Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Er is een specifiek aspect van mentale kracht dat sterk meebepaalt of je wel of niet een goed leven zult hebben. Er zijn natuurlijk veel niveaus van mentale kracht die nodig zijn om een succesvol en gelukkig leven te leiden, maar het specifieke gebied van mentale kracht dat de meeste invloed heeft is emotionele kracht.

 Emoties zijn een deel van onze psyche, maar ze kunnen worden onderscheiden van mentale kwaliteiten omdat ze het meest direct invloed hebben op ons fysieke lichaam. Ze beïnvloeden de manier waarop ons lichaam functioneert en ze sturen elke actie die we doen aan. Zonder emotie zouden we geen reden hebben om tot actie over te gaan, om ook maar iets te doen met onszelf. Emoties zijn dus grote motivaties, alhoewel ze ons ook de verkeerde kant op kunnen sturen. Om die reden is emotionele kracht essentieel. Er zijn eindeloos veel situaties die emotioneel sterke mensen zullen vermijden. Hier zijn er alvast 15. 

1. Ze bedelen niet om aandacht
De behoefte aan aandacht is direct gelinkt aan emotie. Degenen die de behoefte voelen aan voortdurende erkenning zullen alleen gevoelens van zelfwaarde hebben als anderen hen het gevoel geven dat ze nodig en waardevol zijn. Deze mensen zijn in werkelijkheid zeer onzeker over hun eigenwaarde of ze hebben geen enkel gevoel van zelfwaarde. Je onzeker voelen over je waarde is een ‘zelf-vervullende behoefte’ die zich steeds zal voordoen als je niet beseft dat jij ertoe doet. Pas dan zullen anderen je ook zo gaan zien. 

2. Ze laten anderen niet toe om hen naar beneden te halen 
Emotionele kracht vereist veerkracht. Deze wereld is vergeven met haters en trollen. Er loeren jaloerse ogen op iedere hoek. De jammerlijke waarheid is dat de mensen die ons tegenwerken vaak de mensen zijn die het dichtst bij ons staan. Het lozen van deze mensen is vaak de beste oplossing, maar ook de moeilijkste. Als je deze mensen geruisloos uit je leven kunt bannen, zullen er minder emotionele obstakels zijn en zal je leven een stuk aangenamer verlopen.  

3. Ze zijn niet rancuneus
Als je rancuneus bent geef je meer om een bepaalde situatie dan nodig is. Als een persoon oprecht verontschuldigingen aanbiedt, vergeef hem of haar dan. Als iemand geen verontschuldigingen aanbiedt, laat deze persoon dan links liggen in plaats van rancuneus te zijn. Deze mensen absorberen te veel van je mentale energie, het zal je niet vooruit helpen. Integendeel.  

4. Ze stoppen nooit met het doen van hun eigen ding  
Emotioneel sterke mensen doen wat ze doen, omdat ze ervan houden om deze dingen te doen. Ze zijn niet van plan om af te remmen of te stoppen voor iemand die hun geluk alleen maar wil saboteren.  

5. Ze blijven altijd geloven in zichzelf 
Mensen die van zichzelf houden en zichzelf kennen, mensen die niet bang zijn om gewoon trots te zijn op zichzelf, zullen niet aan zichzelf twijfelen. Je zult je eigen waarde goed inschatten, niet meer en niet minder.  

6. Ze gedragen zich niet als krengen of kl**tzakken 
Mensen zijn gemeen. Maar we vragen ons steeds af; waarom? Je gedragen als een kreng of klootzak doe je met een reden: om anderen te intimideren. Als je alleen maar uit bent op het intimideren van mensen, ben je overduidelijk aan het overcompenseren voor je gebrek aan zelfvertrouwen. Heb je ook een veel te grote auto, misschien?  

7. Ze weten dat je niet iedereen moet toelaten in je leven 
De emotioneel sterken zijn sterk voor een reden: ze stellen zich niet bloot aan mensen die hun afweer neerhalen en hun moraal afbreken. De meeste mensen in de wereld zijn verloren en zijn maar wat blij als ze jou mee naar beneden kunnen trekken. Laat een vreselijke kennis jouw geluk daarom niet kapotmaken, wees selectief in wie je toelaat.  

8. Ze zijn niet bang om lief te hebben 
Als je bang bent om lief te hebben, heb je niet genoeg vertrouwen in jezelf. Je denkt hoogstwaarschijnlijk dat je geen langdurige relatie kunt hebben, maar enkel een die gedoemd is om te mislukken. Je wilt niet opnieuw gekwetst worden, want gekwetst worden is vreselijk. Er is geen enkele reden dat je opnieuw gekwetst zult worden, want jij bent geweldig. Als dingen niet lukken, ligt dat niet enkel aan jou. Het gaat om twee mensen samen. Behalve natuurlijk als jij je relatie steeds zelf saboteert, dan ligt het natuurlijk wel aan jou.  

9. Ze liggen niet in bed met angst voor de volgende dag 
Het beste moment van de dag is als je wakker wordt en je realiseert dat je nog altijd leeft. We nemen ons leven te vaak voor lief. Wees blij dat je leeft.  

10. Ze zijn niet bang om het rustiger aan te doen 
Emotioneel sterke mensen hebben niet voortdurend de behoefte aan actie en spanning en opwinding. Ze hebben geen nood aan het de hele dag rondrennen om hun demonen op afstand te houden. Ze waarderen langzame momenten omdat het hen dichter brengt bij het pure leven, het ademen. Dat wil niet zeggen dat ze een beetje spanning niet weten te waarderen, maar ze zijn er niet aan verslaafd als junkies. Ze zijn even blij als je een wandeling maken en de rozen ruiken.  

11. Ze doen geen dingen die ze niet willen doen 
We doen allemaal dingen die we niet altijd even graag doen, maar we moeten nooit dingen doen die we echt niet willen doen. Emotioneel sterke mensen weten altijd wel een manier te vinden om zich te focussen op dingen die ze graag doen, waardoor ze uitzoeken wat ze nodig hebben en zo de dingen gaan doen waar ze van houden. Hoewel ze niet altijd houden van elke seconde ervan, zullen ze dingen graag doen omdat het hen een stap dichter brengt bij dingen doen waar ze echt van houden.  

12. Ze hebben geen probleem met ‘nee’ zeggen 
Als je geen nee kunt zeggen, zal er misbruik van je worden gemaakt. Je zult gezien worden als ‘deurmat’ en niemand zal ooit je mening vragen of je serieus nemen als je jouw mening geeft. ‘Nee’ zeggen herinnert mensen eraan dat ze geen controle over jou hebben.  

13. Ze vergeten niet terug te geven 
We zijn nooit te druk of te arm om iets van ons geld of onze tijd te geven. We moeten dat daarom niet vergeten. Sommige mensen vergeten hun verantwoordelijkheden als mensen door ze simpelweg te negeren. Hoe sterker je emotioneel bent, hoe meer je anderen en het leven zult waarderen. Je geeft het leven meer waarde en je kunt je inleven in mensen die minder geluk hebben.  

14. Ze hebben geen behoefte erbij te horen 
Hoe sterker je emotioneel bent, hoe onafhankelijker je zult zijn. Je hebt geen behoefte erbij te horen, want je hoort erbij waar het van belang is: in deze wereld. Mensen vormen vaak kleine groepjes die scheef en ongezond zijn. De behoefte erbij te horen is dan niets meer of minder dan: ik ben bang om mijzelf te zijn.  

15. Ze vergeten niet dat gelukkig zijn een beslissing is  
Emotioneel sterke mensen hebben geleerd dat ze kracht en zeggenschap hebben over hun hersenen en lichaam. Ze begrijpen dat emoties reacties zijn die ook (vervelende) fysieke gevolgen hebben. Ze begrijpen met andere woorden dat onze emoties geen reflectie zijn van de werkelijkheid. Onze emoties reflecteren slechts de manier waarop wij de realiteit zien. Dit begrijpen geeft ons zo goed als helemaal controle over onze emoties en dus ook ons leven.

Wees emotioneel sterk.