolie:
Vul een schone pot met verse bladeren, bloemen en stengels. Giet er koud geperste olijfolie op totdat alles bedekt is. Laat de pot 2 tot 3 weken op een zonnige vensterbank staan en roer er af en toe eens door. Giet de mix door een neteldoek en vang de olie op. Na 3 weken is je massageolie klaar om te gebruiken.

Foto’s: Wikipedia.