Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Geluk is een aspiratie die we allemaal delen. We hebben allemaal wel eens mensen gezien die altijd en overal gelukkig zijn, zelfs temidden van de grootste beproevingen van het leven. We zeggen niet dat deze mensen nooit pijn, verdriet, droefenis of spijt voelen, maar ze laten die emoties niet de overhand krijgen. En zo word je dus gelukkig.

Hier zijn 21 dingen die gelukkige mensen toepassen: 

1. Apprecieer het leven 
Wees elke morgen dankbaar dat je wakker wordt. Ontwikkel een kinderlijk besef van verwondering tegenover het leven. Focus op de mooie kanten van het leven en de schoonheid van alles wat leeft. Maak er elke dag het beste van en neem niets voor vanzelfsprekend.  

2. Kies je vrienden met wijsheid 
Omring je met vrolijke, positieve mensen die dezelfde waarden en doelen hebben als jijzelf. Vrienden die dezelfde ethiek aanhangen zullen je stimuleren om je dromen te bereiken. Ze helpen je ook om je goed te voelen over jezelf. Zij zijn degenen die je ook helpen als je het nodig hebt.  

3. Wees attent
Accepteer anderen zoals ze zijn, net zoals de manier waarop zij leven. Respect hen voor wie ze zijn. Benader hen met een vriendelijke en genereuze spirit. Help hen als je kan, zonder de ander proberen te veranderen. Probeer de dag van anderen beter te maken, doe dat bij  iedereen met wie je in contact komt.  

4. Leer altijd
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws wat betreft je baan en hobby’s. Probeer nieuwe en avontuurlijke dingen uit die je interesses zullen aanwakkeren. Dans, ski, surf en skydive.  

5. Wees probleemoplossend
Blijf niet hangen in zelfmedelijden. Zodra je een uitdaging tegenkomt, concentreer je op het vinden van een oplossing. Laat de terugslagen je humeur niet verpesten, maar zorg ervoor dat je in plaats daarvan de problemen gaat ziet als uitdagingen die alles een positieve wending kunnen geven. Leer vertrouwen op je buikgevoel en je intuïtie. Je intuïtie laat je zelden in de steek.  

6. Doe wat je graag doet  
Uit statistieken blijkt dat tachtig procent van de mensen een hekel heeft aan zijn werk. Geen wonder dat er zoveel ongelukkige mensen zijn. We spenderen een groot deel van ons leven aan ons werk. Kies een carrière die je vreugde brengt, de extra verdiensten van een baan die je minder ligt, zijn het niet waard. Maak tijd vrij voor je hobby’s en ontwikkel je interesses.  

7. Geniet van het leven   
Neem de tijd om de schoonheid om je heen waar te nemen. Er is meer in het leven dan werk alleen. Neem de tijd om de rozen te ruiken of een zonsondergang te zien, loop langs de kust, wandel door de bossen en neem als het kan een geliefde mee. Leer te leven in het nu en koester het heden. Leef nooit in het verleden of in de toekomst.  

8. Lach  
Neem jezelf en het leven niet te serieus. Je kunt in feite van elke situatie de humor inzien. Lach om jezelf, niemand is perfect. Als je lacht zijn de omstandigheden een stuk lichter. (Natuurlijk zijn er situaties waarin lachen ongepast is, maar het overgrote deel van het leven kun je met humor tegemoet treden). 

9. Vergeef  
Wraakgevoelens zullen alleen jezelf treffen. Vergeef anderen voor je eigen gemoedsrust. Als je een fout maakt– kijk dan niet weg – leer ervan en VERGEEF jezelf.  

10. Wees dankbaar  
Ontwikkel een gevoel van dankbaarheid. Tel je zegeningen: allemaal, ook degenen die triviaal lijken. Wees dankbaar voor je werk, je thuis, en zeer belangrijk: je familie en vrienden. Neem de tijd om hen te vertellen dat je blij bent dat ze in je leven zijn.   

11. Investeer in relaties   
Zorg ervoor dat je geliefden altijd weten dat je van hen houdt, ook in periodes van conflicten. Verzorg en neem tijd voor je relaties met je familie, je vrienden door tijd met hen te spenderen. Verbreek je beloften naar hen niet. Wees ondersteunend.  

12. Wees eerlijk Wees eerlijk
Eerlijkheid is de beste manier. Elke daad en beslissing zou gemaakt moeten worden op basis van eerlijkheid. Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen.  

13. Mediteer 
Mediteren brengt je overactieve hersenen in een staat van rust. Als je hoofd rustig is, zul je meer energie hebben en functioneer je op een hoger niveau. Onder meditatie vallen ook yoga, hypnose, relaxatie bandjes, affirmaties, visualisatie of gewoon in complete stilte verblijven. Neem de tijd om dit dagelijks te doen.  

14. Blijf bij jezelf  
Concentreer je op het creëren van je leven, zoals jij het graag wilt. Zorg voor jezelf en je familie. Word niet overbezorgd over wat anderen mensen doen of zeggen. Zorg dat je niet betrokken wordt bij geroddel of gescheld door anderen. Oordeel niet. Iedereen heeft het recht om zijn leven te leven zoals hij wil, inclusief jijzelf.  

15. Wees een optimist  
Het glas is halfvol. Zoek de positieve kant van elke situatie. Die kant is er, ook al is het soms moeilijk te zien. Besef dat alles gebeurt met een reden, ook al besef je niet wat die reden is. Blijf weg van negatieve gedachten. Als een negatieve gedachte naar binnen sluipt, vervang hem dan door een positieve gedachte.  

16. Heb onvoorwaardelijk lief
Accepteer anderen voor wie ze zijn. Zet geen grenzen op je liefde. Ook al zul je hun acties niet altijd kunnen waarderen, blijf hen liefhebben.   

17. Geef niet op 
Geef nooit op. Bekijk elke hindernis als een uitdaging die je een stap dichter brengt bij je doel. Je zult nooit falen als je niet opgeeft. Concentreer je op wat je wilt, leer de benodigde vaardigheden, maak een plan om te slagen en onderneem actie. We zijn altijd op ons gelukkigst als we iets nastreven dat waarde voor ons heeft.  

18. Wees pro-actief 
Accepteer dingen die je niet kunt veranderen. Gelukkige mensen verspillen geen energie aan omstandigheden die buiten hun bereik liggen. Accepteer je beperkingen als mens.  Stel vast hoe je je leven in handen kunt nemen door de uitkomst voor ogen te zien die je zou willen, in plaats van te wachten op een antwoord, reactie op gebeurtenis.  

19. Verzorg jezelf 
Verzorg je denken, je lichaam en je gezondheid. Laat je regelmatig medisch keuren, eet gezond en beweeg. Zorg voor voldoende rust en drink genoeg water. Oefen je hersenen door ze voortdurend op te laden met zaken die je interesseren en boeiende uitdagingen.  

20. Zelfvertrouwen
Probeer niet iemand te zijn die je niet bent. Niemand houdt van nep.  Bepaal wie je diep van binnen bent en wat je goede en slechte eigenschappen zijn. Wees vol vertrouwen in wie je bent. Wees de beste die je kunt zijn en twijfel niet aan jezelf.  

21. Neem verantwoordelijkheid
Gelukkige mensen weten voor de volle honderd procent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven. Ze nemen de verantwoordelijkheid voor hun gemoedstoestand, houding, gedachten, gevoelens, acties en woorden. Ze zijn de eersten om toe te geven dat ze een fout hebben gemaakt. Begin met het nemen van de volle verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Maak al deze gewoonten je eigen. Hoe meer je bovenstaande gewoonten in je dagelijkse bezigheden integreert, hoe gelukkiger je zult zijn. En meest van al: wees trouw aan jezelf. 

Foto©Sharon-Anouk Brouns.